ΚΟΣΜΟΣ

Στους 512.331 οι νεκροί

ΠΟΥ: 6 εκατ. κρούσματα COVID-19 μόνο στη διάρκεια του τελευταίου μήνα

Πάνω από 160.000 κρούσματα κορωνοϊού καταγράφονται ημερησίως διεθνώς εκτίμησε ο ΠΟΥ, ο οποίος προειδοποίησε εκ νέου για την εξάπλωση της πανδημίας. Εκκλήσεις για ενίσχυση των μέτρων στις χώρες της Ανατ. Μεσογείου.

Νέες προειδοποιήσεις σε δραματικό τόνο απηύθυναν σήμερα (1/7) οι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με τους οποίους ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνονται καθημερινά από τον νέο κορωνοϊό παγκοσμίως υπερβαίνει τους 160.000 εδώ και μία εβδομάδα.

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε στην ίδια συνέντευξη, περίπου έξι εκατ. κρούσματα του νέου ιού καταγράφηκαν μόλις τον περασμένο μήνα. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, επισήμανε συγκεκριμένα πως «εδώ και μία εβδομάδα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ξεπερνά τις 160.000 την ημέρα», καθώς και ότι «το 60% όλων των κρουσμάτων Covid-19, που έχουν καταμετρηθεί έως σήμερα, έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξάλλου, τα κράτη που απέτυχαν να χρησιμοποιήσουν κάθε μηχανισμό που είχαν στη διάθεσή τους στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού θα δυσκολευτούν να τον νικήσουν.

«Ορισμένες χώρες... ακολούθησαν μια κατακερματισμένη προσέγγιση. Αυτές οι χώρες θα έχουν έναν μακρύ, δύσκολο δρόμο μπροστά τους», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, χωρίς να ξεχωρίζει κανένα κράτος.

«Δεν θα κουραστούμε ποτέ να λέμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξέλθουμε αυτής της πανδημίας είναι να υιοθετήσουμε μια καθολική προσέγγιση», τόνισε επίσης ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, απευθύνοντας για μία ακόμη φορά έκκληση να τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, να εντοπίζονται και να απομονώνονται τα περιστατικά, να τίθενται σε καραντίνα οι επαφές τους και να χρησιμοποιείται μάσκα, όταν είναι απαραίτητο.

Πρέπει να «κάνουμε τα πάντα», επέμεινε, επισημαίνοντας πως οι χώρες που έχουν υιοθετήσει αυτήν «την καθολική προσέγγιση» έχουν καταφέρει να αναχαιτίσουν τη διασπορά του νέου κορωνοϊού. «Ένα από τα διδάγματα της πανδημίας είναι ότι όποια κι αν είναι η κατάσταση μιας χώρας, μπορεί να αντιστραφεί. Δεν είναι ποτέ πολύ αργά», υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ συμπλήρωσε μάλιστα ότι η Ιταλία και η Ισπανία, αν και αντιμετώπισαν μια «αποθαρρυντική κατάσταση», όταν βρίσκονταν στο επίκεντρο της πανδημίας τον Μάρτιο, κατάφεραν να περιορίσουν την επιδημία χάρη σε έναν «συνδυασμό ηγεσίας, σεμνότητας, ενεργούς συμμετοχής κάθε μέλους της κοινωνίας και εφαρμογής μιας καθολικής προσέγγισης».

Υπενθυμίζεται πως οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ είχαν αναφέρει τη Δευτέρα πως η πανδημία «επιταχύνεται» αλλά και ότι «τα χειρότερα έρχονται» σε μία ακόμη έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για την αποτελεσματική καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ανατολικής Μεσογείου πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στην περιοχή από το Μαρόκο μέχρι το Πακιστάν.

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο» στην περιοχή αυτήν, προειδοποίησε σε διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Άχμεντ Αλ Μαντάρι. «Πριν από λίγες ημέρες, η περιοχή μας ξεπέρασε ένα σημαντικό και ανησυχητικό όριο, αυτό του ενός εκατομμυρίου μολύνσεων», εξήγησε.

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News - Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΠΟΥ Ανατολικής Μεσογείου, ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 στην περιοχή, που περιλαμβάνει 21 χώρες από το Μαρόκο μέχρι το Πακιστάν, ανέρχεται στα 1.077.706. Από αυτούς τους ασθενείς, οι 24.973 πέθαναν. Η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο είναι το Ιράν, με 227.662 κρούσματα και 10.817 θανάτους.

Τον Ιούνιο, ο αριθμός των κρουσμάτων στην περιοχή αυτή «ήταν μεγαλύτερος από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων των τεσσάρων προηγουμένων μηνών», τόνισε ο Αλ Μαντάρι. Όπως εξήγησε, υπάρχουν πολλοί λόγοι γι' αυτήν την αύξηση: το γεγονός ότι ορισμένες χώρες αύξησαν τα διαγνωστικά τεστ, ότι άλλες χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω του Ραμαζανιού και ότι τα συστήματα υγείας τους συχνά δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

«Όταν ανοίγουν οι δημόσιοι χώροι, υπάρχει πραγματικά ο κίνδυνος να δούμε αύξηση των κρουσμάτων», προειδοποίησε, καλώντας τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τα μέτρα για να ελέγξουν την πανδημία.

Πολλές χώρες της περιοχής αυτής αποφάσισαν να ανοίξουν και πάλι τα αεροδρόμια και τα σύνορά τους, κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Σημειώνεται ως τις 20:30, ώρα Ελλάδος, το πανεπιστήμιο Johns Hopkins, το οποίο αντλεί δεδομένα από επίσημες πηγές, καταγράφει 10.512.383 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 512.331 θανάτους λόγω της Covid-19.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.