ΚΟΣΜΟΣ

Παραμένει αμφίβολη η επίτευξη συμφωνίας

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Αυτή είναι η νέα συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ - Συνεχίζονται τα παζάρια

Έπειτα από ένα τετραήμερο συνεχών παζαριών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε πως θεωρεί «εφικτή» την επίτευξη μιας συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το νέο κείμενο που προτείνει στους Ευρωπαίους ηγέτες να προβλέπει επιχορηγήσεις ύψους 390 δισ. ευρώ και δάνεια ύψους 360 δισ. ευρώ, προκειμένου να γίνει κατορθωτός ο συμβιβασμός για το λεγόμενο σχέδιο ανάκαμψης.

Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου άρχισαν εκ νέου απόψε, χωρίς ωστόσο να θεωρείται βέβαιο ότι θα επισφραγιστούν από την επίτευξη συμφωνίας, καθώς έχουν βγει τα «μαχαίρια» μεταξύ των κυβερνήσεων για το ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο από το «Ταμείο Ανάκαμψης», αλλά και για τον επιμερισμό της χασούρας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε πως θα παρουσιάσει μια νέα πρόταση, η οποία «είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς όλων των ηγετών και των ομάδων τους», ενώ πρόσθεσε πως «τα τελευταία βήματα είναι πάντα τα πιο δύσκολα αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία είναι πιθανή». Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Bloomberg», η νέα αυτή πρόταση προβλέπει ότι από τα 750 δισ. ευρώ του «Ταμείου Ανάκαμψης», τα 390 δισ. ευρώ θα αποτελούν επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 360 δάνεια.

Η αρχική πρόταση προέβλεπε την παροχή 500 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια, ωστόσο οι λεγόμενες φειδωλές χώρες (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία και Φινλανδία) επέμεναν το ποσό των επιχορηγήσεων να μειωθεί στα 250 δισ ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, φαίνεται να προτείνεται και η εισαγωγή ενός μηχανισμού με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν θεωρήσει ότι δεν γίνεται «ορθή χρήση» τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε σύσκεψη με την καγκελάριο της Γερμανίας, τον πρόεδρο της Γαλλίας και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Τελεσίγραφο έθεσε, νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, στους συμμετέχοντες της Συνόδου Κορυφής.

«Σε περίπτωση που μειωθεί υπερβολικά το ποσό χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης για τις χώρες που έχουν πληγεί από τον νέο κορωνοϊό και τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, δεν θα δώσουμε την έγκρισή μας», δήλωσε ο Νταβίντ Σασόλι, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ορίσει τις προτεραιότητές του και αναμένει ότι θα ικανοποιηθούν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Λίγο πριν οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις 19.00 ώρα Ελλάδος, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κάλεσε τους ηγέτες να καταλήξουν σε λύση.

Σημειώνεται ότι η έναρξη των εργασιών ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 17:00 και αναβλήθηκε αρχικά για τις 18:00 και αργότερα για τις 19:00 γεγονός ενδεικτικό των διεργασιών που είναι σε εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.