ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ «ανησυχούν» και... στηρίζουν τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Η Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις στην Αν. Μεσόγειο»

Να «σταματήσει άμεσα τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο» καλεί την Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέσω δήλωσης του υφυπουργού Εξωτερικών, Φίλιπ Ρίκερ.

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, ο Αμερικανός υφυπουργός είπε ότι η Ουάσινγκτον είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τα ερευνητικά σχέδια της Τουρκίας σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία διεκδικούν (assert) τη δικαιοδοσία. Μάλιστα, χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Όπως έχετε ακούσει, οι ΗΠΑ ανησυχούν σημαντικά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας που αφορούν έρευνες για φυσικούς πόρους σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν (assert) τη δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανησυχούμε για ενέργειες που είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κάτι που πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει τα θεμέλια για διαρκή ευημερία στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας και της οικονομίας σε ολόκληρη την περιοχή. Γνωρίζετε, όπως και εγώ, ότι αυτός είναι ένας πολύπλοκος στρατηγικός χώρος. Θέλουμε οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας στην περιοχή - αρκεί να θυμηθούμε ότι η Τουρκία, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι όλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ - να προσεγγίζουν αυτά τα ζητήματα με πνεύμα συνεργασίας. Θα επαναλάβω το μήνυμα που έχουμε στείλει από την Ουάσινγκτον, καθώς και από αλλού στην Ευρώπη, προτρέποντας τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν επιχειρήσεις που αυξάνουν τις εντάσεις. Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε αυτό το μήνυμα. Μπορεί να έχουμε δει σήμερα σχόλια από τον πρέσβη Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη. Διατηρούμε, λοιπόν, επαφή με τις πρεσβείες μας στην Αθήνα και την Άγκυρα, παρακολουθώντας στενά την κατάσταση».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Ο υφυπουργός ( πως τον λένε ;) Φίλιπ Ρίκερ απάντησε σε ερώτημα κάποιου ιστότοπου ….
    Μπλα , μπλα , μπλα !

    Ο τραμπ λουφάξει και προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία παραβλέποντας τους ακροβατισμούς και τσαμπουκάδες που δημιουργεί ο Ταγιπ Ερντογάν στην περιοχή Μας .
    Από την άλλη ο εκλεκτός των Δημοκρατικών Τζο Μπαιντεν ο ίδιος έχει επανειλλημένα καταστήσει σαφέστατα. Ότι μετά τον Νοέμβρη ,όταν θα αναλάβει την διακυβέρνηση της μεγάλης δύναμης , θα κονταίνει τις βλέψεις και τα Αντιδημοκρατικά καμώματα Ανισόρροπων δικτατόρων που απειλούν τους γείιτονικες τους δημοκρατίες . .
    Έτσι αυτό από μόνον του θα γίνει ελπίζω Αυτό αιτία για να καταψηφιστεί ο Τραμπ από κάθε , Έλληνα , Φιλλελληνα και Έλληνα στην Καρδιά και το Πνευμα που ζει και ψηφίζει στην μεγάλη αυτή ΧΩρα της Β? ΑΜερικής.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.