ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με παραφωνίες η επανεκκίνηση της «βαριάς βιομηχανίας»

Βαρύ κλίμα από το «αλαλούμ» στον τουρισμό

Σε κατάσταση συναγερμού τελεί η κυβέρνηση, καθώς τα δύο πρώτα 24ωρα επαναλειτουργίας του τουρισμού και ανοίγματος των αεροδρομίων ανέδειξαν και κενά ασφαλείας σε σχέση με την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό, αλλά και πυροδότησαν... μίνι «διπλωματικά επεισόδια» και δυσάρεστες για την Ελλάδα αποφάσεις άλλων κρατών.

Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται, επί της ουσίας, ο Χάρης Θεοχάρης, αν και ο υπουργός Τουρισμού είχε συνεννοηθεί για ορισμένες από τις ενέργειές του απευθείας με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Για παράδειγμα, όταν ο γερμανικός τουριστικός κολοσσός TUI απαίτησε να μην ισχύσει ο «αυτοπεριορισμός» των 36 ωρών για όσους τουρίστες υποβάλλονται σε τεστ κορωνοϊού, ο υπουργός Τουρισμού τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει για την αξίωση του γερμανικού κολοσσού. Τότε, ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης που πήρε την απόφαση να «παρακαμφθεί» αυτή η σύσταση των ειδικών, προκειμένου η Ελλάδα να μην χάσει τις εκατοντάδες ναυλωμένες από την TUI πτήσεις που αναμένονται το φετινό δύσκολο καλοκαίρι.

Επεισόδια

Ταυτοχρόνως, συναγερμός ήχησε στην Πάτρα, όταν άρχισαν να φτάνουν στο λιμάνι κρουαζιερόπλοια με τουρίστες εθνικότητας και από χώρες όπου η πανδημία «καλπάζει». Σαν να μην έφτανε αυτό, από χθες μία πτήση ναυλωμένη από την TUI που προσγειώθηκε στη Ρόδο αποτέλεσε την πέτρα του σκανδάλου μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας για δύο λόγους: πρώτον, διότι η Ελλάδα δεν είχε δώσει άδεια σε άλλες δύο πτήσεις από την Σουηδία, με αποτέλεσμα η σουηδή υπουργός Εξωτερικών να προβεί σε δήλωση κατά της χώρας μας. Δεύτερον, το πράγμα έγινε ακόμη χειρότερο όταν αποκαλύφθηκε η προσγείωση της προαναφερθείσης πτήσης στη Ρόδο. Το υπουργείο Τουρισμού υποστήριζε στην αρχή ότι η πτήση προσγειώθηκε με ειδική άδεια από την ελληνική κυβέρνηση, επειδή σε αυτή επέβαιναν στελέχη τουριστικών επιχειρήσεων και δημοσιογράφοι που θα «διαφημίσουν» τον ελληνικό τουρισμό. Μόνο που όταν το αεροπλάνο άνοιξε τις πόρτες του, τότε τα «στελέχη» ήταν... μάνες με μωρά παιδιά. Με άλλα λόγια, αναδείχθηκε ότι το υπουργείο δεν έλεγε την αλήθεια και όλα δείχνουν πως επρόκειτο για άλλη μία υποχώρηση της κυβέρνησης στις απαιτήσεις του γερμανικού κολοσσού.

«Στοπ» και στους Βρετανούς!

Αυτή η αποκάλυψη εξόργισε έτι περαιτέρω τη Στοκχόλμη, καθώς στη Σουηδία διαπίστωσαν ότι η γερμανική TUI απολαμβάνει προνομιακή μεταχείριση από την ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με τους Σουηδούς τουριστικούς πράκτορες και τα ντόπια τουριστικά γραφεία. Πέραν αυτών, όμως, μία ακόμη «σκιά» στην τουριστική δραστηριότητα αφορά στη Μεγάλη Βρετανία και αγγίζει τα νησιά του Ιονίου, αλλά και περιοχές της Πελοποννήσου και της Βόρειας Ελλάδας που προτιμώνται κάθε χρόνο παραδοσιακά από Βρετανούς τουρίστες. Η αποκάλυψη ότι ο πατέρας του βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον βρέθηκε παρατύπως στο Πήλιο για διακοπές, καίτοι οι απευθείας πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν ανοίξει, πυροδότησε πολιτική αντιπαράθεση στη γείτονα. Μάλιστα, ο βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται σε κλοιό έντονων αντιπαραθέσεων, ενώ το θέμα έφτασε και στη Βουλή, με τους Φιλελεύθερους να ζητούν εξηγήσεις από την Ντάουνινγκ Στριτ. Σε μία προσπάθεια, λοιπόν, του Μπόρις Τζόνσον να δείξει ότι δεν επιτρέπει τέτοιες παράτυπες «παρακάμψεις» της νομοθεσίας, ο βρετανός υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις χώρς της υποχρεωτικής καραντίνας: με άλλα λόγια, όποιος Βρετανός επιλέξει τη χώρα μας για διακοπές, θα πρέπει να μείνει σε καραντίνα 14 ημερών όταν επιστρέψει στην πατρίδα του –κάτι που, αυτονοήτως, καθιστά απαγορευτικές τις διακοπές στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.