ΚΟΣΜΟΣ

Επανεξετάζεται ο τρόπος υπολογισμού των θανάτων

Βρετανία: Μεταξύ 0,7 και 0,9 ο ρυθμός αναπαραγωγής

Ο αναπαραγωγικός ρυθμός της COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ανάμεσα στο 0,7-0,9, δήλωσε σήμερα η κυβέρνηση, παραμένοντας αναλλοίωτος από την περασμένη εβδομάδα.

Ο τρέχον ρυθμός αύξησης της επιδημίας στο ΗΒ είναι από -5% έως -1%, ανέφερε το κυβερνητικό γραφείο για την επιστήμη.

Στο μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα την «επείγουσα επανεξέταση» του τρόπου με τον οποίο υπολογίζονται οι θάνατοι από κορονοϊό έπειτα από την προδημοσίευση μιας μελέτης που κάνει λόγο για ενδεχόμενη υπερεκτίμηση.

Η μελέτη υπό τον τίτλο «Γιατί κανείς δεν μπορεί να αναρρώσει από την COVID-19 στην Αγγλία» συντάχθηκε από τον Γιουν Λόουκ, από το Πανεπιστήμιο Ιστ Άνγκλια, και τον Καρλ Χένεγκαν, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με τη μέθοδο που χρησιμοποιεί η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Αγγλίας (Public Health England -- PHE), «ένας ασθενής που βρέθηκε θετικός στο τεστ αλλά θεραπεύθηκε και μπόρεσε να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, θα καταμετρηθεί ανάμεσα στους νεκρούς από COVID ακόμη κι αν υπέστη καρδιακή προσβολή ή παρασύρθηκε από λεωφορείο τρεις μήνες αργότερα».

«Ο υπουργός Υγείας» Ματ Χάνκοκ «ζήτησε από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας να προχωρήσει σε επείγουσα επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο καταγράφονται τα στατιστικά στοιχεία των θανάτων, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια στον αριθμό των θανάτων που συνδέονται με την Covid-19», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Όταν ένας ασθενής πεθαίνει, ειδοποιείται το κεντρικό μητρώο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (National Health System -- NHS). Ο κατάλογος όλων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αναθεωρείται καθημερινά προκειμένου να επαληθεύεται ο θάνατος των ασθενών.

«Η PHE φαίνεται πως δεν λαμβάνει υπόψη ούτε την ημερομηνία του αποτελέσματος του τεστ για την COVID-19 ούτε αν ο ασθενής θεραπεύθηκε και εξήλθε από το νοσοκομείο. Όποιος βρέθηκε θετικός στην COVID αλλά πέθανε στη συνέχεια, από οποιαδήποτε αιτία, περιλαμβάνεται στα στοιχεία των θανάτων από COVID της PHE», σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως είναι καιρός «να διορθωθεί αυτό το στατιστικό λάθος που οδηγεί σε μια υπερεκτίμηση των θανάτων που συνδέονται με την COVID» και προτείνει να παραμείνουν στον κατάλογο οι θάνατοι εκτός νοσοκομείων που επήλθαν 21 ώρες έπειτα από ένα θετικό τεστ.

Οι συντάκτες του δημοσιεύματος υπογραμμίζουν ωστόσο πως η μελέτη τους δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από μια επιτροπή ειδικών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.