ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Αχ αυτά τα νιάτα!

Φταίνε οι νέοι, λένε για την αναζωπύρωση του ιού τον Αύγουστο. Ξέρεις πως είναι να είσαι είκοσι χρονών; Οι νέοι πάντα αμφισβητούν. Οι νέοι τα βάζουν με όλους και με όλα, ακόμα και με τον ιό.

«Ζηλιάρηδες γέροι, που όλα σας τα’χετε προβλέψει, δε θα ‘ρθει ποτέ το αηδόνι να λαλήσει πάνω στη σωφροσύνη σας», γράφει ο Ελύτης. Τα νιάτα, πληθωρικά, αθώα, όχι πάντα συμπονετικά, ασυμβίβαστα ή αδιάφορα.

«Μα, δεν τους βλέπεις ο ένας πάνω στον άλλο, αδιαφορούν, μόνο το τομάρι τους σκέφτονται». Το σχόλιο της Αθηνάς ήρθε να προστεθεί στη φωτογραφία από το beach bar που κάποιος ανέβασε στο face book. Τα σχόλια έπεσαν βροχή. Αχ αυτά τα νιάτα! Η κυρία Μέλπω στο απέναντι μπαλκόνι βγαίνει για να ποτίσει τον πλατύφυλλο βασιλικό. Παλιά τραγουδίστρια  της επιθεώρησης  μετά  πέρασε στα ελαφρά ελληνικά, έζησε το κλίμα της μεταπολεμικής Αθήνας, τη μόδα, τα ρούχα, τα γεγονότα της καθημερινότητας. Κάθε Τρίτη και Παρασκευή, παίρνει το ίδιο λεωφορείο, συνήθως συναντάει τα ίδια άτομα, τους χαιρετά και κάθεται μόνη στο τελευταίο κάθισμα. Στη μέση της διαδρομής μια παρέα από έφηβους μπαίνει στο αυτοκίνητο και τότε η διαδρομή μοιάζει με σχολική εκδρομή. Ένα κορίτσι, πάνω κάτω στην ηλικία της εγγονής της, φοράει ακουστικά και κουνάει το κεφάλι σε έναν ακατανόητο ρυθμό. Οι υπόλοιποι της παρέας σιγομουρμουρίζουν κουνώντας τα χείλη τους. Σε λίγο επικρατεί πανδαιμόνιο. Οι περισσότεροι επιβάτες ενοχλούνται και  κάνουν την παρατήρηση στους νεαρούς που συνήθως καταλήγει σε καβγά. «Μα, δεν έχετε κανένα σεβασμό. Εμείς στα χρόνια σας!», «Μωρέ, τι μας λέτε! Εσείς, δεν διασκεδάζατε στα νιάτα σας!». Ο νεαρός έχει ένα καθαρό βλέμμα χωρίς τις σκοτούρες που κουβαλούν οι μεγαλύτεροι. Ρίχνει ένα βιαστικό βλέμμα στους γύρω του και μετά σκάει ένα χαμόγελο στην κυρία Μέλπω.

«Κοίτα τον που γελάει! Ρε, δε θα ‘ρθετε στα χρόνια μας! Κακομαθημένα! Εγώ στην ηλικία σου δούλευα  νεαρέ!»  Ο οδηγός του λεωφορείου επέπληξε τους νεαρούς, οι υπόλοιποι επιβάτες τον σιγοντάρισαν. Μόνο η  κυρία Μέλπω έμεινε αμέτοχη.  Η ανεμελιά των νεαρών της έφτιαξε τη μέρα. Ήθελε να τους πει τόσα πολλά. Την πρόλαβε το απότομο φρενάρισμα. Ο οδηγός άνοιξε τις πόρτες και η φασαριόζικη παρέα κατέβηκε. Τα γέλια κόπηκαν και το όχημα βυθίστηκε στη συνηθισμένη ρουτίνα. Σε δυο στάσεις κατέβαινε. Άνοιξε μηχανικά το πορτοφόλι της. Στη μικρή θήκη είχε φυλάξει το κιτρινισμένο απόκομμα της εφημερίδας. «Ιλαροτραγικαί σκηναί διαδραματίστηκαν την εσπέραν της Κυριακής εις την οικίαν της πόλεως μας όπου μαθηταί και μαθήτριαι του ενταύθα Γυμνασίου, χορεύοντας  “ρόκ-εντ ρόλ” κλπ..αιφνιδιάστηκαν παρά του γυμνασιάρχου των, όστις κατέλαβε και τινας  εξ αυτών καπνίζοντας».

Παράξενες μέρες σε αυτό το περίεργο καλοκαίρι που προσπαθούμε να ξορκίσουμε το κακό  Κάποιες φορές πιάνω τον εαυτό μου να κάνει σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Φιλοξενώ πάλι όχι μια άλλη  φίλη της κόρης μου αλλά την εικοσάχρονη Δάφνη , μονάκριβη κόρη της κολλητής μου φίλης  από το Δημοτικό. Μετά χαθήκαμε γιατί μετακόμισε με τους γονείς της στις Βρυξέλλες. Ξαναβρεθήκαμε δεκαετίες αργότερα, όταν ήρθε να διοργανώσει ένα πρόγραμμα στη  Λέσβο σχετικά με τους πρόσφυγες. Φέτος είχε προγραμματίσει ένα τριήμερο συνέδριο στη Θεσσαλονίκη αλλά ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας.    Ζώντας στο κέντρο της Ευρώπης  και έχοντας κουραστεί από τα lockdown της χώρας της, η Δάφνη δεν έβλεπε την ώρα να ξεφύγει από τη μουντάδα της χώρα της. «Μα γιατί να μη πάμε στα γενέθλια  της Έλενας;» Γυρίζαμε από την κόκκινη παραλία όταν έσκασε σαν βόμβα το αίτημα των κοριτσιών. Ξερόβηξα από συνήθεια αλλά μαζεύτηκα, διαπιστώνοντας ότι όλοι γύρω  με κοίταζαν περίεργα. «Μα, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί παντού. Από το μπαράκι, την πλαζ, την ταμία στο σουπερμάρκετ, το παιδί στο βενζινάδικο», λέει η γιατρός στο δελτίο των οκτώ. Έχω βγει από το μίνι μάρκετ και ακόμα φοράω τη χειρουργική μάσκα. Νιώθω κάτι περίεργα βλέμματα γύρω μου. Κάποιοι με κοιτούν με μισό μάτι. Οι άλλοι ψάχνουν για τη μάσκα τους. Κάποιος βγάζει μια σέλφι. Θα την ανεβάσει στα κοινωνικά δίκτυα. Οι μισοί θα τα βάλουν με τους άλλους μισούς. Και μετά όλοι θα τα ρίξουν στους νέους, στο στριμωξίδι, στο καλοκαίρι, στον ιό φάντασμα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.