ΚΟΣΜΟΣ

Δύο Καναδοί ανάμεσα στα θύματα της τραγωδίας

Έκκληση ΟΗΕ για συλλογή 564 εκατ. δολαρίων για βοήθεια στον Λίβανο

Tα Ηνωμένα Έθνη έκαναν χθες έκκληση για συλλογή χρημάτων ύψους 565 εκατομμυρίων δολαρίων για τον Λίβανο, δέκα ημέρες μετά τη θανατηφόρα έκρηξη που κατέστρεψε την πόλη της Βηρυτού.

Αυτή η βοήθεια κύριο προορισμό θα έχει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης, που θα ακολουθήσει την πρώτη φάση της κάλυψης των εκτάκτων αναγκών στη λιβανική πρωτεύουσα.

Πρόκειται για τη χρηματοδότηση υπέρ της αποκατάστασης νοσοκομείων και σχολείων και την παροχή στέγης για τα θύματα και τους αστέγους που προκάλεσε η τεράστια έκρηξη στο λιμάνι, όπου βρίσκονταν αποθηκευμένοι πολλοί τόννοι νιτρικού αμμωνίου.

"Το έργο της ανοικοδόμησης της ζωής των κατοίκων και της επούλωσης μίας καταστροφής τέτοιου μεγέθους μόλις έχει ξεκινήσει", εκτίμησε από τον ΟΗΕ η Νατζάτ Ρότσντι, μία από τους συντονιστές για την ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο.

Η ίδια κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην διστάσει να βάλει το χέρι της στο πορτοφόλι, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη "την απίστευτη γενναιοδωρία των Λιβανέζων απέναντι στους Σύρους και τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες".

Η έκρηξη της 4ης Αυγούστου, που αδρά απεικονίζει μέσα από τον πόνο που προξένησε τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση των πολιτικών του Λιβάνου, άφησε πίσω της περισσότερους από 171 νεκρούς και 6.500 τραυματίες και έχει πυροδοτήσει τη λαϊκή οργή, απέναντι στην οποία η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή της.

Δύο Καναδοί ανάμεσα στα θύματα της τραγωδίας

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε χθες τον θάνατο δύο Καναδών στη διπλή έκρηξη που κατέστρεψε τη Λιβανική πρωτεύουσα Βηρυττό στις 4 Αυγούστου και άφησαν πίσω τους περισσότερους από 171 νεκρούς.

"Σήμερα, γίνομαι ένα με τους Καναδούς σε ολόκληρη τη χώρα για να θρηνήσω την απώλεια δύο Καναδών πολιτών στην τραγική έκρηξη στη Βηρυττό του Λιβάνου", ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης.

"Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να διασφαλίσουμε ότι οι Καναδοί και οι οικογένειές τους που έχουν πληγεί από την έκρηξη διαθέτουν την απαραίτητη προξενική βοήθεια για να ανταπεξέλθουν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή", τόνισε ο ίδιος.

Επιπλέον, οι Λιβανέζοι πολίτες που διαμένουν προσωρινά στον Καναδά έχουν "την επιλογή να παρατείνουν τη διαμονή τους εάν δεν μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους λόγω της έκρηξης" πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα, ο Τριντό ανακοίνωσε πως η βοήθεια του Καναδά στον πληθυσμό του Λιβάνου θα αυξηθεί από 5 σε 30 εκατομμύρια δολάρια Καναδά (19 εκατομμύρια ευρώ), προκειμένου να «καλύψει τις άμεσες ανάγκες του πληθυσμού».

Η Οτάβα δεσμεύθηκε επίσης οι ιδιωτικές δωρεές στο καναδικό ταμείο για την συγκέντρωση βοήθειας στον Λίβανο να φθάσουν έως και 5 εκατομμύρια δολάρια.

ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.