ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγαλύτερη και από την περίοδο των Μνημονίων

Η χειρότερη ύφεση της 25ετίας το β' τρίμηνο του 2020

Πλησιάζει η ώρα της Ελλάδας να ανακοινώσει τις δικές της οικονομικές επιδόσεις κατά το β’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Με τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης να έχουν ήδη γνωστοποιήσει διψήφια ποσοστά ύφεσης στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία θα δώσει τα στοιχεία στη δημοσιότητα μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι δεν θα αποφευχθεί ένα πολύ υψηλό ποσοστό ύφεσης –εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 12 έως 16%- το οποίο θα έρθει ως συνέπεια της πλήρους διακοπής οικονομικής δραστηριότητας κατά τον μήνα Απρίλιο αλλά και της μετ’ εμποδίων λειτουργίας των επιχειρήσεων τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο.

Ήδη, οι φορολογικές αρχές έχουν καταγράψει μείωση όλων των επιχειρήσεων κατά 25% ή κατά 20 δις. ευρώ στο β’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς με τον κλάδο του τουρισμού να καταταγράφει ήδη ένα "μη γενόμενο" τρίμηνο από οικονομικής άποψης με μείωση εσόδων της τάξεως του 80%. Επιβεβαίωση της εκτίμησης ότι η ύφεση θα είναι διψήφια, θα φέρει το ΑΕΠ στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που μπήκε η χώρα στην Ευρωζώνη ενώ η ποσοστιαία μεταβολή θα είναι η χειρότερη από το 1995, δηλαδή των τελευταίων 25 ετών. Ακόμη και στην εφιαλτική περίοδο του 2011-2012, η μεγαλύτερη τριμηνιαία ύφεση που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ ήταν 10%.
Η ιδιωτική κατανάλωση

Το ΑΕΠ επηρεάζεται αρνητικά από τη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί με ιδιαίτερα έντονο τρόπο στα στοιχεία του β’ τριμήνου καθώς με κλειστά τα μαγαζιά, με το ιδιαίτερο Πάσχα που περάσαμε φέτος λόγω κορωνοϊού αλλά και με την ανασφάλεια που προκάλεσε η πανδημία, εμφανίστηκαν έντονες τάσεις "αυτοσυγκράτησης" στις τάξεις των νοικοκυριών. Από την άλλη βέβαια, υπάρχει ο παράγων "δημόσιο" που αναμένεται να μετριάσει την πολύ κακή εικόνα.

Η δημόσια κατανάλωση, λόγω των αλλεπάλληλων μέτρων στήριξης που υλοποιήθηκαν μέσα στο β’ τρίμηνο, θα είναι αισθητά αυξημένη και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αποτυπωθεί ποια θα ήταν τελικώς η ύφεση αν δεν υπήρχε η κρατική στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με την μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής και των επιδομάτων. Λόγω του όγκου των χρημάτων που έπεσαν στην αγορά σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλά και του μικρού μεγέθους της ελληνικής οικονομίας (σ.σ η τριμηνιαία παραγωγή κινείται συνήθως στα 43-47 δις. ευρώ) είναι πιθανό η κρατική δαπάνη να βελτιώσει αισθητά την εικόνα.

Η μείωση των εσόδων από τον τουρισμό, είναι επίσης καταστροφικό στοιχείο για το ΑΕΠ αν και οι συνέπειες θα φανούν πολύ πιο έντονα στο γ’ τρίμηνο. Από την άλλη, η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία έχει καταγράψει ήδη και ένα παρήγορο στοιχείο: τη μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο. Αυτό είναι καλό για το ΑΕΠ καθώς σημαίνει ότι οι εισαγωγές μειώθηκαν αναλογικά περισσότερο σε σχέση με τις εξαγωγές. Έτσι, και η μείωση των εισαγωγών, σε ένα βαθμό επουλώνει την τεράστια πληγή από την απώλεια των τουριστικών εσόδων.

Ρυθμιστικός παράγοντας θα είναι τελικώς οι επενδύσεις. Μπορεί η συμμετοχή τους τα τελευταία χρόνια να είναι περιορισμένη στη διαμόρφωση του ΑΕΠ ακριβώς λόγω της ύφεσης αλλά μια πιθανή γενναία βουτιά, θα αποτυπωθεί πολύ έντονα στα τριμηνιαία στοιχεία.

Οι ανακοινώσεις αναμένονται την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, λίγα 24ωρα πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.