AUTO - MOTO

Τα ανοιχτά παράθυρα αυξάνουν την αεροδυναμική αντίσταση

Η οικονομία του καυσίμου είναι μεγαλύτερη τις ζεστές ημέρες

Τώρα που ανεβαίνει η θερμοκρασία και οι περισσότεροι ξεκινούν τις εξορμήσεις, οι χρήστες των αυτοκινήτων μπορούν να πετύχουν μεγαλύτερη οικονομία στο καύσιμο, ακολουθώντας απλά και ουσιαστικά βήματα.

Τις ζεστές ημέρες ο κινητήρας θερμαίνεται γρηγορότερα και έτσι πιάνει την επιθυμητή θερμοκρασία πολύ ευκολότερα από ότ,ι τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Αυτό συνεπάγεται κατανάλωση λιγότερου καυσίμου. Παράλληλα, ο ζεστός αέρας προκαλεί λιγότερη αεροδυναμική αντίσταση και έτσι η κίνηση των εξαρτημάτων της μηχανής εσωτερικής καύσης γίνεται ευκολότερα.

Οι επιβάτες μπορούν τους καλοκαιρινούς μήνες να έχουν τον κλιματισμό τους σε υψηλότερη θερμοκρασία και όχι αναγκαστικά σε συνθήκες ψύχους. Και αυτό γιατί η λειτουργία του A/C επιβαρύνει την κατανάλωση του καυσίμου και είναι ο κύριος συντελεστής στη μειωμένη οικονομία καυσίμου τις ζεστές ημέρες. Η επίδρασή του εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η εξωτερική θερμοκρασία, η υγρασία και η ένταση του ήλιου. Υπό πολύ ζεστές συνθήκες, η χρήση A/C μπορεί να μειώσει την οικονομία καυσίμου ενός συμβατικού οχήματος κατά περισσότερο από 25%, ιδιαίτερα σε σύντομα ταξίδια. Η επίδραση του A/C στα υβριδικά αυτοκίνητα, στα plug-in και τα ηλεκτρικά οχήματα (EV) μπορεί να επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση ενέργειας στη μπαταρία, άρα τη μείωση της αυτονομίας.

Η οδήγηση με ανοικτά παράθυρα μπορεί, επίσης, να μειώσει την οικονομία καυσίμου. Όμως, τα ανοιχτά παράθυρα αυξάνουν την αεροδυναμική αντίσταση κάνοντας το όχημα να χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια για να σπρώξει τον αέρα προς τα έξω. Τα κατεβασμένα παράθυρα συμφέρουν στις χαμηλές ταχύτητες, αλλά στις υψηλές ταχύτητες, όπως στον αυτοκινητόδρομο, η χρήση του κλιματιστικού θεωρείται επιτακτική.

Σημαντικό ρόλο στην οικονομία καυσίμου παίζει και το μέρος που παρκάρουμε το αυτοκίνητο. Έτσι, εάν το έχουμε στην σκιά, στη συνέχεια θα χρειαστεί λιγότερη ενέργεια για να ψύξει την καμπίνα των επιβατών. Αν χρησιμοποιήσουμε το A/C καλό είναι στα πρώτα μέτρα να έχουμε ανοικτά τα παράθυρα για να μπει φρέσκος και δροσερός αέρας. Σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό, τότε θα ανακυκλωθεί ο ζεστός αέρας και ο κλιματισμός θα χρειαστεί περισσότερη ώρα για να ψύξει τον αέρα.

Στα plug-in υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα η χρήση της προ-ψύξης της καμπίνας εφόσον είναι συνδεδεμένα με τον φορτιστή συμβάλλει στην οικονομία ενέργειας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.