ΚΟΣΜΟΣ
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για τον πισώπλατο πυροβολισμό Αφροαμερικανού από αστυνομικούς
ΗΠΑ: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν
Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην πόλη Κενόουσα της πολιτείας Ουισκόνσιν, μετά τον πισώπλατο πυροβολισμό του 29χρονου Αφροαμερικανού Τζέικομπ Μπλέικ, από αστυνομικούς, καθώς άνοιγε την πόρτα του αυτοκινήτου του για να ελέγξει πώς ήταν οι τρεις μικροί γιοι του (3, 5 και 8 ετών) που ήταν στο αυτοκίνητο.
Ο Μπλέικ, ο οποίος είχε μόλις επέμβει για να σταματήσει τον καυγά δύο γυναικών, χτυπήθηκε από τέσσερις από τις επτά σφαίρες που έριξε ο αστυνομικός, μπροστά στους τρεις μικρούς γιους του, είπε ο Μπεν Κραμπ, δικηγόρος ειδικευμένος σε υποθέσεις αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων, που εκπροσωπεί την οικογένεια Μπλέικ. «Θα χρειαστεί να γίνει θαύμα για να περπατήσει ξανά», πρόσθεσε.
«Πυροβόλησαν τον γιο μου επτά φορές. Επτά φορές! Σαν να μην μέτραγε», είπε ο Τζέικομπ Μπλέικ ο πρεσβύτερος, με τρεμάμενη φωνή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον τραυματισμό του γιου του στο επεισόδιο της Κυριακής. «Ο γιος μου μετράει. Είναι ανθρώπινο ον και η ζωή του μετράει».
Οι δικηγόροι της οικογένειας Μπλέικ ενημέρωσαν πως ο Τζεικομπ έχει παραλύσει από τη μέση και κάτω, πιθανόν για το υπόλοιπο της ζωής του. Έχει υποστεί τραύματα στο στομάχι, στο νεφρό, στο συκώτι, ενώ θα χρειαστεί να του αφαιρεθεί ολόκληρο το κόλον και το λεπτό έντερο.
Το επεισόδιο, που προστέθηκε σε μια ατελείωτη λίστα παρόμοιων, πυροδότησε έκρηξη οργής στην Κενόουσα, πόλη 100.000 κατοίκων στην περιοχή της λίμνης Μίσιγκαν, ανάμεσα στο Σικάγο και στο Μιλγουόκι. Τη νύχτα της Δευτέρας, η απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε από τις αρχές στην πόλη, αγνοήθηκε και χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους. Κινητοποιήσεις σημειώθηκαν και αλλού στις ΗΠΑ, από το Πόρτλαντ του Όρεγκον ως το Σιάτλ, τη Μινεάπολη και τη Νέα Υόρκη.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Ουισκόνσιν
Νωρίτερα, χθες, ο κυβερνήτης της πολιτείας Ουισκόνσιν Τόνι Έβερς κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διαμηνύοντας ότι θα αναπτύξει δυνάμεις της Εθνοφρουράς, με πρόσχημα τα μεμονωμένα κρούσματα λεηλασιών και εμπρησμών που σημειώθηκαν μετά το τέλος των μεγάλων διαδηλώσεων.
Η αστυνομία δεν έχει εξηγήσει για ποιον λόγο ο αστυνομικός πυροβόλησε τον Τζέικομπ Μπλέικ. Οι δύο από τους αστυνομικούς που εμπλέκονται στο συμβάν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Για την υπόθεση διενεργεί έρευνα το πολιτειακό υπουργείο Δικαιοσύνης στο Ουισκόνσιν, που δεν έχει δημοσιοποιήσει καμία λεπτομέρεια. Η αστυνομία στην Κενόουσα παραπέμπει όλες τις ερωτήσεις στις πολιτειακές αρχές.
Η υπόθεση καταγράφηκε τρεις μήνες μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, τη σπίθα που πυροδότησε ταραχές και κινητοποιήσεις εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας και του ρατσισμού στις ΗΠΑ.
Ο κυβερνήτης Έβερς δήλωσε ότι έδωσε εντολή να αυξηθεί η δύναμη της Εθνοφρουράς που έχει αναπτυχθεί στην πόλη σε 250 άνδρες, από 100 την προηγουμένη. Άλλοι αξιωματούχοι καλούσαν να υπάρξει πιο δυναμική επέμβαση των αρχών.
Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Έβερς δέχεται πίεση από την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και τοπικούς Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς να ζητήσει ομοσπονδιακή βοήθεια. Ως εδώ, αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε τοπικό επίπεδο, κινητοποιώντας την εθνοφρουρά. «Χθες βράδυ αυτό δεν ήταν αρκετό. Αμφισβητώ κατά πόσον κάνει αρκετά, και κατά πόσον αρκετά γρήγορα», σχολίασε ο Κεν Κουτσινέλι, υπηρεσιακός υφυπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας.
Κινητοποιήσεις και επεισόδια σημειώθηκαν και αλλού στις ΗΠΑ, από το Πόρτλαντ του Όρεγκον ως το Σιάτλ, τη Μινεάπολη και τη Νέα Υόρκη.
Τη νύχτα της Δευτέρας, η απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε από τις αρχές στην Κενόουσα αγνοήθηκε.
Ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει αναφερθεί δημόσια στα γεγονότα.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτός ο κύκλος συστημικού ρατσισμού και αδικίας να συνεχίζεται», εκτίμησε χθες ο κυβερνήτης Έβερς, καλώντας ταυτόχρονα οι διαδηλώσεις να είναι ειρηνικές. «Σας παρακαλώ να μην επιτρέψετε στις πράξεις λίγων να μας αποσπάσουν από τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε μαζί για να απαιτήσουμε δικαιοσύνη, ισονομία, λογοδοσία», είπε.