ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σαφής στόχος του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος των ΗΠΑ ήταν να εκφοβίσει τους λαούς»

KKE για τα 75 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών στην Ιαπωνία: «Δεν ξεχνάμε ούτε αυτό, ούτε τα άλλα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών»

Σε «ετοιμότητα και επαγρύπνηση» καλεί τους πολίτες το ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από τη ρίψη των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι.

«Εβδομήντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται από τότε που οι ΗΠΑ -την 6η Αυγούστου του 1945 στη Χιροσίμα και λίγες μέρες μετά, την 9η στο Ναγκασάκι- πραγματοποίησαν ένα από τα πιο βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, με τη ρίψη για πρώτη φορά της ατομικής βόμβας και με θύματα εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και πολύ περισσότερους τα επόμενα χρόνια, λόγω των συνεπειών της ραδιενέργειας», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση και προστίθεται:

«Σαφής στόχος του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος των ΗΠΑ ήταν να εκφοβίσει τους λαούς, να στείλει “ μήνυμα” στην ΕΣΣΔ και στο ανερχόμενο κομμουνιστικό κίνημα, καθώς ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ήδη ουσιαστικά τερματιστεί και η χρησιμοποίηση των πυρηνικών όπλων δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην έκβασή του.

Σήμερα, 75 χρόνια μετά, δεν ξεχνάμε ούτε αυτό ούτε τα άλλα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών. Πολύ περισσότερο που είναι εν πλήρει ισχύι το δόγμα του ΝΑΤΟ για το “ πρώτο πυρηνικό πλήγμα”, το οποίο επίσης καταργεί τις συμφωνίες για τη μη διάδοση των πυρηνικών και “ εμπλουτίζει” το πυρηνικό του οπλοστάσιο. Σήμερα, 75 χρόνια μετά, στα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη, περιλαμβάνονται ιδιαίτερα ανησυχητικά ευρήματα για το παγκόσμιο πυρηνικό οπλοστάσιο, καθώς οι εννέα πυρηνικές δυνάμεις διαθέτουν συνολικά 13.400 πυρηνικά όπλα (SIPRI Yearbook 2020), τα οποία εκσυγχρονίζουν και αναπτύσσουν ανεξέλεγκτα σε περιοχές που αποτελούν πεδία ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Μια τέτοια περιοχή είναι αυτή της Αν. Μεσογείου, της Μ. Ανατολής, όπου τα καπιταλιστικά κράτη ανταγωνίζονται για τη διανομή και τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών πόρων και δρόμων μεταφοράς τους».

Ακολουθεί η κριτική του ΚΚΕ προς τις ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, «συμμετέχουν σε αυτούς τους εγκληματικούς σχεδιασμούς, κρατώντας “ ετοιμοπόλεμες” τις σχετικές υποδομές για αποθήκευση πυρηνικών όπλων στον Άραξο. Ενώ, επιπλέον, με βάση και την κατάπτυστη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις, τις συμφωνίες για την εκχώρηση κρίσιμων υποδομών, λιμανιών, ναυπηγείων, δρόμων, σιδηροδρόμων, όλη η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο και ο λαός μπαίνει στο στόχαστρο πιθανών αντιποίνων.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, πως τάχα έτσι διασφαλίζονται η ασφάλεια, η ειρήνη, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, έχουν χρεοκοπήσει ξανά και ξανά, είναι επικίνδυνοι για το λαό, ιδιαίτερα μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά».

«Οι εξελίξεις», σύμφωνα με το ΚΚΕ, «απαιτούν ετοιμότητα και επαγρύπνηση, συσπείρωση δυνάμεων στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και πάλη για:

- Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

- Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.

- Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία στην Ελλάδα.

- Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.

- Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα. Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές.

- Όχι στη μεταφορά πυρηνικών στον Άραξο και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας.

- Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα αποτελούν μια τρανή απόδειξη της βαρβαρότητας του καπιταλισμού. Ο αγώνας για ειρήνη, φιλία και αλληλεγγύη των λαών είναι αναπόσπαστα δεμένος με την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της κοινωνίας και της οικονομίας, με την εξουσία στα χέρια των λαών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.