ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμη συνεδρίαση του προεδρείου της Κ.Ο.

ΣΥΡΙΖΑ: Κλίνει στο «παρών» για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία

Στον απόηχο των έντονων εσωκομματικών διαφωνιών για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία και την στάση που πρέπει να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου, η συζήτηση της συμφωνίας στη Βουλή ξεκινά το απόγευμα και η κύρωσή της αναμένεται να λάβει χώρα με ψηφοφορία το απόγευμα της Τετάρτης. Ως εκ τούτου, για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επείγει να ξεπεράσει τους εσωτερικούς του διχασμούς, που έχουν εμπεδώσει το σκηνικό της θερινής εσωστρέφειας στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου.

Σκληρά διλήμματα

Τα διλήμματα που έχει να αντιμετωπίσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σκληρά και αφορούν σε δύο επίπεδα: αφενός, στη «μεγάλη εικόνα», ήτοι στις λεγόμενες «εθνικές προτεραιότητες», αφού όσο κι αν έχει ασκήσει κριτική στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ, ουδείς παραγνωρίζει ότι αυτή μπαίνει «σφήνα» στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, που η Ελλάδα ήθελε εκ των πραγμάτων να ακυρώσει. Αφετέρου, το δίλημμα είναι σκληρό και σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά: με δεδομένο ότι υπάρχουν βουλευτές που έχουν διαμηνύσει πως δε θα καταψηφίσουν τη συμφωνία, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να συνθέσει όλες τις απόψεις ώστε να μην προκληθεί εσωκομματικό ρήγμα.

Αποκλείεται το «ναι»

Με αυτό το δεδομένο, ο τέως πρωθυπουργός έχει δεχθεί αρκετές εισηγήσεις να υιοθετήσει την στάση του «παρών», που διευκολύνει τους πάντες: αν δηλώσει «παρών», ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται εθνικά υπεύθυνος αφού δεν διασπά το μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων, ενώ «καλύπτει» και την κριτική που έχει ασκήσει στη συμφωνία, αλλά και τις ενστάσεις των «53» και των πρώην «εκσυγχρονιστών» που δεν θέλουν να καταψηφιστεί η συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, το μόνο που αποκλείεται είναι η θετική ψήφος, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας, με το άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», διατύπωσε κριτική προς τη συμφωνία που προφανώς δεν επιτρέπει θετική ψήφο. «Με μια συμφωνία με μία τρίτη γειτονική χώρα της περιοχής, την Αίγυπτο, μειωμένης επήρειας νησιών μας, όπως η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της χώρας μας, ή η Κάρπαθος και η Κάσος, μάλλον μόνοι μας αποδυναμώνουμε τα επιχειρήματά μας πριν καν τα προβάλουμε σε μια διαπραγμάτευση με στόχο την επίλυση της διαφοράς μας στη Χάγη», σημείωνε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Γράφει και ο Υποβιβασμένος στο περιθώριο του Προταγκον Κωστας Γιαννακίδης , ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το “παρών “ του , που θα φέρει στην Βουλή Αύριο , δηλώνει ολίγον Έγκυος !
    Αλά εκεί, από τότε που το προοταγκον απαγόρευσε τον σχολιασμό στα άρθρα και τα γραφομενά του δεν τον διαβάζει κανείς .
    Έλα στο σάιτ του ΦΕΛΝΙΚΟΥ , Κωστακη μήπως και βρεις τα περασμένα σου μεγαλεία !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.