ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θα πει από το βήμα της ΔΕΘ η Φώφη…

Το σχέδιό τους για την Οικονομία επεξεργάζονται στο ΚινΑλ

Το σχέδιο του Κινήματος Αλλαγής για την Οικονομία, όπως θα το ανακοινώσει η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της ΔΕΘ στις 9 Σεπτεμβρίου, επεξεργάζονται ήδη στην Χαριλάου Τρικούπη, μετά την απόφαση της ΕΕ για 72 δις ευρώ που θα κατευθυνθούν προς την χώρα μας. Κορυφαία στελέχη του κόμματος επιμένουν στην ανάγκη να υπάρξει ‘εθνικό σχέδιο εκμετάλλευσης’, εστιάζοντας έτσι στην ανάγκη ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων.

Με την έμφαση τώρα να δίνεται στην ‘μοιρασιά’ των χρημάτων, στο Κίνημα Αλλαγής τονίζουν την ανάγκη αυτή να αποκτήσει θεσμικά εθνικά χαρακτηριστικά. Στόχος, εξάλλου, είναι η αποφυγή κατασπατάλησης των χρημάτων και αντίθετα η αξιοποίησή τους προς όφελος της ανάπτυξης της χώρας. Λαμβάνοντας υπόψη την εποχή, στο Κίνημα Αλλαγής δίνουν έμφαση στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση και την ψηφιακή εποχή, το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες με ψηφιακά μέσα, την ψηφιοποίηση της ελληνικής οικονομίας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, τη σύγχρονη γεωργία και βιομηχανία, αλλά και την εγγύηση των εργασιακών σχέσεων, την πράσινη οικονομία και ανάπτυξη, την απολιγνιτοποίηση, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κ.ο.κ.

Ενόψει παρουσίασης του αναλυτικού πλαισίου προτάσεών τους στη ΔΕΘ, μάλιστα, η ομάδα στελεχών που επεξεργάζεται το σχέδιο και αποτελείται από τους Νίκο Χριστοδουλάκη, Χρήστο Πρωτόπαπα, Φίλιππο Σαχινίδη, Κωνσταντίνο Γάτσιο, Γιάννη Κουτσούκο, Κώστα Σκανδαλίδη, Μιχάλη Κατρίνη, Απόστολο Πόντα, Απόστολο Κρυωνίδη και Στέφανο Κομνηνό, αναζητά συγκεκριμένα παραδείγματα, σε μία προσπάθεια οι προτάσεις αυτές να μην ακουστούν ως ευχολόγιο, αλλά να δίνουν απαντήσεις στα ζητήματα που ανακύπτουν κάθε φορά και αφορούν κάθε επαγγελματική ή κοινωνική ομάδα.

Χαρακτηριστικά είναι όσα ειπώθηκαν για παράδειγμα, στην τηλεδιάσκεψη της Κρήτης, όπου και ετέθη το θέμα του νέου σχεδίου ανάπτυξης της χώρας που απαιτεί μεγάλες Δημόσιες Επενδύσεις, πρώτον σε υποδομές που θα ευνοήσουν τις επενδύσεις στην περιφέρεια, αλλά και την ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού, δεύτερον επενδύσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και τρίτον στις κοινωνικές υποδομές. Μεταξύ αυτών, το δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας που σήμερα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, αλλά και η αναγέννηση του ΕΣΥ ευρύτερα.

Επί τάπητος έχει τεθεί και το ζήτημα των μεγάλων αλλαγών στο Κράτος, με ριζική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, αλλά και αυστηρές διατάξεις για τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την αξιολόγηση και την αντιμετώπιση του πελατειακού κράτους όπου αυτό εμφανίζεται. Στο Κίνημα Αλλαγής, προτείνουν ακόμα τη δημιουργία μίας υπερσύγχρονης βιομηχανικής περιοχής σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, ακόμα και η δημιουργία και επιδότηση τουλάχιστον ενός ‘αγροτικού πάρκου’ σε κάθε Περιφέρεια. Ενεργός ρόλος στη νέα εποχή, επιφυλάσσεται και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα πρέπει σε ορισμένες περιπτώσεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντέξουν στις διεθνείς αγορές και το Δημόσιο θα πρέπει να τις υποστηρίξει ενεργά, παρέχοντάς τους τα αναγκαία φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, τις ευθύνες τους θα πρέπει να αναλάβουν και οι Τράπεζες, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τη νέα ανάπτυξη και τη νέα οικονομία. Στην Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν ακόμα και στη δημιουργία μίας bad bank με συνεργασία του κράτους, των ιδιωτών και των τραπεζών, προκειμένου να αναλάβει την διαχείριση των κόκκινων δανείων, ‘απελευθερώνοντας’ τρόπον τινά το τραπεζικό σύστημα για να στηρίξει τις επιχειρήσεις με ρευστότητα.

Από το πρόγραμμα του Κινήματος Αλλαγής δεν θα μπορούσε να λείπει η επένδυση στην Παιδεία, προκειμένου να αλλάξουν όλα στην εκπαίδευση και τα συστήματα κατάρτισης, από τη δημιουργία του Ψηφιακού Σχολείου, ως το Εθνικό Απολυτήριο και τον νέο τρόπο εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αλλά και από τη σύνδεση του πανεπιστημίου με την έρευνα και την παραγωγή και την δημιουργία νέων αξιόπιστων συστημάτων επαγγελματικής κατάρτισης.

Τέλος, με δεδομένο πλέον το καθεστώς τηλεργασίας σε μεγάλα ποσοστά εργαζομένων, στο Κίνημα Αλλαγής δεν εθελοτυφλούν. Μπροστά στο δίλημμα ‘απορρύθμιση ή νέα ρύθμιση’ στις εργασιακές σχέσεις, επιλέγουν σαφώς το δεύτερο, περιλαμβάνοντας την τηλεργασία, αλλά και διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς αμοιβές, ωράρια εργασίας και ασφάλιση των εργαζομένων, δίνοντας προτεραιότητα στην ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.