ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η στόχευση Τσίπρα και ο νέος «Ανένδοτος»

Αντίστροφη μέτρηση μέσω... Θεσσαλονίκης

Να αποτελέσει η εμφάνισή του στην Θεσσαλονίκη ένα σημείο καμπής τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο όμως και γενικότερα για το πολιτικό σκηνικό επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας, όπως φάνηκε από ορισμένες έννοιες-κλειδιά που χρησιμοποίησε τόσο στην ομιλία του Σαββάτου, προς τους παραγωγικούς φορείς, όσο όμως και στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας ανέβει στην Θεσσαλονίκη με τον «αέρα» του πρόσφατου κομματικού ανασχηματισμού και της ανανέωσης σε επίπεδο προσώπων –αλλά και γενιάς- θέλησε να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την ανατροπή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών.

«Εκλογές, αν...»

Δεν είναι τυχαίο πως, πέραν της παρουσίασης των μέτρων ανακούφισης εργαζομένων και επιχειρήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας υπονόησε ότι σε πολιτικό επίπεδο, θα είχε ζητήσει ήδη εκλογές αν δεν ήταν κυρίαρχο το θέμα της πανδημίας. «Μπορεί να τις είχα ζητήσει ήδη», απάντησε σε σχετική ερώτηση, εξηγώντας πως ο λόγος που δεν το έχει κάνει είναι πως θα φαινόταν εξαιρετικά ανεύθυνο μεσούσης της πανδημίας.

Αντίστροφη μέτρηση

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα τους μήνες που έρχονται για την κοινωνία και την οικονομία, φροντίζοντας να επιρρίψει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ευθύνη τόσο για τον προβλεπόμενο εκτροχιασμό στη διαχείριση της πανδημίας, όσο και για το ζοφερό σκηνικό που ήδη στήνεται και αφορά στην οικονομία, την επιχειρηματικότητα και τον κόσμο της εργασίας. Με άλλα λόγια, επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε, με την εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη, να υπογραμμμίσει στην κοινωνία ότι η αντίστροφη μέτρηση για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών έχει ήδη ξεκινήσει. Δεν ήταν τυχαίο, άλλωστε, πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «δεν πρέπει να χάσουμε μια ακόμα δεκαετία», αλλά και πως «σήμερα ξεκινάει ένας συλλογικός αγώνας για να μπει τέλος στην κατηφόρα και σε αυτόν τον αγώνα έχει θέση κάθε δημοκρατικός άνθρωπος, κάθε προοδευτικός άνθρωπος». Με άλλα λόγια, με τα δικά του λόγια, ο τέως πρωθυπουργός φιλοτέχνησε έναν νέο «ανένδοτο» για να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση και ένας αγώνας που θα ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Τα 11 άμεσα μέτρα

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ήδη από το περασμένο Σάββατο μία δέσμη 11 άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης στην οποία, όπως είπε, βρίσκεται η χώρα και είναι τα εξής:

-Μέτρο πρώτο : Ενίσχυση του ΕΣΥ άμεσα με 15.000 μόνιμες προσλήψεις.

-Μέτρο δεύτερο : Ενίσχυση των δημόσιων σχολείων, άμεσα, με 15.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών.

-Μέτρο τρίτο : Επιδότηση της εργασίας από το κράτος, για όσο διαρκεί η κρίση. Η πρότασή περιλαμβάνει την κάλυψη από το κράτος του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθού των εργαζομένων, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση.

-Μέτρο τέταρτο : Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, για όσο διαρκεί η κρίση, 400Euro για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200Euro για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100Euro για κάθε παιδί.

-Μέτρο πέμπτο : Μη-επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις. Όλοι οι έμμεσα ή άμεσα πληττόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, με μέγιστη ενίσχυση ανά επιχείρηση τις 100.000 ευρώ, με μοναδικό κριτήριο τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας.

-Μέτρο έκτο : Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, για όσο διαρκεί η κρίση.

-Μέτρο έβδομο : Επιδότηση 40% του ενοικίου των πληττόμενων επιχειρήσεων, για όσο διαρκεί η κρίση.

-Μέτρο όγδοο: Επιστροφή στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

-Μέτρο ένατο: Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000Euro και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 40.000Euro έως 65.000Euro. Αφορά και τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους.

-Μέτρο δέκατο : Μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

-Μέτρο ενδέκατο: Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.