ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Χοροπηδητό και συνθήματα

Απόγευμα Κυριακής είδα τις πρώτες αναρτήσεις. Μέσα στο  χαοτικό διαδικτυακό κόσμο μας φτιάχνονται συλλογικότητες από το πουθενά. Μερικά  λάικ και άλλες τόσες  καρδούλες για  πλάκα στην αρχή  και μετά το πράγμα σοβάρεψε . Τα γέλια κόπηκαν όταν καταλάβαμε ότι δεν ήταν αστείο. Η εξέγερση εναντίον της μάσκας ήταν γεγονός. Οι πολέμιοι της μάσκας αποφάσισαν να τις  ποδοπατήσουν την ώρα που τα κρούσματα κατέγραφαν καθημερινά τριψήφιο αριθμό. Κάποιοι με μαύρα ρούχα, άλλοι κρατώντας στα χέρια τις μάσκες, αποφάσισαν να κατέβουν σε διαδήλωση , μάλιστα έγινε και μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους της Λάρισας για να καταλήξει στην κεντρική πλατεία

Με συνθήματα όπως «Όχι φίμωτρο στα παιδιά μας», «Τα  παιδιά μας δεν είναι σκλάβοι», οι αρνητές της μάσκας προειδοποίησαν ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους, απειλώντας ακόμη και για αποχή των παιδιών τους από τα μαθήματα τους. Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας για τους περίφημους μαχητές της μάσκας αντιμετωπίζεται ως μέσο περιορισμού της ελευθερίας. Σε ένα ξεφάντωμα της εξέγερσης είδαμε να ποδοπατούν τις μάσκες στο Σύνταγμα και την ίδια στιγμή  κάποιοι άλλοι να τους επικροτούν και να τους κάνουν ήρωες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όλα αυτά μας έβγαλαν από την ψευδαίσθηση ότι οι καιροί άλλαξαν και ο ανορθολογισμός δεν έχει θέση στον αιώνα μας.  Ήταν τόσο παράλογη η ιδέα της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας  όσο  και το βεραμάν πλακάτ που έγραφε, «η μάσκα είναι πηγή μικροβίων».   Τα συνθήματα ένα κοκτέιλ συνωμοσιολογίας, οργής, άρνησης τόσο συγκεχυμένα  που δεν έβγαζες άκρη. Ο ιός για τους διαδηλωτές είναι ανύπαρκτος άρα το αφήγημα  είχε άρνηση, σύγχυση και επιχειρήματα που δεν είχαν σχέση με τον ορθολογισμό, τον ρεαλισμό, την καθημερινότητα που όλοι βιώνουμε.  Το να φωνάζεις «όχι στην υποδούλωση των παιδιών μας», κρατώντας τις μάσκες και να παρουσιάζεσαι  στα δελτία ειδήσεων ως η άλλη άποψη, είναι θλιβερό και κυρίως επικίνδυνο. «Δεν είμαι γιατρός, επιδημιολόγος  αλλά με αυτά που έχω διαβάσει φοβάμαι, και δηλώνω ευθαρσώς ότι δεν θα συντελέσω στον εξευτελισμό να φοράνε οι μαθητές μάσκα», γράφει  εκπαιδευτικός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γιατί όπως μας εξηγεί η μάσκα δεν βοηθάει την κοινωνικοποίηση των παιδιών. Άντε να τα βάλεις μαζί του, να  αλλάξεις μυαλά σε έναν άνθρωπο που όπως ο ίδιος δηλώνει είναι η εμπροσθοφυλακή του πολέμου κατά της μάσκας. «Μήπως περνάμε στην άλλη όχθη, μήπως παρατράβηξε το αστείο;» αναρωτιέται φίλη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άντε την πρώτη και τη δεύτερη φορά να γελάσεις με το χοροπηδητό και τα συνθήματα. «Μας απειλούν κιόλας  αυτοί που διαδήλωναν για τις μάσκες», μου λέει φίλη δασκάλα.  Η πόλωση και ο φανατισμός , η εξάπλωση της παραπληροφόρησης έχουν βρει γόνιμο έδαφος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  που διασπείρουν την παραπληροφόρηση . Έρευνα απέδειξε ότι εκείνοι που δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια είναι κυρίως άντρες , χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, οι οποίοι  εμπιστεύονται περισσότερο από τους γιατρούς, τους φίλους και την οικογένεια.  Εκατοντάδες γονείς δηλώνουν ότι το ανήλικο παιδί τους εντός μονάδας εκπαίδευσης αντιμετωπίζεται ως λήπτης υπηρεσιών υγείας, χωρίς την έγκριση και την παρουσία του νόμιμου κηδεμόνα και ότι οι εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν χρέη υγειονομικού επόπτη. Τονίζουν δε, αυτό είναι το συγκλονιστικό, ότι τα σχολεία δεν ανήκουν σε κυβερνήσεις, υπουργεία και εκπαιδευτικούς. Στη μακρά ιστορία του κόσμου μας υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση κοσμοθεωριών . Κάποιες φορές  εξελίσσεται  σε πόλεμο. Η αντιπαράθεση παίρνει μορφή βαρβαρότητας. Εκατοντάδες αναρτήσεις από ανήσυχες μανάδες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, δηλώνουν στα κανάλια ότι θα καταστραφεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα των παιδιών τους.  Στους υποχθόνιους διαδρόμους του διαδικτύου θα συναντήσεις και κάποιους που πιστεύουν ότι διεξάγεται και ένα παγκόσμιο κοινωνικό πείραμα με σκοπό να μας κάνουν ρομπότ με υγρά τσιπάκια που μας έχουν φυτέψει στις μάσκες. Πόσο δημοκρατικό μπορεί να είναι το να δηλώνεις ευθαρσώς και με περηφάνια ότι τα δικά σου παιδιά που είναι απόγονοι του Κολοκοτρώνη δεν θα φορέσουν ποτέ μάσκες. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του. Το κράτος έχει την υποχρέωση να αναλάβει την ευθύνη για όλους μας.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.