ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Πελετίδης

«Γεγονός μνήμης που συνδέεται με το σήμερα η απελευθέρωση της πόλης από τη ναζιστική κατοχή»

«Βλέπουμε την απελευθέρωση της πόλης μας από τη ναζιστική κατοχή ως επετειακό γεγονός, ως γεγονός μνήμης που πρέπει να συνδέεται με το σήμερα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος της Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, με αφορμή την έναρξη των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 76 χρόνων της απελευθέρωσης της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

«Καλούμε όλο τον λαό της πόλης να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για να βγάλουμε τα συμπεράσματα που έχουν άμεση σχέση με αυτό που βιώνουμε σήμερα, με τους αγώνες που χρειάζεται να συνεχίσουμε για μια χώρα ελεύθερη, με τον λαό να κάνει κουμάντο στον τόπο του» ανέφερε και συμπλήρωσε πως «για να γίνουν οι εκδηλώσεις χρειάστηκε να εργαστούν οι εργαζόμενοι στον δήμο και στον Πολιτιστικό Οργανισμό και τους ευχαριστούμε». Τόνισε πως το πρόγραμμα είναι πλούσιο και θα ικανοποιήσει όλους και υπογράμμισε πως πρέπει «να κάνουμε τις συγκρίσεις και τη σύνδεση του χθες και του σήμερα για να καταλήξουμε σε χρήσιμα συμπεράσματα και να συνεχίσουμε τους αγώνες μας».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, είπε πως «η Πάτρα γιορτάζει την απελευθέρωσή της από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και θυμάται. Οι μνήμες ξυπνούν και "ταξιδεύουν" σε χώρους, εικόνες και ήχους ταυτισμένους με τη ζωή της πόλης 76 χρόνια πριν. Οι θύμησες από τους αγώνες του λαού της Πάτρας έρχονται στο προσκήνιο. Στόχος είναι και φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, να αναδειχθούν και να έρθουν στο προσκήνιο χώροι και κτίρια τα οποία είναι συνδεδεμένα με την αντίσταση του λαού και τους αγώνες για να απαλλαγούν από τα δεινά της κατοχής».

«Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις θα διαρκέσουν από την Παρασκευή 2 έως και την Κυριακή 4 Οκτώβρη, με σημεία αναφοράς το καταφύγιο κάτω από τα Υψηλά Αλώνια, την πλατεία Υψηλών Αλωνίων και το αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου» και πως «φέτος έχει επιλεγεί το ιστορικό καταφύγιο για τον οποίο στις προθέσεις του δήμου είναι να μετατραπεί σε μόνιμο εκθεσιακό χώρο. Ήδη έχει καθαριστεί και "αναβίωσε" προκειμένου να γίνει χρηστικό. Ο χώρος ανοίγει με αυτή τη μορφή για πρώτη φορά φέτος και δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στο κοινό». Και αυτό καθώς το καταφύγιο στα Υψηλά Αλώνια είναι τα παλαιότερα και πιο σημαντικά καταφύγια στην πόλη της Πάτρας αφού δημιουργήθηκε περίπου στο 1930 και έπαιξε κομβικό ρόλο στην προστασία του λαού της Πάτρας κατά τους βομβαρδισμούς στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής καθώς ήταν από τις πρώτες πόλεις που βομβαρδίστηκαν τον Οκτώβρη του 1940.

Η κ. Γεροπαναγιώτη επεσήμανε πως «μετά τις εκδηλώσεις (Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, στις 8.30 μ.μ., στο αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, συναυλία από το συγκρότημα «Της γης Ανάσα», Σάββατο 3 Οκτωβρίου συναυλία από το συγκρότημα «Ρεπλίκα» και Κυριακή 4 Οκτωβρίου, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, στον τόπο εκτέλεσης των αγωνιστών της Αντίστασης, κατάθεση στεφάνων και στις 8.30 μ.μ. στο αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου προβολή ταινίας), όπως είπε, «ο χώρος του καταφυγίου θα ανοίξει τις πύλες του καθώς και η έκθεση αρχειακού υλικού, το οποίο προέρχεται από το Μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, τις εκδόσεις "Σύγχρονη Εποχή", καθώς και από το Αρχείο της Δημοτικής Πινακοθήκης, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Δήμου Πατρέων. Η έκθεση θα διαρκέσει από την ημέρα του εορτασμού 4 Οκτωβρίου 2020 μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020 και θα υπάρχει η δυνατότητα κατόπιν συνεννόησης να την επισκεφθούν οι συμπολίτες μας. Μέσα από το φωτογραφικό υλικό και τα ντοκουμέντα που παρατίθενται, γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν πλευρές από την ιστορία της πόλης, κατά τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την κατοχή και την απελευθέρωση». Παράλληλα ευχαρίστησε όσους και όσες συνέβαλαν, βοήθησαν, επιμελήθηκαν την έκθεση και σημείωσε πως «συγχαρητήρια επίσης αξίζουν οι εργαζόμενοι του δήμου στην υπηρεσία Πρασίνου, Ηλεκτροφωτισμού, Καθαριότητας, Αυτεπιστασίας που παρά τα γνωστά και οξυμένα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού, επιμελήθηκαν του χώρου για να μπορεί να είναι επισκέψιμος».

Τέλος, σχετικά με το Δημοτικό Ωδείο, ανέφερε πως «κλείνουν ακριβώς τρία χρόνια από τη μεγάλη ζημιά που σημειώθηκε στο νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Μαιζώνος 42 (η πτώση τμήματος οροφής του), που οδήγησε στο κλείσιμο του κτιρίου και στην παύση λειτουργίας όχι μόνο της αίθουσας του συμβάντος, αλλά ολόκληρου, μαζί με το όμορο κτίριο επί της οδού Αράτου 23. Ήταν ένα "φυσιολογικό" αποτέλεσμα της ανύπαρκτης συντήρησης των κτιριακών υποδομών που παραλάβαμε. Η εύρεση κατάλληλου χώρου δεν ήταν καθόλου απλή υπόθεση, καθώς οι προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν οι χώροι διδασκαλίας γενικώς και ειδικώς ενός ωδείου, είναι εξειδικευμένες και ορθώς αυστηρές. Ταυτόχρονα η τεράστια γραφειοκρατία που απαιτείται να ξεπεραστεί για τη μίσθωση κτιρίου είναι μεγάλη και πρώτη φορά εκπονήθηκε τέτοια εργασία από τις υπηρεσίες μας».

«Ολοκληρώνεται αυτή η πολύμηνη διαδικασία και προχωράμε στη μίσθωση ενός ακινήτου κατάλληλου για τη στέγαση του Δημοτικού Ωδείου, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης των ακινήτων στην Αράτου και Μαιζώνος», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «πρόκειται για ένα θαυμάσιο νεοκλασικό κτίριο που ανακαινίστηκε για να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Και η επιλογή του χώρου να αντανακλά την αναγνώρισή μας στο σημαντικό εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό έργο που παράγει το Δημοτικό Ωδείο Πατρών, όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του, που το έχει καταγράψει ως ένα από τα πλέον αξιόπιστα Μουσικά Ιδρύματα της χώρας. Για τους 450 μαθητές που φοιτούν σε αυτό και τους εκατοντάδες μουσικούς που έχουν αποφοιτήσει από αυτό συνεχίζουμε να διεκδικούμε από την κυβέρνηση να καλύψει το κόστος της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού διδασκόντων. Θεωρούμε ότι το σύνολο της καλλιτεχνικής παιδείας πρέπει να καλύπτεται με αντίστοιχες πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό και να δίνεται αδάπανα (χωρίς οικονομική επιβάρυνση)».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.