ΥΓΕΙΑ

Πόσο θα κρατήσει η αναστολή των δοκιμών του

Η αναστολή δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca ενίσχυσε τις αμφιβολίες για γρήγορη διάθεσή του

Η αναστολή των παγκόσμιων δοκιμών του πειραματικού εμβολίου κατά της COVID-19 από την AstraZeneca, μετά την ασθένεια που παρουσίασε ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα στη Βρετανία, ενίσχυσε τις αμφιβολίες για την προοπτική μιας πιο γρήγορης διάθεσης ενός από τα πιο εξελιγμένα εμβόλια κατά της πανδημίας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η AstraZeneca αναπτύσσει το εμβόλιο μαζί με ερευνητές από το πανεπιστήμιο Oxford University ανακοίνωσε χθες ότι σταμάτησε τις δοκιμές του τελικού σταδίου, προκειμένου να επιτρέψει σε μία επιτροπή να εξετάσει τα δεδομένα ασφάλειας, ενώ η εταιρία εργάζεται για να περιορίσει ενδεχόμενες επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του εμβολίου.

“ Είναι προφανώς μία πρόκληση, ειδικότερα για τις δοκιμές αυτού του εμβολίου,” δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ.

Η AstraZeneca δεν αποκάλυψε πως θα διεξάγει την έρευνα για τον ανεπιθύμητο περιστατικό, ούτε τις μεθόδους που ακολούθησε στην τρίτη φάση των δοκιμών του εμβολίου. Ο δρ Τζεν εκτιμά ότι οι ερευνητές θα μελετήσουν πολλές πιθανές αλληλεπιδράσεις και πιθανές αιτίες της αντίδρασης της ασθενούς, «έχοντας κατά νου ότι μπορεί να πρόκειται για κάτι εντελώς συμπτωματικό».
«Ποια ήταν ακριβώς η αντίδραση του οργανισμού της; Αποδίδεται στη σύνθεση εμβολίου; Έχει σχέση με τη χορήγηση του εμβολίου; Πώς χορηγήθηκε; Ποιος το διαχειρίστηκε; Έπασχε [η ασθενής] από υποκείμενο νόσημα; είπε. Ανάλογα με την τελική διάγνωση, οι δοκιμές μπορεί να επανέλθουν στην 2η φάση ή να ξαναρχίσει η 3η, ενώ όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν κατά πόσον είναι ασφαλές να συνεχίσουν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times οι δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca μπορεί να επαναληφθούν ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα, άποψη με την οποία συμφωνεί ο καθηγητής Ρόμπερτ Μπόουι του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ: «Αν αποδειχθεί από την έρευνα ότι η ασθένεια είναι μεμονωμένο, άσχετο με το εμβόλιο περιστατικό, τότε αυτό ίσως σημαίνει ότι αναστολή των κλινικών δοκιμών από μία εβδομάδα έως έναν μήνα». Ο ίδιος τόνισε ότι η αναστολή είναι μάλλον απόρροια της υπερβολικής προσοχής κι όχι ενός προβλήματος με το εμβόλιο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.