ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημήτρης Κουτσούμπας

«Η κυβέρνηση ικανοποιεί τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και κουνά το δάχτυλο στον λαό και τη νεολαία»

Στις «ευθύνες της κυβέρνησης που δεν έκανε τίποτα για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, δεν έλαβε ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια και αλλού, γεγονός που εντείνει την ανησυχία του λαού»,αναφέρθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας απόψε στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία.

Ο ΓΓ του ΚΚΕ επισήμανε ότι «η κυβέρνηση εξακολουθεί να κουνά το δάχτυλο» στον λαό και τη νεολαία ρίχνοντας τα πάντα στην ατομική ευθύνη», η οποία όπως τόνισε «δεν εμπεδώνεται όσο η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα για τη δημόσια υγεία, δεν αξιοποίησε το χρόνο που κέρδισε το προηγούμενο διάστημα από την υπεύθυνη στάση του λαού για να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντίθετα, οι παλινωδίες της και η αποσπασματικότητα των μέτρων χειροτέρεψαν την κατάσταση με το άνοιγμα του Τουρισμού, την προσαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις ανάγκες των μεγαλοξενοδόχων και των αεροπορικών εταιρειών, με ελάχιστους δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου των τουριστών».

Οσον αφορά την Υγεία, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι «αναδεικνύεται η ανάγκη για πλεόνασμα προσωπικού και υποδομών για την αντιμετώπιση και των τρεχουσών, αλλά και των έκτακτων αναγκών, όμως, πρόσθεσε, αυτή η ανάγκη συγκρούεται με τη λογική κόστους - οφέλους, που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις, καθιστώντας τα νοσοκομεία επιχειρήσεις». Στη συνέχεια, κατέθεσε τις προτάσεις του Περισσού για «μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δημιουργία 3.500 ΜΕΘ, επίταξη του ιδιωτικού τομέα, ενίσχυση των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που σήμερα υπολειτουργούν, του ΕΚΑΒ, του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», άνοιγμα των ινστιτούτων και των νοσοκομείων που είχαν κλείσει το προηγούμενο διάστημα»

Αναφερόμενος στους χώρους δουλειάς, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε λόγο για «εργοδοτική αυθαιρεσία που εκδηλώνεται σε βάρος των εργαζομένων, με ευθύνη της κυβέρνησης», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η πανδημία άνοιξε την όρεξη της μεγαλοεργοδοσίας και η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να την χορτάσει κι έφερε τα χαρακτηριστικά παραδείγματα της αναστολής εργασίας, της επέκτασης της τηλεργασίας με μονομερή απόφαση του εργοδότη, της μείωσης του δώρου των Χριστουγέννων, της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας για τις μέρες της καραντίνας. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, η κυβέρνηση παρέχει πακτωλό ζεστού χρήματος στους επιχειρηματίες, όπως είναι το πρόγραμμα Sure της ΕΕ».

Σχετικά με τα σχολεία, ο ΓΓ του ΚΚΕ είπε πως «η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πήρε μέτρα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κατασκευή νέων σχολείων, όπως δικαίως διεκδικούν γονείς και εκπαιδευτικοί, αλλά σχετικά με τον αριθμό των μαθητών στα σχολεία, παρουσιάζει το μαύρο άσπρο, λέγοντας πως στα σχολεία σήμερα λειτουργούν τμήματα με 17 μαθητές, την ώρα που στα σχολεία της Αττικής και της χώρας λειτουργούν τμήματα με πολύ περισσότερα παιδιά. Επιπλέον η κυβέρνηση επιχειρεί να τσουβαλιάσει τη δικαιολογημένη ανησυχία εκπαιδευτικών και μαθητών με αντιδραστικές θεωρίες συνωμοσιολογίας, προκειμένου να συκοφαντήσει το λαϊκό κίνημα»

Αναφερόμενεος στο εμβόλιο, ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι «στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, ακόμα και αυτό υποτάσσεται στον ανταγωνισμό φαρμακευτικών εταιρειών αλλά και κρατών. Από τη μια δυναμώνει η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και από την άλλη πυροδοτούνται ανταγωνισμοί ανάμεσα σε εταιρείες και κράτη, τόσο στις διαπραγματεύσεις για τα πακέτα στήριξης ομίλων όσο και για τα ενεργειακά αποθέματα και τους δρόμους μεταφοράς τους»

Τέλος, επισήμανε ότι «οι ανταγωνισμοί που εκδηλώνονται στην περιοχή από ΗΠΑ, ΕΕ, Γαλλία, Γερμανία, Κίνα, Ρωσία κλπ. είναι ανταγωνισμοί που οδηγούν και σε πολεμικές συγκρούσεις»

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.