ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάος στα ΜΜΜ, υπό πίεση η Υγεία, «βράζουν» τα σχολεία

Οι τρεις πονοκέφαλοι Μητσοτάκη που τινάζουν στον αέρα τη διαχείριση της πανδημίας

Αντιμέτωπος με τις διαχειριστικές ανεπάρκειες σε τρία κεντρικά μέτωπα που θα κρίνουν το κατά πόσον θα παραμείνει υπό έλεγχο η πανδημία του κορωνοϊού έχει έρθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ώρα που ο ίδιος προσπαθεί να πείσει ότι πλέον το δίλημμα είναι «αυτοπροστασία ή καραντίνα» -δηλαδή μεταφέρει τις ευθύνες για τις εξελίξεις στην «ατομική ευθύνη» καθενός και καθεμίας από εμάς- φαίνεται πως η κυβέρνηση παίρνει πολύ χαμηλή βαθμολογία σε τρεις βασικούς τομείς, από τους οποίους εξαρτάται κυρίως το κατά πόσον το δεύτερο κύμα κορωνοϊού θα γίνει «τσουνάμι».

Τα καυτά μέτωπα

Πρώτα απ’ όλα, το βαρύ κλίμα που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου αφορά στον χώρο της Υγείας. Πλέον, καθίσταται σαφές πως παρά τις διαβεβαιώσεις για σχεδόν 1.000 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες σε όλη την Ελλάδα, η ίδια η πραγματικότητα υποδεικνύει ότι οι αντοχές και τα όρια του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι πολύ μικρότερα. Είναι χαρακτηριστικό πως στο ΠΑΓΝΗ Κρήτης επικρατεί αναταραχή στις Εντατικές, ενώ δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, το Γενικό Κρατικό Νίκαιας και ο «Ευαγγελισμός» είχαν «φρακάρει» προχθές με μόλις 79 διασωληνωμένους! Με άλλα λόγια, μιλάμε για αριθμούς που πόρρω απέχουν από τα σχεδόν 1.000 κρεβάτια για τα οποία κάνει λόγο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Επιπροσθέτως, στον αγώνα δρόμου που δίνεται αυτή τη στιγμή παραμένει θολό το χρονοδιάγραμμα: δεν είναι σαφές, δηλαδή, αν αυτή η «δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου», που σύημφωαν με τα λεγόμενα Μητσοτάκη «δρομολογείται» ή η νέα πτέρυγα του «Σωτηρία» που είναι υπό κατασκευή, πότε θα «δώσουν» στο σύστημα υγείας τα περισσότερα από 200 κρεβάτια ΜΕΘ αθροιστικά.

Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση τρέχει και δεν φτάνει αναφορικά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που έχουν τεθεί στο στόχαστρο όλων των ειδικών ως εξαιρετικά επικίνδυνες εστίες υπερμετάδοσης. Το κλίμα στο Μαξίμου για τον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών είναι βαρύ, αφού ο Κώστας Καραμανλής κατηγορείται πως δεν έκανε τίποτα όλο το καλοκαίρι για να προσθέσει έστω και ένα λεωφορείο στο σύστημα, ενώ τώρα η κυβέρνηση... τρέχει και δεν φτάνει επιχειρώντας να προσθέσει λεωφορεία των ΚΤΕΛ στον στόλο των αστικών συγκοινωνιών. Κι αυτό ενώ είναι προφανές ότι τα εν λόγω λεωφορεία, που έχουν μόνο δύο πόρτες και δεν επιτρέπεται να έχουν όρθιους επιβάτες, προφανώς είναι ακατάλληλα για τις αστικές συγκοινωνίες.
Πέραν αυτών, όμως, σε σημείο... βρασμού φαίνεται πως είναι η κατάσταση και στην Παιδεία. Κάθε μέρα που περνά, πολλαπλασιάζονται τα σχολεία ή τα τμήματα που κλείνουν τόσο λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού, όσο όμως και λόγω καταλήψεων. Και, μπορεί «γαλάζια» στελέχη –όπως ο τοπικός βουλευτής Μακάριος Λαζαρίδης στην Καβάλα- να βάλλουν κατά του ΣΥΡΙΖΑ και των εκπαιδευτικών καταγγέλλοντας πολιτικά υποκινούμενες κινητοποιήσεις, ωστόσο το μέγεθος και ο παλμός του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου χθες στην Αθήνα έδειξε αφενός πως δεν μιλάμε για αρνητές της μάσκας –αφού δεν υπήρξε ούτε ένας γονιός, εκπαιδευτικός ή μαθητής που να διαδήλωσε χωρίς μάσκα...- αφετέρου ότι το αίτημα για αποσυμφόρηση των σχολικών μονάδων θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων τουλάχιστον ως το τέλος της πανδημίας...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.