ΚΟΣΜΟΣ

Μισό εκατ. άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στο Όρεγκον

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 15 νεκροί από τις πυρκαγιές

Μισό εκατομμύριο άνθρωποι στο Όρεγκον, περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της πολιτείας, έλαβαν εντολή εκκένωσης μετά τις άνευ προηγουμένου πυρκαγιές που μαίνονται στην δυτική ακτή των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές, οι οποίες εξέφρασαν φόβους για αύξηση των ανθρωπίνων απωλειών τις προσεχείς μέρες.

Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκε ο θάνατος τουλάχιστον 8 ανθρώπων στην Καλιφόρνια, το Όρεγκον και την Πολιτεία της Ουάσινγκτον, αλλά οι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ακόμη είναι αδύνατη η πρόσβαση σε κάποιες ζώνες. Εξάλλου πριν από λίγο η αστυνομία ανακοίνωσε άλλους 7 θανάτους στην κομητεία Μπούτε της Καλιφόρνιας.

"Περίπου 500.000 κάτοικοι του Όρεγκον απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους και ο αριθμός αυτός συνεχίζει να αυξάνεται", αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση των αρχών της πολιτείας, σύμφωνα με τις οποίες, οι πυροσβέστες αγωνίζονται για την κατάσβεση πυρκαγιών που εκτείνονται σε 3.650.000 στρέμματα στο Όρεγκον, έκταση που αποτελεί "ρεκόρ".

Στην πολιτεία αυτή, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Άσλαντ δήλωσε ότι οι αρμόδιες αρχές ξεκίνησαν έρευνα για εμπρησμό όσον αφορά την ύποπτη προέλευση της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην πόλη αυτή του Όρεγκον, η οποία έχει καταστρέψει εκατοντάδες σπίτια στις κοντινές κοινότητες.

Δύο νεκροί βρέθηκαν στα συντρίμμια της φωτιάς αυτής, η οποία ξέσπασε την Τρίτη και μαίνεται για τρίτη ημέρα εν μέσω των πολλών πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει στην πολιτεία αυτή, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αρχηγού της πυροσβεστικής.

Κι άλλοι νεκροί αναμένεται να βρεθούν καθώς τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν στα συντρίμμια σπιτιών που τυλίχθηκαν στις φλόγες κατά τη διάρκεια μιας χαοτικής εκκένωσης κατοικημένων περιοχών που βρέθηκαν στην πορεία της πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας της Άσλαντ Τίγκε Ο'Μίρα.

"Προσπαθήσαμε να απομακρύνουμε τους ανθρώπους το ταχύτερο που μπορούσαμε", δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters. "Υπάρχουν πιθανότητες να βρεθούν πτώματα σε κάποια από αυτά τα σπίτια. Η πιθανότητα για πολύ μεγαλύτερο αριθμό (απωλειών) είναι μεγάλη".

Η πυρκαγιά αυτή, που ονομάστηκε Αλμέντα, ξέσπασε την Τρίτη το πρωί στην Άσλαντ, μια πόλη 21.000 κατοίκων στο νότιο τμήμα του Όρεγκον, η οποία απέχει μόλις 26 χιλιόμετρα από την μεθόριο με την Καλιφόρνια και φιλοξενεί το Πανεπιστήμιο του Νότιου Όρεγκον και το Φεστιβάλ Σαίξπηρ του Όρεγκον.

Οι φλόγες, που ενισχύθηκαν από ισχυρούς ανέμους, προκάλεσαν σχετικά μικρή ζημιά στην Άσλαντ, αλλά γρήγορα επεκτάθηκαν έξω από την πόλη και στις γειτονικές κοινότητες κατά μήκος του Μπέαρ Κρικ, προτού εξαπλωθούν στις γειτονικές πόλεις Τάλεντ και Φοίνιξ προς το Μέντφορντ, μια πόλη 82.000 κατοίκων, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας.

Επικαλούμενος απολογισμούς τοπικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τους οποίους σχεδόν 600 σπίτια καταστράφηκαν, ο Ο'Μίρι δήλωσε ότι "εκατοντάδες σπίτια χάθηκαν" στις φλόγες.

Εικόνες του Reuters από την ζώνη της φωτιάς δείχνει απανθρακωμένα οχήματα, ερείπια κτιρίων, όπως και αποκαΐδια κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Route 99 που συνδέει την Άσλαντ με το Μέντφορντ.

Η περιοχή αυτή είναι απρόσιτη για τους κατοίκους που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, αλλά εδώ και κει μπορεί να δει κανείς ανθρώπους μόνους τους ή κάποια ζευγάρια να περπατούν κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου κουβαλώντας πράγματα που όπως φαίνεται κατάφεραν να σώσουν από τα σπίτια τους.

Η αστυνομία του Μέντφορντ, όπως και της Κομητείας Ντάγκλας στον βορρά, εξέδωσαν προειδοποίηση μετά τις φήμες ότι αριστεροί αντιφασίστες και δεξιοί εξτρεμιστές Proud Boy ξεκίνησαν τις πυρκαγιές.

Ο Ριτς Τάιλερ, εκπρόσωπος του γραφείου της πολιτειακής υπηρεσίας πυροσβεστικής, δήλωσε ξεχωριστά ότι προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν κάποιες από τις πυρκαγιές που μαίνονται στο Όρεγκον αυτή την εβδομάδα ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού.

"Κάθε πυρκαγιά ερευνάται για την πιθανότητα να οφείλεται σε εμπρησμό, ώστε να μπορέσουμε να αποφανθούμε αν επρόκειτο για αυτό (για εμπρησμό) ή να το αποκλείσουμε", σημείωσε.

Ο Ο'Μίρα σημείωσε ότι αυτοί που ερευνούν για την πυρκαγιά Αλμέντα, καθοδηγούμενοι από επιθεωρητές της υπηρεσίας του, αντιμετωπίζουν την φωτιά αυτή ως ύποπτη, αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει περαιτέρω.

"Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι υπήρξε ανθρώπινο στοιχείο σε αυτό", σημείωσε. "Θα το αντιμετωπίσουμε ως ποινική έρευνα έως ότου έχουμε λόγους να πιστέψουμε ότι δεν ήταν κάτι τέτοιο".

Η πυρκαγιά Αλμέντα είναι μια από τις πιο καταστροφικές από τις δεκάδες που κατέκαψαν δάση και κοινότητες στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ τις τελευταίες λίγες μέρες, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 15 ανθρώπων στην Καλιφόρνια, το Όρεγκον και την Πολιτεία της Ουάσινγκτον.

Εκτός από τα δύο πτώματα που βρέθηκαν στην πυρκαγιά Αλμέντα, ανάμεσα στους νεκρούς του Όρεγκον βρίσκεται ένα 12χρονο αγόρι και η γιαγιά του που πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους σε άλλη φωτιά κοντά στο Λάιονς, το οποίο βρίσκεται βορειότερα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.