ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας-Τσιόδρας καλούν τα κόμματα για ενημέρωση

Κορωνοϊός: Προς επίσπευση των νέων μέτρων και στο βάθος... lockdown

Δραματική φαίνεται πως είναι η κατάσταση όσον αφορά στη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, καθώς την ώρα που εκτυλίσσονται καθημερινά σκηνές απίστευτου συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και το εθνικό σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια των αντοχών του, η κυβέρνηση σκέφτεται σοβαρά να επισπεύσει την αυστηροποίηση των μέτρων για τον κορωνοϊό, ως τελευταία προσπάθεια να αποφευχθεί ένα lockdown στην Αττική –ήτοι στη μισή Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της κατάστασης το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας αποφάσισε, μαζί με τον επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Σωτήρη Τσιόδρα, να καλέσουν τους εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο υπουργείο προκειμένου να τους ενημερώσουν για τα τεκταινόμενα. Επί της ουσίας, Βασίλης Κικίλιας και Σωτήρης Τσιόδρας επιδιώκουν να καταστήσουν σαφές πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα στους εκπροσώπους όλων των κομμάτων, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον συναίνεσης για τα νέα περιοριστικά μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν.

Ραγδαίες εξελίξεις

Μάλιστα, οι εξελίξεις ως προς την λήψη αποφάσεων προδιαγράφονται ραγδαίες, αφού αφενός αυξάνονται καθημερινά οι θάνατοι από τον κορωνοϊό, αφετέρου οι εξελίξεις δεν αφήνουν στην κυβέρνηση και στους ειδικούς επιστήμονες το περιθώριο των δέκα ημερών ώστε να δουν αν «περπατάνε» τα μέτρα που επιβλήθηκξαν στις αρχές της παρούσης εβδομάδας. Είναι χαρακτηριστικό του κατεπείγοντα χαρακτήρα των εξελίξεων ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας, καίτοι επιμένει να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ακύρωσε προγραμματισμένα ραντεβού λόγω «αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου» στην Αττική, η οποία και θα εκτιμηθεί σε απανωτές συσκέψεις.

«Lockdown τώρα, αλλιώς...»

Σημειωτέον ότι μεταξύ των μέτρων που έχουν προταθεί είναι ο εκ νέου περιορισμός του ωραρίου των μπαρ και των εστιατορίων –δηλαδή αντί να κλείνουν μεσάνυχτα, να κατεβάζουν ρολά στις 10 το βράδυ- αλλά και η υποχρεωτική χρήση SMS και η απαγόρευση κυκλοφορίας στους Αθηναίους άνω των 65 ετών. Παραλλήλως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του matrix24.gr, η διχοστασία στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων είναι έντονη αναφορικά με το αν φτάνει μία «φουρνιά» νέων περιοριστικών μέτρων ή αν χρειάζεται η λήψη της οριστικής απόφασης για lockdown. Μάλιστα, όσο κι αν χθες ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας ισχυρίστηκε ότι δεν έχει γίνει συζήτηση για πλήρες lockdown στο πλαίσιο της επιτροπής, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιστροφή σε κατάσταση καραντίνας είναι ένα σενάριο που έχει αρχίσει να συζητείται έντονα και πως ο ίδιος ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών είναι μεταξύ των υποστηρικτών του. Μάλιστα, θα πρέπει, όπως λένε όσοι ξέρουν, να θεωρείται βέβαιη η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, η οποία, πάντως, όπως παραδέχονται ακόμη και κυβερνητικά στελέχη, «θα φέρει το lockdown και για κοινωνικούς λόγους», αφού πολλοί γονείς δε θα έχουν τί να κάνουν τα παιδιά τους.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Uncle. K 20:43 24/09/2020

    Για να διασκεδάζουν τά μωρά, οι μπέμπηδες, θέλετε πραγματικά να κλείσετε τούς άνω των 65 ετών στο κλουβί τούς. Στά αχνάρια τού φίλου του τού Ερντη κι ο Μιτσοτακης;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.