ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο λαός να αντιταχθεί οργανωμένα παλεύοντας για τα δικαιώματά του»

Κουτσούμπας: Το πολυνομοσχέδιο μονιμοποιεί βαθιά αντεργατικά μέτρα

Η κυβέρνηση «αποδεικνύει την αυστηρή της προσήλωση σε ό,τι απαιτεί ο ΣΕΒ και οι κατευθύνσεις της ΕΕ, η προσήλωση αυτή, όμως, σημαίνει διαρκή επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και των μικρών επαγγελματιών», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που εκδόθηκαν τον Αύγουστο για την αντιμετώπιση του covid-19 και άλλα επείγοντα ζητήματα.

«Απαιτούνται 50 ημέρες ασφάλισης για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό-τουρισμό για τη χορήγηση τακτικού επιδόματος ανεργίας» ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας: «Πάρτε το πίσω! Αυτό που στοιχειωδώς χρειάζονται οι άνεργοι σήμερα είναι επιδότησή τους χωρίς απαγορευτικές προϋποθέσεις... Τώρα!»

Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση πετσοκόβει ακόμα και τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα αναδρομικά, ενώ σε ό,τι αφορά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, είπε ότι η κυβέρνηση αρνείται τις απαραίτητες προσλήψεις ώστε να λειτουργήσει αυτό στοιχειωδώς.

Επισήμανε ότι «το υπόβαθρο για το σημερινό νομοσχέδιο είναι όλο το μνημονιακό οπλοστάσιο, όπως το διαμόρφωσαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ» και ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αποδεικνύει, επιπλέον, αυτό που εξαρχής είχε επισημάνει το ΚΚΕ πως «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» καθώς «έρχεται να μονιμοποιήσει βαθιά αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν στο όνομα του εκτάκτου της πανδημίας».

«Μόνιμες και νόμιμες γίνονται πλέον και οι ελλείψεις σε έργα και υποδομές που αφορούν την προστασία του λαού από φυσικές καταστροφές, πλημμύρες και άλλα» προσέθεσε.

«Βέβαια, δεν είστε μόνοι σας, κύριοι της κυβέρνησης, σε αυτό το έργο. Έχετε όλοι μαζί εδώ μέσα ρόλο στο πώς το κόστος της νέας κρίσης θα πληρωθεί από τον λαό ξανά. Αυτή είναι η στρατηγική του αδηφάγου κεφαλαίου και σε αυτή τη στρατηγική συναντιέστε όλοι: Η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, άλλοι, οι φίλοι σας της Κομισιόν -προφανώς- αλλά και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός για να σας σιγοντάρει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δ. Κουτσούμπας.

Είπε ότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι «θέλουν να ξεμπερδέψουν με ό,τι θεωρούν ότι στέκει εμπόδιο στην μεγάλη εκτόξευση της κερδοφορίας τους, έστω κι αν πατήσουν επί πτωμάτων. Μέρος αυτού του σχεδίου τους είναι και το σημερινό νομοσχέδιο και ξέρουμε ότι έχει και συνέχεια».

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση έχει ως «οδηγό το ανατριχιαστικό για τους εργαζόμενους σχέδιο Πισσαρίδη, και η νέα επίθεση θα περιλαμβάνει όλα τα μέτωπα: μισθολογικά, ιδιωτικοποίηση ασφάλισης, νέες απαλλαγές και προνόμια για τη μεγάλη εργοδοσία».

Χαρακτήρισε ως «κορυφή στο παγόβουνο της εργασιακής αθλιότητας» το άρθρο 10 του σ/ν με το οποίο «επιβάλλονται απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους που τίθενται σε προληπτική καραντίνα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ», προσθέτοντας ότι «την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν χρήση και της κανονικής υπερεργασίας και των υπερωριών». «Αντί η κυβέρνηση να θεσπίσει ειδική άδεια με πλήρη κάλυψη μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για τις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι μπαίνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα έρχεται και τιμωρεί τους εργαζόμενους. Μια είναι η σωστή στάση: Να αποσυρθεί αμέσως το άρθρο 10» υπογράμμισε.

Είπε ότι συνέχεια είναι η απελευθέρωση των υπερωριών, «γιατί αυτό σημαίνει η παράταση που δίνεται στη δυνατότητα των επιχειρήσεων και των εργοδοτών που έχουν εξαντλήσει τα νομίμως προβλεπόμενα ανώτατα όρια υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων τους, να τους απασχολήσουν υπερωριακά χωρίς σχετική υπουργική απόφαση έγκρισης».

Επιπλέον αυτών, προσέθεσε, «η κυβέρνηση "βάζει χέρι" και στο δώρο των Χριστουγέννων, καθώς για όσους εργαζόμενους ήταν σε αναστολή εργασίας και ζούσαν με τα 534 ευρώ, λέει τώρα ότι με βάση αυτό το ποσό θα υπολογίζεται το δώρο και όχι με βάση το τι καθορίζει η σύμβαση». «Και αυτό το άρθρο δεν βελτιώνεται. Πρέπει να αποσυρθεί το άρθρο 17. Το δώρο Χριστουγέννων να υπολογίζεται κανονικά με τον μισθό και όχι με τα 534 ευρώ» τόνισε.

Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση νομοθετεί επιπλέον «από τώρα την καθήλωση του μισθού μέχρι το Μάρτη του 2021, με βάση τον περιβόητο προηγούμενο νόμο Βρούτση- Αχτσιόγλου», λέγοντας πως «και πάλι θα τεθεί στους εργαζόμενους το ψεύτικο δίλημμα που τους έθεταν όλες οι κυβερνήσεις "ή μειώσεις μισθών ή απολύσεις"» και υπογράμμισε:

«Το πραγματικό δίλημμα για τους εργαζόμενους και το λαό είναι άλλο: Ή θα αποδεχτούν να τους φορτώσουν πάλι στην πλάτη το βάρος της πανδημίας και της νέας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, εκθέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία, τα δικαιώματα, ακόμα και τη ζωή τους. 'Η θα αντιταχθούν σε αυτά, θα απαντήσουν οργανωμένα και μαζικά στην αντιλαϊκή πολιτική και τα σχέδια κυβέρνησης- άρχουσας τάξης, προβάλλοντας τα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους... Παλεύοντας για σύγχρονα δικαιώματα, για τις λαϊκές ανάγκες, αντιμετωπίζοντας και τις πρόσθετες δυσκολίες που βάζει η πανδημία στην ανάπτυξη της δράσης».

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις πλημμύρες στην Εύβοια, σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι ένα μήνα μετά τις πλημμύρες «οι κάτοικοι με δικά τους μέσα, ανάμεσά τους και άνεργοι χωρίς εισόδημα, μετανάστες εργάτες της περιοχής, προσπαθούν να βγάλουν τη λάσπη από τα σπίτια, τα υπόγεια, τις αυλές, τα χωράφια και τα μαγαζιά». «Το κόστος αυτό είναι πολύ μεγάλο και δεν καλύπτεται από την αποζημίωση των 5.000 ευρώ ή τα 600 ευρώ του επιδόματος, που η συντριπτική πλειοψηφία των πληγέντων δεν τα έχει πάρει ακόμη» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής που αφορούν ένα πλέγμα ζητημάτων από: Αποζημιώσεις σε καταστροφές, αποκατάσταση δρόμων και αιγιαλού, όπως και αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων για ομάδες με ιδιαίτερες ανάγκες -ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους, άνεργους- και για τα οποία έχουν μαζευτεί εκατοντάδες υπογραφές.

Είπε ότι όσα μέτρα καταστολής κι αν πάρει η κυβέρνηση θα βρει τους εργαζόμενους μπροστά της, προσθέτοντας «το ΚΚΕ θα μπει μπροστά, ώστε η αγανάκτηση, η ανασφάλεια, να γίνουν δύναμη και λαϊκή αγωνιστική δράση με κατεύθυνση ρήξης με το σύστημα της βαρβαρότητας και την πολιτική των κομμάτων και των κυβερνήσεων που τα έχουν δημιουργήσει όλα αυτά, που στερούν την ανάσα και τη ζωή από το λαό και τη νεολαία».

«Αντί σήμερα όλες οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας να αξιοποιούνται για να ευημερεί ο λαός μας, οι εργαζόμενοι βλέπουν, ο χρόνος να γυρίζει πίσω και να κατεδαφίζονται λαϊκές κατακτήσεις δεκαετιών» επισήμανε ο ΓΓ του ΚΚΕ και κατέληξε:

«Αυτά είναι τα μόνα που μπορεί να φέρει ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης: Κρίσεις, φτώχεια, πολέμους... Αυτά παρουσιάζετε ως νέα και καινοτόμα;

Γι' αυτό εμείς λέμε ότι πρέπει τελικά ο λαός να αποφασίσει να το πάρει αλλιώς.

Για όλους αυτούς τους λόγους θα καταψηφίσουμε με χέρια και με πόδια το κατάπτυστο αυτό νομοσχέδιο και επιπλέον θα ζητήσουμε ονομαστική ψηφοφορία για να βρεθεί ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.

Και να ξέρουν οι ψηφοφόροι του καθένα τι έπραξαν οι εκλεκτοί του».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.