ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύριο στη Λέσβο ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Μόρια: Αγώνας δρόμου για ευρωπαϊκή βοήθεια

Ως μία ευκαιρία προκειμένου να τεθεί ξανά στα ευρωπαϊκά τραπέζια συζητήσεων το θέμα της ανακούφισης της Ελλάδας από το προσφυγικό-μεταναστευτικό αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ολική καταστροφή στον καταυλισμό της Μόριας και την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει διαμορφωθεί από τα ξημερώματα σε ολόκληρη τη Λέσβο.

Βεβαίως, στην παρούσα φάση, είναι σαφές ότι η ατζέντα των συζητήσεων που αφορούν στην ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά «βαρυφορτωμένη» για να «χωρέσει» και μία συνολική αναθεώρηση της προσφυγικής-μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε. Ωστόσο, όπως και να έχει, στα συντρίμμια της Μόριας αντανακλάται ευκρινώς η αποτυχία σύσσωμης της Ευρώπης να διαχειριστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Ο φόβος του Ερντογάν

Εξάλλου, μετά τις πρόσφατες απειλές και τους εκβιασμούς που εξέφρασε η Άγκυρα δια του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, ότι «αν υπάρξουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, η Τουρκία θα πάψει να συνεργάζεται με την Ευρώπη για το προσφυγικό», στο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός για τυχόν νέα απόπειρα εργαλειοποίησης των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών από τον Ερντογάν. «Αν έχουμε ξανά ό,τι είχαμε την Καθαρά Δευτέρα; Τί θα κάνουμε τότε, ειδικά αν αυτή τη φορά τα κύματα προσφύγων έρθουν από την θάλασσα;», ήταν μία εύγλωττη απορία που εκφράστηκε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης μετά την καταστροφή στη Μόρια. Με άλλα λόγια, στην Αθήνα φοβούνται πως, όταν αποφασίσει ο Ταγίπ Ερντογάν να πιέσει κι άλλο την Ελλάδα, δεν χρειάζεται να το κάνει (μόνο) με το Ορούτς Ρέις. Μπορεί, επιπροσθέτως, να ανοίξει εκ νέου την «κάνουλα» των προσφυγικών ροών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση στο βορειοανατολικό Αιγαίο και στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου.

Ευρωπαϊκή συνδρομή

Πάντως, μπορεί η Ε.Ε. να μην είναι έτοιμη να αναθεωρήσει συνολικά την προσφυγική της πολιτική, ωστόσο εμφανίζεται έτοιμη να συνδράμει την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την καταστροφή στη Μόρια. Μάλιστα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο twitter ανακοίνωσε πως στέλνει αύριο τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά στη Μόρια προκειμένου να επιθεωρήσει την κατάσταση μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΠ στο νησί της Λέσβου. «Είμαι βαθιά λυπημένη από τα γεγονότα της προηγούμενης νύχτας. Το Κολλέγιο ενημερώθηκε σήμερα το πρωί. Ζήτησα από τον αντιπρόεδρο, Μαργαρίτη Σχοινά να ταξιδέψει στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε, μαζί με τα κράτη-μέλη. Προτεραιότητά μας είναι ασφάλεια όσων έμειναν χωρίς στέγη», υπογράμμισε στο «τιτίβισμά» της η Φον Ντερ Λάιεν, ενώ νωρίτερα ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είχε τηλεφωνήσει στον πρωθυπουργό, διαβεβαιώνοντάς τον ότι «η Κομισιόν είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα». «Μόλις επικοινώνησα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη φωτιά στη Μόρια. Τον διαβεβαίωσα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα αυτές τις δύσκολες ώρες. Η επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον είναι σε επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς σε ανάρτησή του στο Τwitter, μία ημέρα πριν πάρει το αεροπλάνο για να δει με τα ίδια του τα μάτια, αύριο το πρωί, το μέγεθος και την έκταση της καταστροφής.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.