ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΑΠΕΙΝΩΝΕΙ ΤΟΝ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ ΚΟΒΕΙ ΤΙΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΑΛ ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ: "ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ"...

Το κάψιμο της Μόριας, η θεαματική αύξηση των κρουσμάτων από τον κορονοϊό και το "γαλλικό κλειδί" των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά έφεραν σε δεύτερη μοίρα τις εσωκομματικές αλλαγές στην αξιωματική αντιπολίτευση. Και είναι λογικό. Οι πολίτες ενδιαφέρονται άμα και ανησυχούν για την οικονομία, την πανδημία, για την ασφάλεια των παιδιών τους τώρα που ανοίγουν τα σχολεία και φυσικά για την ασφάλεια της χώρας. Παρά το περιορισμένο ενδιαφέρον, οι αλλαγές τις οποίες έκανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αξία επειδή σε σημαντικό βαθμό αποκαλύπτουν το σχέδιο του πρώην πρωθυπουργού να ελέγξει πλήρως το κόμμα του προκειμένου να μην έχει σοβαρές αντιστάσεις, από την αριστερή μειοψηφία της Κουμουνδούρου, τόσο για την στροφή προς την κεντροαριστερά όσο, και το σημαντικότερο, για την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία σε αρχηγικό κόμμα που βασικό στόχο έχει την επιστροφή στην κυβερνητική εξουσία.

Δεν είναι τυχαίο ότι εξέχον μέλος των "πασοκογενών", σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίον ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε τον γραμματέα του κόμματος, ανέβαλε επ' αόριστον το συνέδριο και αντικατέστησε τους τομεάρχες στην κοινοβουλευτική ομάδα, απεφάνθη ότι "ο Αλέξης έστειλε το μήνυμα σε όλους, και στους προεδρικούς και στους "53", ότι η βούληση του αρχηγού είναι αυτή που καθορίζει τα πάντα". Συνόψισε μάλιστα αυτό το μήνυμα με τη ρήση "το κόμμα είμαι εγώ". Με αυτή τη ρήση-διαπίστωση συμφωνεί και πρώην υπουργός που πρωταγωνιστεί στις ζυμώσεις στην αριστερή μειοψηφία της Κουμουνδούρου. Η γνώμη του όμως είναι ότι το σχέδιο του Τσίπρα θα κριθεί εκ του αποτελέσματος: "Θα γίνει πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές;" διερωτάται και συμπληρώνει "αν γίνει έχει καλώς, θα τα έχει πάρει όλα και τα δικά μας ...σώβρακα. Αν όμως δεν γίνει, θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Μια νέα ήττα από τον Μητσοτάκη δεν θα την αντέξει, αλλά θα είναι και αρκετοί αυτοί στον ΣΥΡΙΖΑ που θα κάνουν τα πάντα για να μην την αντέξει".

Και πρώτος απ' όλους ο Τσακαλώτος, αφού αυτός, τουλάχιστον μέχρι τώρα, δείχνει ότι θα μπορούσε να είναι η εναλλακτική για την ηγεσία της Κουμουνδούρου. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ένας από τους λόγους που ο Τσίπρας "ξεφλούδισε" (όπως μάς λέει χαρακτηριστικά προβεβλημένος βουλευτής) τον Τσακαλώτο είναι και αυτός. Παρότι ο τέως υπουργός Οικονομικών δηλώνει στους συντρόφους του ότι δεν τον ενδιαφέρει να είναι δελφίνος του Τσίπρα εν τούτοις οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι ο μόνος που θα μπορούσε, με τα σημερινά δεδομένα, να διαδεχθεί τον Τσίπρα. Μάλιστα, ορισμένοι θεωρούν ότι "ο Ευκλείδης, τηρουμένων των αναλογιών, θα μπορούσε να είναι ο Σημίτης του ΣΥΡΙΖΑ, ένας αριστερός εκσυγχρονιστής απέναντι στον λαϊκιστή Αλέξη".

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι οι συνεργάτες του Τσίπρα δεν δίνουν και ιδιαίτερη σημασία στα όσα λέγονται για τον Τσακαλώτο. Θεωρούν ότι "ο Ευκλείδης για να γίνει Σημίτης θα πρέπει να αλλάξει τους συνομιλητές του, τις παρέες, τον κύκλο του. Η Τασία, ο Λάμπρου, η Αννέτα είναι καλοί σύντροφοι, αλλά σε καμμιά περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, τουλάχιστον από άποψη ιδεών, ως η ιδανική συντροφιά ενός υποψήφιου πρωθυπουργού". Στην παρατήρηση ότι ανάλογη ήταν και η συντροφιά του Τσίπρα το 2015, η απάντηση είναι: "υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Τότε στην κυβέρνηση μάς έφερε το κύμα της λαϊκής δυσαρέσκειας για τα μνημόνια και τις πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβερνητικό κόμμα, έχει κυβερνήσει τη χώρα για σχεδόν 5 χρόνια. Έχει καταψηφιστεί και υπάρχουν και αρνητικές μνήμες". Και αυτή είναι η αλήθεια. Το 2015 ήταν ένα κόμμα ελπίδας τώρα είναι ο ένας από τους δύο πόλους του συστήματος εξουσίας. Στος εκλογές θα κριθεί όχι μόνο για τις ιδέες και τα προγράμματα, αλλά και για τα πρόσωπα και τις συμπεριφορές. Και ειδικά κάποια εξ αυτών μάλλον απωθούν παρά ελκύουν τους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα της κεντροαριστεράς.

Ο Τσακαλώτος μπορεί να μην ενδιαφέρεται να διαδεχθεί τον Τσίπρα ή να μοιάσει του Σημίτη δεν μπορεί όμως και να χωνέψει το χουνέρι που του έκανε ο "σύντροφος Αλέξης". Ενώ είχαν συμφωνήσει ότι δεν θα τον πειράξει στις αλλαγές που θα γίνουν -και μάλιστα (σε επικύρωση της συμφωνίας;) συνέγραψε και ενωτικό κείμενο στο commonality για να στηρίξει την αλλαγή γραμματέα- είδε με εκπλήξη τον Τσίπρα να του προτείνει να μετακινηθεί στον τομέα της Ενέργειας. Ο Ευκλείδης αρνήθηκε όχι μόνον γιατί ήθελε να συνεχίσει να υπερασπίζεται (και έναντι των κομματικών του αντιπάλων, όπως για παράδειγμα ο Πολλάκης) το έργο του στην οικονομία όταν ήταν υπουργός και ιδιαίτερα την έξοδο από τα μνημόνια και το "μαξιλάρι" των 35 δις που κατέλιπε στον Χρήστο Σταϊκούρα, αλλά και γιατί τυχόν μετακίνησή του θα τον εξίσωνε με τον Νίκο Παππά. Η εντύπωση που θα διαμορφώνονταν ήταν ότι ο Τσίπρας τιμώρησε και τους δύο επειδή δεν μπορούν να συνεργαστούν στα θέματα της οικονομίας. Με αυτό τον τρόπο η μετακίνηση του Νίκου Παππά δεν θα εθεωρείτο υποβάθμιση και πολιτική αποδοκιμασία για όσα είχαν αποκαλυφθεί με Μιωνή και Καλογρίτσα, αλλά τιμωρία δύο τομεαρχών που δεν συνεργάζονται λόγω κομματικών διαφορών.

Η μη δημοσιοποίηση της άρνησης του Τσακαλώτου να αναλάβει τον τομέα της ενέργειας έδωσε πάντως την εντύπωση ότι ο Τσίπρας αντιμετώπισε τον Ευκλείδη χειρότερα και από τον Παππά. "Ο Νίκος άλλαξε πόστο, από τομεάρχης Οικονομίας έγινε τομεάρχης Υποδομών. Αντί να μαρκάρει τον Άδωνι Γεωργιάδη θα μαρκάρει τον Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέως. Ο Ευκλείδης όχι μόνον έχασε το πόστο του σκιώδη υπουργού Οικονομικών, αλλά θα πρέπει αντί για τον Σταϊκούρα (στα θέματα της οικονομίας) να αντιμετωπίζει τον Λιβανό, τον Μπούγα και τον Μπουκώρο σε διαδικαστικά και άλλα θέματα της Βουλής", μάς λέει βουλευτής και πολιτικός φίλος του Τσακαλώτου. Πλέον, ο Ευκλείδης δεν είναι "σκιώδης υπουργός" είναι ένας από τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και θα πρέπει να συνηθίσει να ασχολείται με (διαδικαστικά κυρίως) θέματα της Βουλής. Είναι ένας ρόλος που δεν του αρέσει και σχεδόν άπαντες στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν τη γνώμη ότι δεν θα είναι συνεπής στα καθήκοντά του. Περιμένουν μάλιστα να δουν τον τρόπο με τον οποίον θα αντιδράσει ο Ευκλείδης στην υποβάθμιση που του έγινε.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι σε πρώτη φάση δεν θα πολύ πηγαίνει στο κοινοβούλιο, θα προχωρήσει σε ένα είδος λευκής απεργίας και διαγενομένου του χρόνου θα αρχίσει να διαφοροποιείται σε θέματα συμμαχιών, πολιτικής και προγράμματος. Όλοι θυμούνται την πολιτική ταραχή που προκάλεσε στον Τσίπρα και στους συνεργάτες του όταν με άρθρο του είχε επισημάνει τον κίνδυνο "μόλυνσης" από το ΠΑΣΟΚ. Με μία λέξη (μόλυνση) είχε κάνει άνω κάτω τον ΣΥΡΙΖΑ και τη στρατηγική της διεύρυνσης. Η πιθανότητα να αρχίσει να παρενοχλεί τον Τσίπρα με δημόσιες διαφοροποιήσεις δεν είναι μικρή, λένε όσοι γνωρίζουν τα κομματικά παρασκήνια της  Κουμουνδούρου. Εξάλλου, θα υπάρχει πίεση και από την πλευρά των "53" σε αυτή την κατεύθυνση. Και ο επιπλέον λόγος είναι ότι η αριστερή μειοψηφία δεν βλέπει με καλό μάτι τον τρόπο με τον οποίον ο Τσίπρας "προσπαθεί να τα πάρει όλα στο κόμμα και να φτιάξει έναν προσωπικό μηχανισμό, ο οποίος θα έχει ως στόχο την επιστροφή στην κυβέρνηση, την ενίσχυση του δικομματισμού και την εναλλαγή στην εξουσία", όπως μάς λέει ένας από τους πρωταγωνιστές της αριστερής αντιπολίτευσης στον Τσίπρα.

Ένας ακόμη λόγος που δυσαρέστησε τον Ευκλείδη είναι και το γεγονός ότι το πόστο του το ανέλαβε η Έφη Αχτσιόγλου. Εκεί που περίμενε ότι με την απομάκρυνση Παππά θα συγκροτούσε ένα καλό οικονομικό δίδυμο με τον Αλέξη Χαρίτση -τουλάχιστον αυτό του είχε υποσχεθεί ή τον είχε κάνει να πιστέψει ο Τσίπρας, λένε πηγές από το περιβάλλον του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου- είδε το δίδυμο Τζανακόπουλου Αχτσιόγλου να είναι ο νέος ισχυρός πόλος εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τον αρχηγό. "Ο Δημήτρης ανέλαβε το κόμμα και η Έφη το οικονομικό χαρτοφυλάκιο. Οι δυό τους είναι επικεφαλής των δύο τομέων όπου θα παιχτεί (και θα κριθεί) το παιχνίδι της αντιπολίτευσης", μάς λέει βουλευτής, που ανήκει στην ομάδα των προεδρικών της οποίας ηγείται ο Νίκος Παππάς και ο οποίος βλέπει με σκεπτικισμό την απότομη προώθηση των Τζανακόπουλου - Αχτσιόγλου στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας. Και δεν είναι ο μόνος.

Αρκετοί στην Κουμουνδούρου αισθάνονται μουδιασμένοι με την επιλογή Τσίπρα να ελέγξει πλήρως το κόμμα και να το διοικήσει με ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης του. "Δίνει την εντύπωση, ο Αλέξης, ότι επιθυμεί τη σύγκρουση. Και μάλιστα δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα. Στην ουσία αυτό που μάς λέει είναι "αυτό είναι, κι αν δεν σάς αρέσει δεν με ενδιαφέρει", υποστηρίζει προβεβλημένος βουλευτής του Λεκανοπεδίου. Η τακτική του take it or leave it είναι ο τρόπος με τον οποίον εφεξής θα πολιτεύεται ο Τσίπρας έναντι των συντρόφων του. Όχι μόνον σε όσους διαφωνούν, αλλά και σε όσους εκ των προεδρικών θεωρούν ότι μπορούν να του υπαγορεύσουν πολιτικές επιλογές και να του επιβάλλουν πρόσωπα στην ηγεσία του κόμματος. Τουλάχιστον αυτό διατείνονται συνομιλητές του τέως πρωθυπουργού.

Στο σημείο αυτό να προσθέσουμε πως ένας από τους λόγους που λέγεται ότι οδήγησαν τον Τσίπρα στην επιλογή μετωπικής σύγκρουσης με τον Τσακαλώτο και την αριστερή μειοψηφία είναι και το γεγονός ότι αισθάνθηκε δυσάρεστη έκπληξη όταν είδε ότι τα 30 "όχι" της Κεντρικής Επιτροπής στον Τζανακόπουλο για γραμματέα. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είχαν λάβει, λένε οι πληροφορίες, τη διαβεβαίωση από τους "53" ότι δεν θα καταψηφίσουν την αλλαγή γραμματέα. Και δεν γίνονται δεκτές οι αιτιάσεις ορισμένων ότι το "όχι" δεν ήταν έκφραση διαφωνίας στο πρόσωπο του Τζανακόπουλου, αλλά στον τρόπο με τον οποίον επέλεξε ο Τσίπρας να αλλάξει τον Πάνο Σκουρλέτη, να αναβάλει επ' αόριστον το συνεδρίου και να προχωρήσει η ενοποίηση με τους πασοκογενείς της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Πάντως και παρά τις διαβεβαιώσεις Τσίπρα ότι η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει οι περισσότεροι από τους πασοκογενείς αισθάνονται ανασφάλεια για το μέλλον. Ο Τσίπρας ανακατεύει την τράπουλα και οι μόνοι ενισχυμένοι είναι η νέα γενιά του ΣΥΡΙΖΑ που πίνει νερό στο όνομα του Τσίπρα (Τζανακόπουλος, Ηλιόπουλος, Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ζαχαριάδης κ.α.), ενώ από τους πασοκογενείς αυτοί που φαίνεται ότι θα (συνεχίσουν να) έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο είναι ο Σπίρτζης, η Ξενογιαννακοπούλου, ο Ραγκούσης και όσοι άλλοι στην πορεία σπεύσουν να γίνουν προσκυνητές στην ...αυλή του Αλέξη. Το πιθανότερο πάντως είναι η διεύρυνση προς την κεντροαριστερά και το λεγόμενο ιστορικό ΠΑΣΟΚ να ανακοπεί αφού στο κοινοβούλιο, όπου θα πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας, και οι τρεις εκπρόσωποι είναι κόκκινο πανί για το ΚΙΝΑΛ. Ο Τσακαλώτος με τη θεωρία της "μόλυνσης", ο Ραγκούσης γιατί θεωρείται "εξωμότης και γενίτσαρος" και ο Σκουρλέτης, ο οποίος ποτέ δεν έκρυψε τη διαφωνία του να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ΠΑΣΟΚ. Δίπλα σε αυτούς τους τρεις υπάρχει και ο Τζανακόπουλος, ο οποίος εμφορείται από την άποψη ότι "το ΠΑΣΟΚ κατέστρεψε τη χώρα". Με το γραμματέα του κόμματος και τους κοινοβουλευτικούς του εκπροσώπους να μην έχουν "πέρασμα" στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ είναι λογικό να εντείνεται ο προβληματισμός ότι "ο Τσίπρας ουσιαστικά κάνει στροφή και πλέον στόχος του δεν είναι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, αλλά η μετωπική αντιπαράθεση με τον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του".

Η συνεπαγωγή αυτής της πολιτικής στροφής του Τσίπρα είναι -όπως παραδέχεται συνομιλητής μας που έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ και έχει προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ- "η ενίσχυση των αντιδεξιών και λαϊκιστικών χαρακτηριστικών του ΣΥΡΙΖΑ με ταυτόχρονη εμπέδωση της αρχηγοκεντρικής του φυσιογνωμίας". Κάτι που "δεν του είναι", όπως μάς λέει, "ευχάριστο", αφού θεωρεί ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται στην κλασική πολιτική της αριστεράς για "συγκρότηση λαϊκών μετώπων" και όχι στη στρατηγική της "πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας", που ήταν το σήμα κατατεθέν του ΠΑΣΟΚ. Επιπροσθέτως, έχει τη γνώμη, την οποίαν, ειρήσθω εν παρόδω, έχουν και οι περισσότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ ότι το ανακάτεμα της κομματικής τράπουλας από τον Τσίπρα με την αλλαγή γραμματέα, την αναβολή του συνεδρίου και τις μετακινήσεις τομεαρχών και θέσπιση θέσεων αναπληρωτών τους μπορεί, ενόψει της συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ, να του λύνει το επικοινωνιακό πρόβλημα να μην αναλώσει δηλαδή το χρόνο του σε απαντήσεις για τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, όμως το πολιτικό πρόβλημα του Τσίπρα και της Κουμουνδούρου παραμένει και είναι η εξεύρεση των προγραμματικών θέσεων με τις οποίες θα αντιπολιτευθεί ουσιαστικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη στα θέματα της οικονομίας, των λουκέτων στις επιχειρήσεις, της ανεργίας, της πανδημίας, του προσφυγικού-μεταναστευτικού, της ελληνοτουρκικής κρίσης. Και φυσικά πως θα μπορέσει να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς σε βασικό πολιτικό φορέα της Προοδευτικής Παράταξης ούτως ώστε να καρπωθεί πολιτικά και εκλογικά την (φυσιολογική) φθορά της κυβερνήσεως. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του Τσίπρα και όχι να διατηρήσει η Νοτοπούλου το πόστο της στον τουρισμό και ο Φλαμπουράρης να συμμετέχει στον διευρυμένο πρωινό καφέ..

12 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΦΕΜΑ 22:57 20/09/2020

  ΜΕ ΤΑΠΩΣΕΣ ΤΩΡΑ .ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ? ΕΤΣΙ ΜΙΛΑΝΕ ΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΟΧΙ ΣΑΝ ΤΡΟΜΑΓΜΕΝΑ ΠΤΗΝΑ

 2. Μανος 21:55 20/09/2020

  ΦΕΜΑ, συγουρα δεν ειμαι ποιο αγραμματος απο τον αγραμματο…..

 3. ΦΕΜΑ 18:12 19/09/2020

  ΑΝ ΕΒΑΖΕΣ 3 ΛΑΜΔΑ ΣΤΟ ΑΓΕΛΗ ΘΑ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΟΣΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ,.ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΩΣ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΩ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΣΟΥ. ΘΕΛΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΤΣΑ ΑΚΟΜΗ . ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΚΟΚΚΙΝΟΣ

 4. Μανος 12:47 19/09/2020

  Δε ειναι θεμα ελπιδας , εξαλλου δε με ενδιαφερει το υποκαταστατο της Ελιας το ΒΒ, απλα κανω αριθμιτικη προβλεψη ποσοι θα κλεισουν την πορτα στο ενα και στο αλλο κομμα. Και οι δυο εφεραν τον Μητσοτσκη στην εξουσια με τα καμωματα τους. Να εξηγηθω ομως, προτιμω τον Μητσοτακη απο την αγελλη του Συριζα.

 5. ΦΕΜΑ 20:56 17/09/2020

  AΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΕΝΝΟΩ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΣΑΣ

 6. ===ΚΟΥΛΟΥΒΑΧΑΤΑ ΚΑΙ ΦΑΣΚΕΛΟΚΟΥΚΟΥΛΩΣΤΑ…………………..

 7. ΦΕΜΑ 22:33 16/09/2020

  ΑΦΕΙΣΤΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΣΑΣ .ΟΙ ΒΡΙΣΙΕΣ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΠΙΑΣΑΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ

 8. Το άρθρο σας κ. Φελέκη είναι ενδιαφέρον και πολύ περιγραφικό της κατάστασης που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ .
  Περιγραφετε την διάρθρωση της σκιώδους κυβέρνησης του Τσίπρα, που μόνον σαν όνειρο θερινής Νύχτας και προϊόν έξαλλης φαντασίας του μπορεί να βγει από τον μπερντέ της παράστασης Καραγκιόζη .
  Να μας καθήσει στον σβέρκο όσο μας κάθησε γιατί οι Δημοκράτες Έλληνες Ψηφοφόροι πίστεψαν ότι μια συνένωσης δυο πολύ κακών στοιχείων ( Τσίπρας και Καμμενος ) ίσως αντιστάθμισε δυο αλλά πολύ κακά στοιχεία (Σαμαράς -Βενιζέλος ).
  Λέτε λοιπόν χαρακτηριστικά για τον ΣΥΡΙΖΑ :
  “…. Στις εκλογές θα κριθεί όχι μόνο για τις ιδέες και τα προγράμματα, αλλά και για τα πρόσωπα και τις συμπεριφορές. Και ειδικά κάποια εξ αυτών μάλλον απωθούν παρά ελκύουν τους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα της κεντροαριστεράς…”
  Παραθέτω μια πολύ ενδιαφέρουσα περιγραφή που διάβασα στο fb. Και επιχειρώ να μοιραστώ μαζί σας :

  KYRIAKOS MELAS
  Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο τοξικό , απεχθές και τυχοδιωκτικό συνονθύλευμα που πέρασε ποτέ από την χώρα . Μια νεοδεξια που με αριστερή προβιά , δίχασε την κοινωνία, ξεφτίλισε αγωνιστικές παραδόσεις , αρχές και αξίες της αριστεράς και έγινε σήμα κατατεθέν του πολιτικού αμοραλισμο

 9. ΦΕΜΑ 23:37 14/09/2020

  ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΕ ΜΑΝΟ, ΑΝ ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ, Η ΕΛΠΙΔΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

 10. MANOS 21:20 14/09/2020

  Σωστα ΦΕΜΕ, ο τελευταιος θα κλεισει την πορτσ ενω στον Συριζα θα την κλεισπυν ολοι μαζι.

 11. ΦΕΜΑ 14:46 14/09/2020

  ΚΑΝΕΙΣ ΦΙΛΟΤΙΜΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΦΩΦΩΣ ΩΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ.ΑΥΤΗ ΤΟ ΞΕΡΕΙ? ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΚΑΤΙ ΓΝΩΣΤΟ ΑΛΛΑ ΕΥΣΤΟΧΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

 12. Σωστές και εύλογες οι παρατηρήσεις σας για το το χάος που επικρατεί στο κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.
  ΤΙς φατρίες , τις συμμορίες και τα Καπετανάτα που δημιούργησαν οι προσχωρήσεις αποτυχημένων γυρολόγων και τα αλαλούμ που δημιουργούνται σε ένα πολιτικό κόμμα όταν ο ίδιος ο αρχηγός του είναι απών από τα προβλήματα της χώρας ή ,
  όταν έχει άγνοια της πραγματικότητας που επικρατεί σε αυτήν .
  Μαζί με την άγνοια, η αδιαφορία και μη συνεργασία για όσα σωστά χρειάζονται να γίνουν από όλο τον πολιτικό κόσμο της πατρίδας ΕΝΩΜΕΝΟ
  στα βασικά εθνικά θέματα εκτός των οικονομικών .
  Δηλ . Την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών !
  Οι Έλληνες πολίτες έχω την γνώμη , ότι δεν ενδιαφέρονται πια για την σωτηρία ή ,την αναρρίχηση και προώθηση προσώπων με άγνωστες προοπτικές και σκιώδεις σκοπούς, προθέσεις και αποτελέσματα .
  Τους πρωταγωνιστές αυτού του έργου τους γνώρισε από το 2015 έως το 2019 .
  Τους τιμώρησε μάλιστα, με τον σωστό εκλογικό του τρόπο !
  Πάλι θα ρισκάρει την ύπαρξη μιας κανονικής κυβέρνησης ; ίσως με λάθη, ελλείψεις και παρεξηγήσεις αλλά που έχει κάποιον απ´ έξω , να προσπαθεί να την σέρνει στον σωστό και τον Επιθυμητό δρόμο ;
  Αυτός ο άλλος ,όλοι γνωρίσαμε πια, ότι δεν είναι η αξιωματική Αντιπολίτευση υπό τον Τσίπρα , αλλά το Κίνημα Αλλαγής με τα διάφορα κινήματα και τις κινήσεις των πολιτών που το απαρτίζουν, και που κάνει μεν κριτική , αλλά δίνει και συναίνεση όπου είναι ωφέλιμο και απαραίτητο .
  Φτάνει πια με τις σκιές στην πατρίδα μα !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.