ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Γιώργου Παπανδρέου στην επιτροπή πολιτικών υποθέσεων και Δημοκρατίας του συμβουλίου της Ευρώπης

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου:
Ήμουν Υπουργός Εξωτερικών επί οκτώ χρόνια. Συνέβαλα (όταν πετύχαμε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ), στο να πάρει πράσινο φως η Τουρκία σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα της στην ΕΕ, καθώς και στη διαμόρφωση μιας νέας σχέσης Ελλάδας και Τουρκίας σε συνεργασία με τους τότε Υπουργούς Εξωτερικών της χώρας αυτής, Ισμαήλ Τζέμ και Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Ξεκίνησα τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ήμασταν πολύ κοντά στην επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας και την εποχή εκείνη έγιναν και σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Δηλαδή, οι λύσεις είναι εμφανείς αν υπάρχει πολιτική βούληση.

Σήμερα όμως, δυστυχώς, διαπιστώνουμε μια πρωτοφανή σε ένταση, όχι μόνο ρητορική αλλά και επιθετικές κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας.

Είναι επείγον να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης. Έχει γίνει και στο παρελθόν. Μπορούμε να το πετύχουμε και χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτων.

Ρωτώ όμως τους Τούρκους συναδέλφους, μπορούμε να συζητήσουμε με καλή πίστη αν δεν σταματήσει αυτή η εχθρική ρητορική, αν δεν σταματήσουν αυτές οι επιθετικές κινήσεις; Το ίδιο επεσήμανε η κυρία Μπακογιάννη και είναι απαραίτητο να γίνει άμεσα.

Επίσης, ο κύριος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι χρειάζεται μια συζήτηση στο επίπεδο της ευρύτερης περιοχής.

Απαιτείται ένας διάλογος για τον καθορισμό των οικονομικών θαλάσσιων ζωνών και σε περίπτωση μη συμφωνίας υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να είναι παράγοντας που συμβάλει στη συνεργασία και τη σταθερότητα, όχι αιτία συγκρούσεων.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. οκ 10:24 10/09/2020

  οι δεξιοί ξεχνούν ότι ο Καραμανλής είναι κουμπάρος με τον Ερντογάν….

 2. Δεν είναι μόνον η βαθιά γνώσης των διεθνών σχέσεων και η πείρα που έχει αποκτήσει σαν πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο πρώην πρωθυπουργός και υπουργός επι των Εξωτερικών υποθέσεων μας κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου !
  Έχει και πάρα πολλές φιλικές επαφές με αρχηγούς κρατών και άλλους πολύ σημαντικούς πολιτικούς , ή άλλες σημαντικές επιστημονικές προσωπικότητες ανα την υφήλιο σαν υπερασπιστής του περιβάλλοντος της .
  Ξέρει , μπορεί και θέλει δε να προσφέρει πάντα,χωρίς να ενδιαφέρεται ποιός θα συλλέξει τα μπράβο, η τα πολιτικά /κομματικά οφέλη .
  Αν ήμουν εγώ στην θέση του κ. Μητσοτάκη σήμερα , θα τον ανακήρυτα
  “ Ambassador For Peace “ να οργώσει Ευρώπη , Ασία,Αφρική και Αμερική μεταφέροντας τα Ειρηνικά Αισθήματα των Ελλήνων και την σκοπιμότητα γης συνύπαρξης των Λαών για την ίδια την πρόοδο τους .
  Ας βάλει σε μια τέτοια ομάδα αυτή της ειρηνικής προσπάθειας και την αδελφή του , έμπειρη και αυτή σε τέτοια θέματα ! H Nτώρα , έχει και αυτή καλούς τρόπους να ενώνει κοσμο.
  Οι Κατρούγκαλοι και οι Κοτζιάδες δυστυχώς κωλλησαν στην πολιτική του Πάνου Καμμένου όταν ο τελευταίος εξέφραζε αντί του Τσίπρα τις πολιτικές της χώρας μας και σ5ις διεθνείς μας σχέσεις.

  ΣΗΜ .
  Ο ΓΑΠ είναι επίσης και πρόεδρος της διεθνούς εκεχειρίας και όπως γνωρίζουμε ΕινΙ το 2020 Ολυμπιακό έτος !
Οι αγώνες θα γινόντουσαν ίσως ακόμη και σήμερα στο Τόκιο αν δεν είχαμε την επίθεση του Κορωνοιού !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.