ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας για οικονομία: Η κυβέρνηση δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια

«Η κυβέρνηση δεν ωραιοποιεί τις καταστάσεις» τόνισε ο Στέλιος Πέτσας αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι καμία χώρα δεν μπόρεσε να γλιτώσει από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και υπογράμμισε ότι σε όλη την Ευρώπη επλήγησαν κυρίως ο τουρισμός και η εστίαση.
Όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός ήδη από τα τέλη Ιουνίου, στην ομιλία του στην 28η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, «Το πρώτο θύμα του ιού σε όλο τον κόσμο είναι ο τουρισμός και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμήσουμε το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε. Είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση εδώ και 70 χρόνια». Μιλώντας στη Βουλή (στις 3 Ιουλίου), ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισημάνει ότι η ελληνική οικονομία - όπως και οι οικονομίες των χωρών της Ε.Ε. - θα υποστεί φέτος εξαιτίας του κορονοϊού μεγάλη ύφεση», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.
Πέτσας: Πάει πολύ να μας κατηγορεί η αντιπολίτευση για την ύφεση

Αναφορικά με τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση στην Ελλάδα, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι η ύφεση στη χώρα βρίσκεται στον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης (15%) και είναι μικρότερη από αυτή που παρατηρείται σε μεγάλες χώρες, όπως η Ισπανία (-22,1%), η Γαλλία (-19%), η Ιταλία (17,3%) και η Πορτογαλία (-16,3%).

«Πάει, λοιπόν, πολύ να ισχυρίζονται κάποιοι ότι η ύφεση οφείλεται στην ασκούμενη πολιτική, όταν πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη και όταν η μεγαλύτερη βουτιά έγινε στην Ισπανία, όπου συγκυβερνούν σύντροφοί τους με τους οποίους αγκαλιάζονταν μέχρι πρότινος», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης.
«Η κυβέρνηση έχει εφεδρείες για τη στήριξη της οικονομίας»

Παράλληλα, εκτίμησε ότι δεν επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις που γίνονταν στην αρχή της κρίσης από μεγάλους οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Δ.Ν.Τ., ΟΟΣΑ κ.λπ.), σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα κατέγραφε τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ε.Ε. το 2020.

«Σε κάθε περίπτωση, όχι μόνο δεν κρύψαμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, αλλά μιλήσαμε έγκαιρα για τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία. Και βέβαια δεν καθίσαμε με τα χέρια σταυρωμένα και ούτε θα σταματήσουμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δρομολόγησε ένα συνεκτικό σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας, ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, κρατώντας και εφεδρείες για τη στήριξη της οικονομίας το δύσκολο, όπως είπε, φθινόπωρο και χειμών.

«Είμαστε έτοιμοι, για να στηρίξουμε τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά που υφίστανται τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Ήδη, με σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, ανάμεσα στα άλλα:

- Επεκτείνεται η υποχρεωτική μείωση ενοικίων σε συγκεκριμένους κλάδους για ένα μήνα.

- Επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας και για τον Οκτώβριο, καθώς και η εφαρμογή του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» μέχρι τέλος του έτους.

- Λαμβάνεται ειδική πρόνοια για τους εποχικά εργαζόμενους.

- Προβλέπεται τρίτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής, πάνω από 1 δισ. ευρώ, που θα καλύπτει ακόμα και επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή.

Για την υλοποίηση των μέτρων που έχει πάρει η Κυβέρνηση, προβλέπεται αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού κατά 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το σχέδιο αυτό θα συνεχιστεί με μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020.

Με τη σιγουριά ότι θα αντιμετωπίσουμε το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας και ότι το 2021 θα έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας την οικονομική κρίση που αυτή προκάλεσε. Ώστε, τα θεμέλια που θα έχουμε βάλει να στηρίξουν μια πολύ ουσιαστική και ρωμαλέα ανάπτυξη», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.