ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα

Πυρετώδεις προετοιμασίες για το πρώτο κουδούνι: Οι μάσκες και η ομάδα κρούσης για τα κρούσματα

Μια εντελώς διαφορετική σχολική χρονιά ξεκινά τη Δευτέρα, καθώς εκπαιδευτικοί και μαθητές θα προσέλθουν στα σχολεία με βάση τις αυστηρές οδηγίες που απαιτεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι πως εκπαιδευτικοί και μαθητές θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν ιατρική μάσκα στους εσωτερικούς χώρους του σχολείου και στους εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός. Δύο μάσκες θα διανεμηθούν δωρεάν σε κάθε μαθητή με ευθύνη των Δήμων.

Ελεγχοι της ΚΕΔΕ για την ποιότητα των μασκών που αποστέλλονται στα σχολεία

Καμία μάσκα που δεν θα πληρεί τις προδιαγραφές , δεν θα δοθεί σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς , διαβεβαιώνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) , που διεξήγαγε και το σχετικό διαγωνισμό .Για τον σκοπό αυτό , δηλώνει ο πρόεδρος της , Δημήτρης Παπαστεργίου , «διεξάγουμε με δική μας πρωτοβουλία πρόσθετους δειγματοληπτικούς ποιοτικούς ελέγχους, σε πιστοποιημένα εργαστήρια».

Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων , τονίζει , «σε ποσότητα μασκών που παραλάβαμε από συγκεκριμένο προμηθευτή, διαπιστώσαμε ότι δεν πληρούσε ένα από τα κριτήρια που είχαν τεθεί σε σχέση με την περιεκτικότητα σε βαμβάκι. Γι'αυτό το λόγο αποφασίσαμε η συγκεκριμένη ποσότητα να μην παραδοθεί στα σχολεία».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ , επαναλαμβάνει ότι ο διαγωνισμός « διεξήχθη σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας και νομιμότητας και πληρώντας όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, που τέθηκαν από τις υπηρεσίες μας, με βάση τις υποδείξεις των αρμοδίων επιστημόνων».

Πυρετώδεις προετοιμασίες

Οι δήμοι εργάστηκαν πυρετωδώς όλες τις προηγούμενες ημέρες, ώστε τα σχολεία να είναι καθ’ όλα έτοιμα και απολύτως εναρμονισμένα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και τις εντολές του υπουργείου Παιδείας. Κάποιοι δήμαρχοι προχώρησαν κι ένα βήμα παραπέρα, στην προσπάθειά τους να δώσουν ουσιαστικές λύσεις σε επιμέρους προβλήματα, ώστε να πετύχουν τον μέγιστο δυνατό βαθμό προστασίας και ασφάλειας.

Στη Ραφήνα και στο Πικέρμι, ο δήμαρχος Ευάγγελος Μπουρνούς, τοποθέτησε διάφανα διαχωριστικά προστασίας στα θρανία των τάξεων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, φροντίζοντας μάλιστα για την αποφυγή τραυματισμών. Πρόκειται για διαχωριστικό με επιφάνεια πλέξι γκλας, η οποία θα καλύπτει τόσο το θρανίο, όσο και τη θέση κάθε μαθητή, παρέχοντας ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια. Ακόμη, για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια προμηθεύτηκε θερμικές πύλες εισόδου.

Ζαχαράκη: Θέλουμε παιδιά προστατευμένα σε όποιο σχολείο και αν πάνε

Τις πρωτοβουλίες ορισμένων δήμων να πάρουν επιπλέον μέτρα για τα σχολεία, σχολίασε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Τόνισε ότι είναι «πολύ κρίσιμο» να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση της κατάστασης που προκύπτει εξαιτίας της πανδημίας, η οποία θα πρέπει να βασίζεται στις οδηγίες των πλέον ειδικών.

«Οι οδηγίες αυτές θα πρέπει να ακολουθούνται με ακρίβεια και με συνέπεια, ώστε να μη δημιουργείται σύγχυση σε πολίτες και γονείς. Θέλουμε τα παιδιά μας υγιή και προστατευμένα σε όλη την Ελλάδα, σε όποιο σχολείο κι αν πάνε», τόνισε η κ. Ζαχαράκη.

Η ομάδα κρούσης για την αντιμετώπιση κρουσμάτων

Κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό την Παρασκευή, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς προανήγγειλε τη σύσταση «ομάδας κρούσης», στην οποία θα συμπράξουν ο ΕΟΔΥ, η Πολιτική Προστασία, το υπουργείο Υγείας και Παιδείας.

Αυτή η Task Force θα διαχειρίζεται κρούσματα στη σχολική κοινότητα και θα είναι στη διάθεση του κοινού από τη Δευτέρα το πρωί στους αριθμούς 213-15.10.984/85/86.

«Κάθε σχολική μονάδα θα έχει έναν υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19», εξήγησε χθες η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ, «αυτός θα εκπαιδεύει το προσωπικό για την αναγνώριση ύποπτων κρουσμάτων, θα ενημερώνει τους γονείς, ενώ θα διατηρεί αρχείο απουσιών που σχετίζονται με κρούσμα».

«Σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος μαθητή, θα απομονώνεται αμέσως σε ειδικά διαμορφωμένο και καλά αεριζόμενο χώρο, μέχρι να έρθει η οικογένειά του να τον παραλάβει. Στη συνέχεια, ο μαθητής θα επισκέπτεται τον ιατρό του και εκείνος θα κρίνει την αναγκαιότητα διεξαγωγής τεστ. Μέχρι να βγουν τα αποτέλεσμα, ο μαθητής θα παραμένει σε απομόνωση στο σπίτι, ενώ το σχολείο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά».

«Αν βγει θετικό, πρέπει να ενημερώσει το σχολείο αλλά και τους υπευθύνους των απογευματινών δραστηριοτήτων του», σημειώνει η ίδια.

«Ως στενές επαφές παιδιού θεωρούνται όλοι οι συμμαθητές του τμήματος και οι συνεπιβάτες στο σχολικό, ενώ του δασκάλου όλοι οι μαθητές του», διευκρινίζει η ίδια. Κρίσιμο είναι το 48ωρο πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων: πού και με ποιους ήταν το παιδί που επιμολύνθηκε;

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.