ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ανατολική Μεσόγειο

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις ερευνητικές επιχειρήσεις της Τουρκίας

Τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις συνεχιζόμενες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι τουρκικές έρευνες πολύ κοντά στο νησί του Καστελόριζου.

«Γνωρίζουμε αυτές τις μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Όπως έχουμε δηλώσει προηγουμένως και γενικώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις της Τουρκίας για την έρευνα φυσικών πόρων σε περιοχές, όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο», απάντησε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε σχετική ερώτηση.

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη σθεναρή στήριξη του στον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενθαρρύνοντας όλα τα μέρη να ξαναρχίσουν τη συζήτηση για τα συγκεκριμένα θέματα. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν σταματήσει να υποστηρίζουν το τελευταίο διάστημα την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση, με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ να σημειώνει ότι καμία πλευρά δεν πρέπει να επιδιώκει τη δημιουργία τετελεσμένων μέσω της επίδειξης ισχύος.

Τέλος, επανέλαβε τη πάγια αμερικανική θέση που επιδιώκει την αξιοποίηση των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου κατά έναν τρόπο που θα προάγει τη συνεργασία και θα παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Δυό τρία γεγονότα έχουν απ´ ευθείας σχέση με με την στάση του Υπουργείου των Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα Ελληνοτουρκικα .
    Το ενδιαφέρον και η φιλελληνική Στάσης του Αμερικάνου πρέσβη είναι εμφανής και συνεχής . Το δειχνει και το λέει ….
    Μπορεί άραγε να προωθήσει τα δικά του πιστεύω στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική ;
    Δεν νομίζω ! Απλώς την επηρεάζει ως ένα βαθμό γιατί είναι υψηλόβαθμος Διπλωμάτης και όπως δείχνουν τα πράγματα, ένας που αγάπησε όπως λέει , την πατρίδα μας, την ιστορία και την κουλτούρα της !
    Νιώθει σαν στο σπίτι του την Καλιφορνια , λέει !
    Οι αφίξεις μετά , ενός μεγάλου αεροπλανοφόρου του 6ou Στόλου στην Σουδα , και του μεγαλύτερου αποβατικού στην Αλεξανδρούπολη για ” γυμνάσια “ όπως είπαν, έχει ένα κάποιο βάρος που δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν οι Τούρκοι ναύαρχοι εύκολα !
    Τα παραπάνω και η συνέχισης της θωράκισης μας με τον συζητούμενο προσθετικά Γαλλικό οπλισμού, στα υπάρχοντα υποβρύχια μας —που έπαψαν “ να γέρνουν “ και τώρα είναι καπου στο Αιγαίο “εν καταδύση “ περιμένοντας !
    Χαίρομαι για όλα αυτά θα ρωτήσετε ;
    ΘΑ προτιμούσα μια ειρηνική , φιλική , προοδευτική με διορατική πολιτική για το μέλλον των λαών μας και την γειτνίαση μας με τους Τούρκους .
    ΔΕν υπάρχει όμως Γ.Α. Παπανδρέου στα κυβερνητικά έδρανα !
    Αν υπάρχουν πάντα οι πολιτικές του , το πνεύμα του.,οι επαφές του .
    Θα έπρεπε να είχαν χρησιμοποιθει απο την τωρινή μας Κυβέρνηση :
    ας το κρίνει ο καθένας μας ξεχωριστά !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.