ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μήνυμα Πομπέο από τη Λευκωσία

Στην Αττάλεια το Ορούτς Ρέις – Δεν ανανέωσε τη NAVTEX η Τουρκία

Η Άγκυρα δεν ανανέωσε τη Navtex που έληγε χθες για τις σεισμικές έρευνες του τουρκικού σκάφους, το οποίο επέστρεψε στην Τουρκία. Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος. Το μήνυμα που έστειλε ο Μάικ Πομπέο από την Κύπρο.

Στο λιμάνι της Αττάλειας επέστρεψε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις, καθώς χθες Σάββατο δεν ανανεώθηκε η τουρκική Navtex που είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε το διάστημα 2 έως 12 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφακ, η απόφαση για την επιστροφή του Ορούτς Ρέις στην Τουρκία και τη μη ανανέωση της Navtex, ελήφθη λόγω των συνομιλιών των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Η εφημερίδα γράφει ότι το πλοίο συγκέντρωσε σεισμικά δεδομένα σε μια περιοχή περίπου 3.500 χιλιομέτρων εντός του πεδίου των ερευνητικών δραστηριοτήτων που ξεκίνησαν στις 10 Αυγούστου.

Το μήνυμα Πομπέο από την Κύπρο

Νωρίτερα από την Κύπρο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι η Λευκωσία έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους.

«Παραμένουμε ανήσυχοι για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας, η οποία εξερευνά τον φυσικό πλούτο σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους περιλαμβανομένου και του δικαιώματος για τους υδρογονάνθρακες που βρέθηκαν στην υπό την κυριαρχία της θάλασσα και στην ΑΟΖ της, προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας από το Προεδρικό Μέγαρο Κύπρου.

Να τερματιστούν άμεσα οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας ζήτησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς την Άγκυρα να απόσχει από προκλητικές ενέργειες.

«H επίσκεψη του κ. Πομπέο στην Κύπρο έρχεται σε καιρό κρίσιμων εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και δείχνει την πραγματική ανησυχία και το ειλικρινές ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή μας. Αυτές οι παράνομες δραστηριότητες θα πρέπει να τερματιστούν άμεσα».

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Τα Αμερικανικά συμφέροντα , εμπορικά , αναπτυξιακά και άλλα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ,
  η εμμονή της πατρίδας μας στην διπλωματική οδό για λύσεις διακρατικών διαφορών μας με γείτονες ,
  αλλά και τα Ευρωπαϊκά νιτερέσα , εφόσον το μέγιστο μέρος του Αιγαίου Πελάγου αποτελεί και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,
  Ε Π Α Ι Ξ Α Ν τον ρόλο τους, ώστε να να συμμαζευτούν τα ντΙλικια και καραγκιοζηληκια του Προέδρου της Τουρκίας Ταγιπ Ερντογάν .
  Από δω και πέρα έρχονται οι πάγιες θέσεις των ελληνικών Κυβερνήσεων για συνομιλίες με τους γείτονες μας και Ειρηνικες διευθετήσεις ακόμη και πιθανής συνεκμετάλλευσης των υφαλοκρηπίδων μας με τους Τούρκους .
  Χρειάζεται συναίνεσης και συνεργασία των Ελληνικών πολιτικών κομμάτων στην προσπάθεια αυτήν ;
  Α Π Α Ρ Α Ι Τ Η Τ Ω Σ !
  Μόνον έτσι θα Θεμελιωθεί όπως μας συνήθισε να απαιτουμε η διακυβέρνησης της περιόδου 2009-2011 υπό τον Γ. Παπανδρέου :
  Την δικαιοσύνη και την ισχύ του νόμου και όχι την ισχύ του εκάστοτε δυνατού.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.