ΕΛΛΑΔΑ

Μήνυμα του εθνικού εισηγητή του ΥΠΕΞ για την καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων

18 Οκτωβρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αφιερώσει τη 18η Οκτώβριου στη δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων και με αυτήν την αφορμή ο Εθνικός Εισηγητής για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του ΥΠΕΞ Ηρακλής Μοσκώφ απέστειλε μήνυμα, επισημαίνοντας την ανάγκη να εξαλειφθεί η διάχυτη αντίληψη ότι η εκμετάλλευση ενός φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού σε βρώμικες και επικίνδυνες δουλειές δεν συνιστά έγκλημα – και πολύ περισσότερο μάλιστα στη συγκυρία της πανδημίας.

Αναφερόμενος στη σημασία της 18ης Οκτωβρίου, ο Ηρακλής Μοσκώφ σημειώνει ότι «η ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινότητα έχει πλέον συμπληρώσει 20 χρόνια δράσης ενάντια σε αυτήν τη βάναυση μορφή οργανωμένου εγκλήματος, που ταυτόχρονα παραβιάζει το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα της ελευθερίας και υποδουλώνει εκατομμύρια πολίτες, που με βία ή απατηλά μέσα βλέπουν τα όνειρα τους για μια καλύτερη ζωή να μετατρέπονται στον χειρότερο εφιάλτη της σύγχρονης δουλείας».

Τονίζει δε ότι «σε αυτήν την αλυσίδα της εκμετάλλευσης δεν συμμετέχει μόνο το θύμα και ο εκμεταλλευτής. Συμμετέχουμε όλοι μας, είτε έμμεσα κάνοντας τα στραβά μάτια, είτε άμεσα, αποτελώντας τη ‘ζήτηση’ για υπηρεσίες ή προϊόντα που σπεύδει να ‘προσφέρει’ οργανωμένο έγκλημα κερδίζοντας δισεκατομμύρια».

Επίσης, στο μήνυμά του ο Ηρακλής Μοσκώφ επισημαίνει ότι «ο κύριος στρατηγικός στόχος της ΕΕ είναι να εξαλείψουμε την λεγόμενη ‘κουλτούρα της ατιμωρησίας’, τη διάχυτη αντίληψη δηλαδή ότι η εκμετάλλευση ενός φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού σε βρώμικες και επικίνδυνες δουλειές δεν συνιστά έγκλημα. Ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία της πανδημίας οι ευάλωτες ομάδες ανθρώπων με προφίλ πιθανού θύματος εμπορίας ανθρώπων, πρέπει να προστατευθούν».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.