ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης

ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου: Ο Αλ Σίσι επικύρωσε τη συμφωνία

Τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στις δύο χώρες υπέγραψε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Φατάχ Αλ Σίσι, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Όπως μεταδίδουν, η επικύρωση της συμφωνίας δημοσιεύθηκε και στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της χώρας. Είχε προηγηθεί η έγκριση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο και το υπουργικό συμβούλιο, ενώ η υπογραφή της αποτελεί το τελευταίο βήμα για την επικύρωσή της από την Αίγυπτο.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου εξέδωσε διάταγμα υπό τον αριθμό 444/2020, το οποίο ορίζει ότι σε περίπτωση ανακάλυψης φυσικών πόρων συμπεριλαμβανομένων αποθεμάτων υδρογονανθράκων, που εκτείνονται από την ΑΟΖ του ενός προς τα μέρη της ΑΟΖ του άλλου, τα δύο μέρη θα πρέπει να συνεργαστούν για να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο εκμετάλλευσης των πόρων αυτών.

Στις 6 Αυγούστου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Σάμεχ Σούκρι είχαν υπογράψει τη συμφωνία, η οποία σύμφωνα με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ «στοχεύει στην αξιοποίηση των διαθέσιμων δυνατοτήτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Η Ελλάδα επικύρωσε τη συμφωνία με την Αίγυπτο στις 27 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.