ΚΟΣΜΟΣ

Και 11ο πρόσωπο υπό κράτηση

Γαλλία: Χιλιάδες πολίτες αποτίουν φόρο τιμής στη μνήμη του καθηγητή Σαμιέλ Πατί

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι για να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη του Σαμιέλ Πατί, του καθηγητή ιστορίας που αποκεφαλίστηκε την Παρασκευή σε περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας, από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής γεννημένο στη Μόσχα, δήλωσαν δημοσιογράφοι του AFP. Παράλληλα, για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί μια εθνική τελετή μνήμης.

Κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Όχι στον ολοκληρωτισμό της σκέψης» και «Είμαι καθηγητής» τίμησαν τη μνήμη του 47χρονου, ο οποίος δολοφονήθηκε έξω από το σχολείο όπου δίδασκε, επειδή είχε δείξει στους μαθητές του σκίτσα του Μωάμεθ.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιούνται σήμερα σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, ανάμεσά τους στη Λιόν, την Τουλούζη, το Στρασβούργο, τη Ναντ, τη Μασσαλία, τη Λιλ και το Μπορντό. Ο δράστης Αμπντουλάχ Α. έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών. Η ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι ανακοίνωσε χθες ότι η οικογένεια του δράστη είχε φτάσει στη Γαλλία από την Τσετσενία όταν εκείνος ήταν έξι ετών και είχε ζητήσει άσυλο. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, σήμερα τέθηκε υπό κράτηση και ένα 11ο άτομο σε σχέση με τη δολοφονία.

Ανάμεσα στις ομάδες που συμμετείχαν στην εκδήλωση στη μνήμη του Πατί ήταν και εργαζόμενοι της σατιρικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Charlie Hebdo, τα γραφεία της οποίας είχαν δεχτεί φονική επίθεση πριν από πέντε χρόνια.

Στις αρχές του μήνα ο καθηγητής είχε δείξει στους μαθητές του σκίτσα του Μωάμεθ σε ένα μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης, προκαλώντας την οργή μουσουλμάνων γονέων. Οι μουσουλμάνοι θεωρούν βλασφημία την απεικόνιση του Προφήτη. Ωστόσο, σύμφωνα με μαθητές και καθηγητές, ο Πατί είχε επιτρέψει στους μουσουλμάνους μαθητές του, που μπορεί να αισθάνονταν προσβεβλημένοι, να βγουν από την τάξη προτού δείξει τα σκίτσα.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις, στη συγκέντρωση μνήμης είχαν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ και πολιτικοί από όλα τα κόμματα, ενώ σύμφωνα με την προεδρία ο πρόεδρος Μακρόν θα συναντηθεί αργότερα με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης για θέματα εθνικής ασφαλείας.

Λεμέρ: Ενίσχυση των ελέγχων στη χρηματοδότηση ισλαμιστικών ενώσεων

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την καλύτερη προστασία των καθηγητών από απειλές. «Θέλω να γνωρίζουν οι καθηγητές ότι μετά από αυτήν την ποταπή ενέργεια, όλη η χώρα βρίσκεται στο πλευρό τους. Η τραγωδία αυτή επηρεάζει τον καθένα μας, γιατί μέσω αυτού του καθηγητή δέχτηκε επίθεση η δημοκρατία», δήλωσε ο Καστέξ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Journal du Dimanche.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι θα προτείνει την ενίσχυση των ελέγχων στη χρηματοδότηση ορισμένων ισλαμιστικών ενώσεων, καθώς ο δράστης της δολοφονίας φέρεται να ήταν ακραίος ισλαμιστής. «Υπάρχει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση ενός αριθμού ισλαμιστικών ενώσεων, για το οποίο νομίζω ότι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε κάτι», είπε στον τηλεοπτικό σταθμό France 3.

Ο υπουργός ανέφερε ως παράδειγμα βελτίωσης των ελέγχων τα κρυπτονομίσματα, λέγοντας ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση οργανώσεων ή ενόπλων στο εξωτερικό. «Τα κρυπτονομίσματα συνιστούν πραγματικό πρόβλημα της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας [...] πρέπει να ενισχύσουμε τις συσκευές μας».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.