ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Oι προσωπίδες δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο οι μάσκες

Οι υγραντήρες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο λοίμωξης σε κλειστούς χώρους

Η χαμηλή υγρασία παίζει σημαντικό ρόλο στη διασπορά των μολυσμένων με κορονοϊό σταγονιδίων στον αέρα ενός κλειστού χώρου, κάτι που σημαίνει αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης σε ξηρούς χώρους, ιδίως τους μήνες του χειμώνα, σύμφωνα με τα ευρήματα μίας νέας μελέτης που έγινε με τη βοήθεια του ιαπωνικού υπερυπολογιστή Fugaku.

Οι υγραντήρες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εξάπλωσης της Covid-19, όταν λόγω του κρύου δεν θα είναι εύκολος ο φυσικός αερισμός ενός χώρου, όπως υποστηρίζουν Ιάπωνες ερευνητές του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου Riken της χώρας και του Πανεπιστημίου του Κόμπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η μοντελοποίηση της διασποράς των σταγονιδίων από άτομα φορείς του κορονοϊού SARS-CoV-2 σε διάφορα προσομοιωμένα κλειστά περιβάλλοντα, η οποία έγινε με τη χρήση του υπερυπολογιστή, έδειξε ότι μία υγρασία κάτω του 30% έχει ως αποτέλεσμα έναν υπερδιπλασιασμό της ποσότητας των μολυσμένων σταγονιδίων μέσα σε έναν χώρο, σε σχέση με επίπεδα υγρασίας άνω του 60%.

Επίσης, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προσωπίδες δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο οι μάσκες στην αποτροπή εξάπλωσης της Covid-19, καθώς επίσης ότι σε έναν χώρο εστίασης κάποιος είναι πιθανότερο να μολυνθεί από κάποιον που κάθεται δίπλα του στο τραπέζι, παρά από κάποιον που κάθεται απέναντι.

Η ίδια ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Μακότο Τσουμποκόρα, είχε προηγουμένως χρησιμοποιήσει τον υπερυπολογιστή Fugaku του Riken για να μοντελοποιήσει τις πιθανότητες μόλυνσης από τον κορονοϊό μέσα σε τρένα, χώρους εργασίας και τάξεις σχολείων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.