ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε ποσοστό 31%, οι ηλικίες των επισκεπτών της Κρήτης ήταν από 25-34 ετών

Υψηλό ποσοστό ικανοποίησης των ξένων επισκεπτών για τα μέτρα κατά της πανδημίας

Μήνυμα εμπιστοσύνης και υγειονομικής ασφάλειας σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας έστειλαν οι ξένοι επισκέπτες, που μέσω του αεροδρομίου Χανίων επισκέφθηκαν την Κρήτη.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την ετήσια έρευνα για τον βαθμό ικανοποίησης των ξένων επισκεπτών που διενεργήθηκε στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης», ποσοστό 78,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα χαρακτήρισε υψηλό το επίπεδο εφαρμογής των μέτρων ασφαλείας για την πανδημία στα ξενοδοχεία και στις υπηρεσίες διαμονής.

Η έρευνα και η ανάλυση των στοιχείων υλοποιήθηκε από το Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης και συντονίστηκε από το τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του ΜΑΙΧ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χανίων. Στο Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης, το οποίο λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία, συμμετέχει επίσης η Ένωση Ξενοδόχων Χανίων, το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης και το Επιμελητήριο Χανίων.

Από την έρευνα, στην οποία καταγράφονται και οι αφίξεις των ξένων επισκεπτών με βάση τα επίσημα στοιχεία της Fraport- Greece, προκύπτει για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, πτώση της επιβατικής κίνησης κατά 85% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Για μια ακόμα περίοδο, παρά την πτώση, πρώτοι σε αφίξεις ήταν οι επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου, σε ποσοστό 21,5%, ακολούθησαν οι Πολωνοί σε ποσοστό 16,4%, οι Γερμανοί 11,9%, οι Δανοί 9,5% και οι Γάλλοι 7,5%, ενώ πολύ χαμηλά ποσοστά αφίξεων κατέγραψαν οι παραδοσιακοί επισκέπτες της Δυτικής Κρήτης,οι Φιλανδοί 3,1%, οι Σουηδοί 2,8% και οι Νορβηγοί 2,7%.

Από τα στοιχεία της έρευνας παρατηρείται αύξηση νεαρών ηλικιακών ομάδων έως 34 ετών, ενώ οι ηλικιακές κατηγορίες άνω των 55 ετών παρουσιάζουν αισθητή μείωση, γεγονός που δικαιολογείται απόλυτα από το γεγονός ότι οι ευαίσθητες αυτές ηλικιακές ομάδες προτίμησαν να μην πραγματοποιήσουν διακοπές φέτος για να προστατευθούν από την πανδημία.

Σε ποσοστό 31%, οι ηλικίες των επισκεπτών της Κρήτης ήταν από 25-34 ετών. Διαφορές, σε σχέση με προηγούμενες έρευνες, εντοπίζονται στις περιοχές και στον τύπο καταλύματος που διαμένουν οι αλλοδαποί τουρίστες. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει μια μεγάλη μείωση των ξενοδοχειακών καταλυμάτων στις περιοχές Αγίας Μαρίνας και Πλατανιά, ενώ παρουσιάζεται αύξηση στις προτιμήσεις όλων των άλλων τύπων καταλυμάτων, όπως είναι βίλες, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια, ιδιόκτητα σπίτια, κυρίως εντός της πόλης των Χανίων, αλλά και σε περιοχές της ενδοχώρας. Οι επιλογές αυτές φανερώνουν και την τάση που έχουν οι αλλοδαποί τουρίστες να διαμένουν σε καταλύματα στα οποία δεν συνωστίζονται πολλά άτομα, καταγράφοντας παράλληλα τον ίδιο μέσο όρο διαμονής, περίπου στις 9 διανυκτερεύσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 67% των επισκεπτών επέλεξε για την διαμονή του ξενοδοχείο, σε ποσοστό 23% διαμέρισμα και δωμάτιο και ποσοστό 7,5% κάποια βίλλα.

Αναφορικά με τις δαπάνες που πραγματοποίησαν οι αλλοδαποί τουρίστες από την έρευνα προκύπτει ότι περιόρισαν τις μετακινήσεις τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ οι προορισμοί που επιλέχθηκαν για φέτος ήταν πρωτίστως οι παραλίες Ελαφονησίου, Μπάλου και Φαλασάρνων, με τις επισκέψεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και εκκλησίες να καταγράφουν πολύ μεγάλη μείωση.

Από την έρευνα προκύπτει ακόμα ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ικανοποίηση από τα τοπικά προϊόντα, ενώ εκτός από το κρασί, το ελαιόλαδο, τον φυσικό χυμό πορτοκαλιού που κάθε χρόνο προτιμούνται περισσότερο από τους τουρίστες, φέτος στις πρώτες επιλογές τους είναι και τα τοπικά τυριά.

Τέλος, ο αλλοδαπός επισκέπτης αισθάνεται εξαιρετικά ικανοποιημένος από τη συμπεριφορά και τη φιλοξενία των ντόπιων κατοίκων, αλλά και από τις γενικότερες υπηρεσίες στους χώρους εστίασης και φιλοξενίας. Έχει αυξήσει την ικανοποίηση του σε σχέση με την καθαριότητα στις παραλίες, συνεχίζει όμως, αν και με μικρότερα ποσοστά σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, να νιώθει ανασφαλής για την κατάσταση του οδικού δικτύου και την οδική σήμανση, απογοητευμένος από την καθαριότητα στους δρόμους του αστικού ιστού, αλλά και προβληματισμένος από την έλλειψη πάρκων και χώρων πρασίνου.

Την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ομάδα φοιτητών, συντόνισαν ο διευθυντής του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Γιώργος Μπαουράκης, ο ερευνητής του ΜΑΙΧ Γιώργος Αγγελάκης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Περικλής Δράκος, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστας Ζουπουνίδης, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Γιώργος Ατσαλάκης και ο επίκουρος καθηγητής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Χρήστος Λεμονάκης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.