ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη «ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ» του Σαββατοκύριακου

Καρχιμάκης: «Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του Κινήματος Αλλαγής»

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Καρχιμάκης σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου, (Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020) και στο δημοσιογράφο και διευθυντή έκδοσης Κώστα Τσαγκαράκη, με τίτλο «Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του Κινήματος Αλλαγής», μιλάει για την οικονομική κρίση του 2011 συγκρίνοντάς την με την επερχόμενη κρίση λόγω κορονοϊού, την πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το γεγονός ότι «ο πολιτικός διάλογος στην Ευρώπη και την Ελλάδα «γλιστράει» προς τα Δεξιά», την πορεία του Κινήματος Αλλαγής και το τι πρέπει να κάνει για να πάει βελτιώσει τη θέση του.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Μιχάλη Καρχιμάκη:

Έχετε υπάρξει βουλευτής κυβερνώντος κόμματος στην αρχή μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και αφού οι προβλέψεις δείχνουν ξανά μία παγκόσμια οικονομική ύφεση, θεωρείτε ότι έγιναν λάθη τότε, τα οποία δεν πρέπει να επαναληφθούν;

Το να αποφύγεις κάθε λάθος είναι αδύνατον, εκτός αν μένεις άπραγος. Ωστόσο οι δύο συγκυρίες δεν είναι συγκρίσιμες.

Σήμερα η κρίση είναι εξωγενής από το οριζόντιο πάγωμα της παραγωγής και της κατανάλωσης.

Τότε η κρίση ήταν συστημική του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, της απροθυμίας της ΕΕ να αποκτήσει μηχανισμούς στήριξης και να αναγνωρίσει την ύπαρξη του Ευρωπαϊκού, όπως αποδείχθηκε αργότερα, ζήτημα του χρέους.

Αν κάτι έγινε σίγουρα λάθος ήταν το ποιοι ανέλαβαν το βάρος της κρίσης και το γεγονός ότι ποτέ δεν αποζημιωθήκανε.

Πρέπει να δεσμευθούμε συλλογικά ότι αυτή την κρίση, θα την επωμισθούν οι έχοντες και κατέχοντες και όχι η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Πως αξιολογείτε μέχρι στιγμής την πορεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας;

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ήδη πνίγεται στα σκάνδαλα. Από την χρηματοδότηση σε ανύπαρκτα ΜΜΕ μέχρι την υπερκοστολόγηση της Μαλακάσας, από τις απευθείας αναθέσεις, μέχρι τα υψηλόβαθμα στελέχη χωρίς πτυχία, και όλα αυτά την στιγμή που ζητάνε από το λαό να σφίξει και άλλο το ζωνάρι.

Μόνο και μόνο από αυτό, η απάντηση θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρη. Το κυβερνητικό σχήμα Μητσοτάκη μέχρι τώρα δεν είναι απλά αποτυχημένο, είναι προκλητικό.

Αν τώρα σε αυτά προσθέσουμε τη διαχείριση της πανδημίας η εικόνα σκοτεινιάζει περισσότερο.

Στην αρχή της πανδημίας, όλοι είναι η αλήθεια ξαφνιαστήκαμε θετικά με τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, αλλά φευ, ήταν η απόδειξη του ρητού «ακόμα και ένα χαλασμένο ρολόι δείχνει δύο φορές την μέρα σωστά την ώρα».

Μετά τα πρώτα μέτρα είχαμε το φιάσκο του «Σκοιλ ελικικού» και τον εμπαιγμό των νέων επιστημόνων. Κατόπιν αυτού αντί η κυβέρνηση να προσλάβει υγειονομικούςγιατρούς και να ενισχύσει το ΕΣΥ προσέλαβε αστυνομικούς και αγόρασε περιπολικά.

Δεν αμφισβητώ την κοινωνική χρησιμότητα και αυτών, όμως αν όπως λέει η κυβέρνηση δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα και μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις, ας τις κάνουμε στον τομέα που υπάρχει η μεγαλύτερη κρίση.

Ακόμα μια απόδειξη πως οποιαδήποτε ανακούφισης λαμβάνει η κυβέρνηση είτε για τους πληγέντες του κορονοϊού είτε για τους πληγέντες από τον Ιανό, είναι προσχηματικά και υποκριτικά. Την ώρα που καταστράφηκαν ανεπανόρθωτα ζωές και περιουσίες στην Καρδίτσα, την ώρα που το καθεστώς αποζημίωσης είναι μακράν υποδεέστερο της πραγματικής αποκατάστασης, δικαστικοί επιμελητές ανενόχλητοι επιδίδουν πράξεις κατάσχεσης και διαταγές πληρωμής στους πληγέντες κατοίκους της Καρδίτσας. Γιατί τα αντανακλαστικά του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του, είναι άμεσα μόνο όταν πρόκειται για την απαλλαγή μεγαλοφειλετών Τραπεζών και Δημοσίου και την ίδια στιγμή αδρανούν μπροστά στην πραγματική ανθρώπινη ανάγκη των εκατοντάδων επιχειρηματιών στην Καρδίτσα που είδαν τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται;

Τα λάθη όμως της ΝΔ δεν σταματάνε εκεί, ακολουθώντας μια οριακά μοναρχική λογική, σε περίοδο πανδημίας ψήφισε νόμους οι οποίοι θα επηρεάσουν το μέλλον της χώρας για δεκαετίες, τέτοια νομοσχέδια ήταν το περιβαλλοντικό και το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Ο λόγος για τον οποίο επέλεξαν αυτό το δρόμο είναι προφανής, τα εν λόγω νομοσχέδια δεν είχαν την σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας και ήλπιζε ότι με τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας θα γλίτωνε τις αντιδράσεις.

Είναι ανήθικο σε μία δημοκρατία να θέτεις στον πολίτη το δίλημμα να σκεφτεί την υγεία του τώρα και να μείνει αμέτοχος για το μέλλον των παιδιών του…

«Ο κορονοϊός δεν διαλύει μόνο τις ζωές. Ανέδειξε και την παγκόσμια οικονομική φούσκα. Ακινητοποίησε τα πάντα. Απαιτείται μια παγκόσμια διαγραφή χρέους, δημοσίου και ιδιωτικού. Όλα από την αρχή. Παγκόσμια σεισάχθεια». Η δήλωση σας αυτή θεωρήθηκε ακραία για ένα άτομο που ανήκει σε ένα Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Θα ήθελα ένα σχόλιο σας.
Αν το γεγονός ότι έμεινα πιστός στο ιδεολογικό μου ρεύμα, τη στιγμή που ο πολιτικός διάλογος στην Ευρώπη και την Ελλάδα «γλιστράει» προς τα Δεξιά, με κάνει ακραίο, ΝΑΙ είμαι περήφανα ακραίος.

Γιατί το ΚΙΝΑΛ δεν επανέρχεται στα πραγματικά του ποσοστά;

Το μεγάλο στοίχημα για το Κίνημα Αλλαγής είναι να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του. Ο βασικός πυλώνας του, το ΠΑΣΟΚ έχει τρωθεί βάναυσα, αλλά τα αναπόφευκτα λάθη του είναι σταγόνα στον ωκεανό των τεραστίων επιτευγμάτων του. Η αξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ έχει τρωθεί από τις συκοφαντίες των πολιτικών αντιπάλων, που με τα τερατώδη ψέματά τους, έχουν πείσει την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, ότι (ΤΑΧΑ) η Ελλάδα χρεοκόπησε και αναγκάστηκε να «μπει» σε «Μνημόνια», με την ευγενική συμβολή της συντριπτικής πλειοψηφίας των Μ.Μ.Ε. εξ αιτίας (ΤΑΧΑ) των κυβερνήσεων της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης (ΣΗΜ. Από τα 46 χρόνια της Μεταπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΑ τα 20)! ΠΡΟΚΑΛΩ όσους διαφωνούν, να συγκρίνουν το τεράστιο έργο που άφησε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, με αυτό των υπολοίπων στα 26 χρόνια που είχαν τα ηνία της χώρας.

Επίσης δεν υπερασπιστήκαμε συντεταγμένα και αποφασιστικά το έργο μας και δυστυχώς συνεχίζουμε. Λος και κάτι μας φοβίζει ή μας εμποδίζει. Δεν κάναμε σχεδόν ποτέ την αυτοκριτική μας για την συνεργασία μας με την Δεξιά του Σαμαρά που ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους της πολιτικής μας κατάρρευσης. Του επιτρέψαμε να απολύει, να ξεπουλά κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις και τράπεζες χωρίς αντίσταση και για ένα κομμάτι ψωμί.

Τι πρέπει να κάνει το ΚΙΝΑΛ για να ανακάμψει;
Βασικά να ανατρέψει την αντίληψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των προοδευτικών πολιτών, ότι είμαστε προβλέψιμοι.

Επίσης ότι το κύριο βάρος της αντιπολιτευτικής μας στρατηγικής και αντιπαράθεσης είναι απέναντι στην Δεξιά, χωρίς βέβαια να αδιαφορούμε για τα λάθη και τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ και πως ευνόησε την επέλαση της Δεξιάς του Μητσοτάκη.

Επίσης είναι ανάγκη να εμφανίσουμε ορατά και συγκεκριμένα την εικόνα μιας συντεταγμένης ομάδας. Έχουμε στελέχη που πολλά από αυτά είναι σε αδράνεια χωρίς αυτό να είναι επιλογή τους. Οι φωνές που χρειαζόμαστε πρέπει να είναι πολλές και από όλες τις γενιές. Θυμάμαι, ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, αξιοποίησε ένα μίγμα, από την γενιά της Αντίστασης τη γενιά του 1-1-4 την γενιά του Πολυτεχνείου και της Αλλαγής.

Μίγμα, λοιπόν περισσότερων προσώπων με ήθος, πολιτική αποδοχή, διαδρομή, ιστορία, εμπειρία και βεβαίως και νέων στελεχών.

Να ανατρέψουμε την αντίληψη που έχει ένα μεγάλο μέρος του προοδευτικού κόσμου ότι ερωτοτροπούμε με την Δεξιά και αυτό το επιτείνει και ο ΣΥΡΙΖΑ για τους δικούς του αυτονόητους λόγους.

Το ακροατήριο το προοδευτικό που ήταν ΠΑΣΟΚ και είτε έχει πάει στο ΣΥΡΙΖΑ, είτε σπίτι του και αδιαφορεί, έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό, ανεξάρτητα από κοινωνική, επαγγελματική ,επιστημονική ομάδα. Είναι ΑΝΤΙΔΕΞΙΟ.

Αυτό καλούμαστε να ελκύσουμε. Αν το πετύχουμε έχουμε μέλλον. Αν όχι, τα πράγματα δυσκολεύουν…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.