ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήλωση για την αυθαίρετη ανακοίνωση της Τουρκίας

Κατρούγκαλος, Δρίτσας, Σαντορινιός για την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο με αφορμή τη νέα πρόκληση της Τουρκίας

«Πέρα από το κεντρικό πρόβλημα που προκύπτει με τη νέα κλιμάκωση της αναθεωρητικής και επιθετικής τακτικής της Άγκυρας, στο συγκεκριμένο ζήτημα, αναδεικνύεται και μία ακόμα συμπληρωματική σοβαρότατη παράμετρος, που δικαιώνει πλήρως την πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 μέχρι το 2019», δηλώνουν οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Θοδωρής Δρίτσας, Νεκτάριος Σαντορινιός, αναφερόμενοι σε αυτή της έρευνας και διάσωσης.

Σε δήλωση που εξέδωσαν με αφορμή «την αυθαίρετη ανακοίνωση της Τουρκίας για περιοχές έρευνας-διάσωσης που διεκδικεί ακόμα και μέσα στο Αιγαίο, συνοδευόμενη από δημοσίευση σχετικών χαρτών», οι τομεάρχες Εξωτερικής Πολιτικής, Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν: «Η έρευνα και κυρίως η διάσωση στον θαλάσσιο χώρο, αποτελεί κορυφαία αρμοδιότητα στη θάλασσα για μία χώρα που αναβαθμίζει το κύρος της και τον ρόλο της, όχι μόνο στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και στην απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία της διεθνούς ναυτιλίας -χώρος στον οποίο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί- αλλά και στον κρίσιμο τομέα της έρευνας-διάσωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, όταν αυτοί κινδυνεύουν στη θάλασσα».

Επισημαίνουν δε ότι «το επιτελικό αλλά και στρατηγικό ‘δόγμα’ του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν και είναι πάντα το τρίπτυχο προστασία της εθνικής κυριαρχίας - ανθρωπισμός - τήρηση Διεθνών Συνθηκών, με επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα». Ακόμη, τονίζουν ότι «η διάσωση ανθρώπινων ζωών είναι εθνική αρμοδιότητα, την οποία έχει αναλάβει η χώρα μας και την οποία οφείλει να υπερασπίζεται στην πράξη, ταυτόχρονα ως ανθρωπιστική υποχρέωση και ως κυριαρχικό δικαίωμα».

Οι αρμόδιοι τομεάρχες προσθέτουν επίσης ότι τόσο στη Βουλή, όσο και σε γραπτά κείμενα, σε επίσημα κείμενα των υπουργείων, απευθυνόμενοι προς τα επιτελικά υπηρεσιακά στελέχη, έλεγαν ότι όσες και όσους περισσότερους μετανάστες και πρόσφυγες που κινδυνεύουν στη θάλασσα καταφέρνει, κυρίως το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, να διασώσει, τόσο περισσότερο δεν μπορεί κανείς και κυρίως η Τουρκία, να αμφισβητήσει αυτήν την προνομιακή αρμοδιότητα-δικαίωμα.

Οι κ.κ. Κατρούγκαλος, Δρίτσας και Σαντορινιός αναφέρουν πως «η σκόπιμη απουσία της Κυβέρνησης της ΝΔ από την ανταπόκριση σε αυτήν την υποχρέωση, ονομάζοντας μάλιστα τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ως ‘εισβολείς’, έχει αφήσει ήδη ένα κενό, το οποίο πέρα από την ανθρωπιστική διάσταση που υποτιμά εγκληματικά, οδηγεί ευθέως και στην υπονόμευση εθνικών συμφερόντων».

Κατόπιν αυτών, τονίζουν ότι «η χώρα μας για να αποκρούσει αποτελεσματικά αυτή τη νέα πρόκληση της Τουρκίας, οφείλει έμπρακτα να ανταποκριθεί με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο στην υποχρέωσή της να ερευνά και να διασώζει ζωές που κινδυνεύουν στο θαλάσσιο χώρο της ελληνικής επικράτειας και να σταματήσει τα κακόγουστα παιχνίδια, για το αν στη θάλασσα υπάρχουν σύνορα ή όχι».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.