ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πομπωδώς κάτι που ήδη ισχύει

Κικίλιας: Οι γυναίκες 49 και 50 ετών θα κάνουν δωρεάν προληπτικές μαστογραφίες

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το υπουργείο Υγείας εξασφάλισαν ξεχωριστό προϋπολογισμό για την πρόληψη, ο οποίος θα αυξάνεται κάθε χρόνο, ώστε να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός-στόχος. Γι’ αυτό και φέτος, όλες οι γυναίκες 49 και 50 ετών θα κάνουν δωρεάν προληπτικές μαστογραφίες», είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε δηλώσεις του μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού για δωρεάν μαστογραφίες κάθε δύο χρόνια στις γυναίκες 49 και 50 ετών, με αφορμή την Παγκόμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού.

Ωστόσο, ο πρώην υφυπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έκανε λόγο για «μια παραπειστική εξαγγελία», καθώς όπως είπε πρόκειται για κάτι που ισχύει ήδη: «Ακούσαμε -και το επανέλαβε ο υπουργός εδώ- ότι ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι από εδώ και πέρα οι γυναίκες 49 και 50 ετών θα κάνουν κάθε δύο χρόνια δωρεάν μαστογραφία. Θα σας πω τι ισχύει από τον έκτο μήνα του 2018 από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος στο κεφάλαιο 2 άρθρο 6 λέει ότι πραγματοποιείται χωρίς συμμετοχή του δικαιούχου για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού μαστογραφία, με την ακόλουθη συχνότητα: Κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες ηλικίας 40-50 ετών -και όχι 49 και 50- κάθε έναν χρόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών και σε γυναίκες άνω των 35 ετών, εφόσον οι τελευταίες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

»Με λίγα λόγια δηλαδή, ο κύριος πρωθυπουργός σήμερα εξήγγειλε πομπωδώς κάτι που είναι λιγότερο από αυτό το οποίο ισχύει και αποζημιώνεται», είπε ο Ανδρέας Ξανθός.

Στην απάντησή του, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για «νέα απόπειρα προπαγάνδας από τον ΣΥΡΙΖΑ», καθώς όπως είπε παρότι «προβλέπεται στον Ενιαίο Κανονισμό Παρόχων Υγείας (ΕΚΠΥ) προληπτική μαστογραφία με 0% συμμετοχή, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε προβλέψει χρηματοδότηση γι’ αυτό. Έτσι δεν συνταγογραφούνταν προληπτικές μαστογραφίες, αλλά μόνο διαγνωστικές με 15% συμμετοχή των ασφαλισμένων».

Σύμφωνα με τον Β. Κικίλια, «το 2019 οι εξετάσεις -προληπτικές και μη- που πραγματοποιήθηκαν για τον πληθυσμό-στόχο των 210.000 γυναικών ηλικίας 49-51 ετών, ήταν μόλις 23.266, ποσοστό 11% του πληθυσμού». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «από αυτές τις μαστογραφίες, μόλις οι 6.241 πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου. Δηλαδή, μόλις 3 στις 100 γυναίκες του πληθυσμού-στόχου έκαναν προληπτική μαστογραφία».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.