ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακοίνωση Σταϊκούρα στη Βουλή

Κορωνοϊός: Μέτρα στήριξης για τις περιφερειακές ενότητες σε υγειονομικό επίπεδο 4

Τις κυβερνητικές αποφάσεις που ελήφθησαν χθες για την στήριξη όσων περιφερειακών ενοτήτων εντάσσονται σε υγειονομικό επίπεδο 4 εξ αιτίας της πανδημίας, ανακοίνωσε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ρυθμίσεις οφειλών και την δεύτερη ευκαιρία.

Ειδικότερα, ανέφερε πως, πρώτον, για το χρονικό διάστημα που μια περιφερειακή ενότητα εντάσσεται σε επίπεδο 4, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα στην εν λόγω περιφερειακή ενότητα και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με την διευρυμένη λίστα ΚΑΔ του Απριλίου, δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που ορίζεται κατ' ελάχιστον σε 14 ημέρες υπολογιζόμενου ποσού 534 ευρώ. Γι΄αυτό το χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά με τις πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή Δημόσιας Αρχής αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων και για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Δεύτερον, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα και εδρεύουν σε περιφερειακή ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 και οι οποίοι πλήττονται σημαντικά, σύμφωνα με την διευρυμένη λίστα ΚΑΔ του Απριλίου και συμπεριλαμβανομένων των επιστημονικών κλάδων, δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ σε μηνιαία βάση. Σε περίπτωση που η διάρκεια παραμονής σε επίπεδο 4 της περιφερειακής ενότητας είναι 14 ημέρες ή λιγότερο, η αποζημίωση του μηνός ανέρχεται σε 300 ευρώ.

Τρίτον, για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε περιφερειακή ενότητα που εντάσσεται σε επίπεδο 4 για τουλάχιστον 14 ημέρες και κρίνονται σημαντικά με την διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται η δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον εν λόγω μήνα μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα μπορεί να πληρωθεί σε 12 δόσεις με μηνιαίο επιτόκιο ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από το Μάιο του 2021 και μετά.

Τέταρτον, οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε περιφερειακή ενότητα που εντάσσεται σε επίπεδο 4, για τουλάχιστον 14 ημέρες και πλήττονται σημαντικά, σύμφωνα με την διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια και για την φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή λειτουργίας. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Πέμπτον, ως αναφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή 4, που θα δοθεί τον μήνα Δεκέμβριο για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε περιφερειακή ενότητα που βρίσκονται από τον Αύγουστο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 4, δεν επιστρέφεται το 50% της εν λόγω επιστρεπτέας προκαταβολής. Επιπλέον, για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε περιφερειακή ενότητα που βρίσκεται από τον Αύγουστο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 3, ή σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δεν επιστρέφεται το 30% της εν λόγω επιστρεπτέας προκαταβολής

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ευχαρίστησε την Ελληνική Ένωση Τραπεζών καθώς χθες βράδυ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της, τον ενημέρωσε ότι συνεχίζει την αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων με βάση την διευρυμένη λίστα ΚΑΔ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.