ΚΟΣΜΟΣ

Τι λέει ο γγ του Οργανισμού

Μήνυμα Γκουτέρες για την 75η επέτειο του ΟΗΕ: Να ξεπεράσουμε τις κολοσσιαίες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε

Την παγκόσμια αλληλεγγύη και συνεργασία για «να ξεπεράσουμε τις κολοσσιαίες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», προτάσσει σε μήνυμά του για την 75η επέτειο του ΟΗΕ, ο γενικός γραμματέας του, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Αυτό είναι τα Ηνωμένα Έθνη. Σε αυτή την επέτειο, ζητώ από όλους τους ανθρώπους παντού να γίνουν ένα» τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες και σημειώνει: «Τα Ηνωμένα Έθνη δεν στέκονται μόνο πλάι σας. Τα Ηνωμένα Έθνη ανήκουν σε εσάς και είναι εσείς».

Σε αυτό το πλαίσιο, προτρέπει ότι «μαζί, ας υποστηρίξουμε τις διαρκείς αξίες του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», «ας οικοδομήσουμε πάνω στην πρόοδο που κάναμε για δεκαετίες» και «ας πραγματοποιήσουμε το κοινό όραμά μας για ένα καλύτερο κόσμο για όλους».

Ξεκινώντας το μήνυμά του, ο γενικός γραμματέας επισημαίνει ότι η 75η επέτειος των Ηνωμένων Εθνών τιμάται στο μέσο μίας παγκόσμιας πανδημίας και ότι η ιδρυτική αποστολή του Οργανισμού είναι περισσότερο κρίσιμη από ποτέ: «Για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Για τη σωτηρία της ανθρωπότητας από τον πόλεμο».

Υπενθυμίζει την έκκληση για παγκόσμια εκεχειρία που είχε απευθύνει όταν ξέσπασε η πανδημία, σημειώνοντας ότι στον κόσμο μας σήμερα, έχουμε έναν κοινό εχθρό: Τον COVID-19.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει ότι τώρα είναι η ώρα να δώσουμε μεγαλύτερη ώθηση στην ειρήνη για να πετύχουμε μία παγκόσμια εκεχειρία και προσθέτει: «Ο χρόνος κυλάει. Πρέπει επίσης να κάνουμε ειρήνη με τον πλανήτη μας. Η κλιματική έκτακτη ανάγκη απειλεί την ίδια τη ζωή. Πρέπει να κινητοποιήσουμε ολόκληρο τον κόσμο για να φτάσουμε σε ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα, σε μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050. Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών και επιχειρήσεων έχουν ήδη δεσμευτεί για την επιτυχία αυτού του στόχου».

Περαιτέρω, τονίζει την ανάγκη να γίνουν περισσότερα για να τερματιστούν οι κακουχίες από τη φτώχεια, την ανισότητα, την πείνα και το μίσος και να καταπολεμήσουμε τις διακρίσεις με βάση τη φυλή, τη θρησκεία, το φύλο ή κάθε άλλη διαφορά. Στους μήνες της πανδημίας έχουμε δει μία τρομακτική αύξηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, παρατηρεί ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Παράλληλα, προτάσσει την ανάγκη οικοδόμησης στη βάση της προόδου σημειώνοντας ότι «μία εκπληκτική διεθνής συνεργασία βρίσκεται σε εξέλιξη για ένα ασφαλές, οικονομικό και προσβάσιμο εμβόλιο COVID-19 για όλους».

Καταληκτικά, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρεται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, επισημαίνοντας πως «μας προσφέρουν ένα εμπνευσμένο σχέδιο για να ανακάμψουμε καλύτερα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.