ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Μητσοτάκης από Σαμοθράκη: Πρώτο μας μέλημα η φροντίδα της ακριτικής Ελλάδας και των ακριτικών νησιών

«Το πρώτο μέλημα της κυβέρνησής μας είναι η φροντίδα της ακριτικής Ελλάδας και ειδικά των ακριτικών νησιών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο, το δημοτικό συμβούλιο και εκπροσώπους φορέων της Σαμοθράκης. «Η κυβέρνησή μας είναι κυβέρνηση των έργων, όχι των λόγων», δήλωσε ο πρωθυπουργός και είπε ότι για όλα τα έργα υπάρχει κεντρική παρακολούθηση για την πορεία εξέλιξης τους.

Σε ό,τι αφορά τη Σαμοθράκη, είπε ότι έχουν αντιμετωπιστεί οι περισσότερες από τις εκκρεμότητες που ‘κληρονόμησε’ από το παρελθόν, ενώ στη συνέχεια τοποθετήθηκε αναλυτικά στα ζητήματα που έθεσαν ο δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων, σημειώνοντας:

- Είναι θετικό που όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι δόθηκε λύση στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης και είναι υπό εξέταση η επέκταση της επιδότησης, καθώς ο δήμαρχος ζήτησε η επιδότηση να είναι και τους δώδεκα μήνες του χρόνου.

- Στο λιμάνι έγιναν έργα που είχαν να γίνουν από το 1998, ωστόσο πρέπει να γίνουν και άλλα, γιατί, όπως τόνισε, το λιμάνι είναι το μέλλον της Σαμοθράκης και η σημερινή υποδομή του δεν μπορεί να υπηρετήσει αυτό το μέλλον.

- Ο εναλλακτικός τουρισμός μπορεί να έχει εξαιρετική ποιότητα και υψηλά έσοδα, αρκεί να προσφέρει ποιότητα, υποδομές και εμπειρία.

- Για την κατασκευή αεροδρομίου στη Σαμοθράκη δεν έχει διαμορφώσει ακόμα προσωπική άποψη και είναι υπό εξέταση το σχετικό αίτημα.

- Είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός στην τοποθέτηση πολλών και μεγάλων ανεμογεννητριών σε μικρά νησιά, όπως η Σαμοθράκη.

- Λύθηκε το πρόβλημα με την έλλειψη παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης και πρέπει να αντιμετωπιστεί το ότι δεν υπάρχει ζήτηση για την κάλυψη οργανικών θέσεων στην Υγεία. Υπάρχει και η λύση των πλωτών ασθενοφόρων για τα νησιά και η κυβέρνηση έχει ένα συνολικό σχέδιο για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

- Ο δήμος και η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να εντάξουν προτάσεις στο Πρόγραμμα ‘Τρίτσης’. Ίσως μπορούν να ενταχθούν η κατασκευή βρεφονηπιακού και παιδικού σταθμού.

- Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης θα είναι έτοιμο το 2021.

- Στον τομέα του Αθλητισμού θα υπάρξουν άμεσες λύσεις.

- Είναι δίκαιο το αίτημα των ψαράδων σχετικά με την προμήθεια πετρελαίου, καθώς είναι αναγκασμένοι να κάνουν 70 μίλια διαδρομή μέχρι την Αλεξανδρούπολη και επιστροφή για να πάρουν και να μεταφέρουν το πετρέλαιο που χρειάζονται.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είπε ότι το ερχόμενο καλοκαίρι θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης. Φέτος άνοιξε η μία αίθουσα για να παραταθεί ο χρόνος παραμονής των όποιων επισκεπτών στο νησί. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμες οι μελέτες για τον ‘Πύργο του Φονιά’ και από το 2021 θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί το έργο. Για το Λαογραφικό Μουσείο υπάρχουν οι χρηματοδοτήσεις.

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος ανέφερε στοιχεία για την πορεία των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Σαμοθράκη. Ο δήμαρχος Νίκος Γαλατούμος τόνισε την ανάγκη να διατυπωθεί επισήμως το αίτημα για την επιστροφή του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης από το Μουσείο του Λούβρου, όπου βρίσκεται, στον τόπο του και να υπάρξει διεκδίκηση ανάλογη με αυτή για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Επισήμανε πως μετά τις ζημιές που έπαθε από τις πλημμύρες το κτίριο του δημαρχείου δεν μπορεί να λειτουργήσει ξανά ως δημαρχείο και θα στεγαστεί στο παλιό γυμνάσιο-λύκειο. Είπε ακόμα ότι υπάρχουν κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, γενικοί γραμματείς άλλων υπουργείων και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, το δημοτικό συμβούλιο ανακήρυξε τον κ. Μητσοτάκη επίτιμο δημότη Σαμοθράκης.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας, που εξαιτίας των μεγάλων ζημιών από τις πλημμύρες του 2017 λειτουργεί έκτοτε στο Πολυϊατρείο της Καμαριώτισσας.

Στη συνέχεια, ο Κ. Μητσοτάκης και η Λ. Μενδώνη επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου είδαν την πρόοδο των εργασιών και ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης, ο οποίος επίσης υπέστη ζημιές από τις πλημμύρες, καθώς τον διασχίζει χείμαρρος και πρέπει να γίνουν τεχνικές παρεμβάσεις.

Στο ελικοδρόμιο τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο δήμαρχος Σαμοθράκης Νίκος Γαλατούμος, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του γιατί, όπως είπε, η Σαμοθράκη είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη της Ελλάδας που δεν είχε επισκεφθεί μέχρι τώρα. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρούν με προσοχή τα μέτρα προστασίας από την πανδημία, προκειμένου «να μη χρειαστεί να πάμε σε νέα αυστηρότερα μέτρα».

ΑΠΕ

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Ο αρχηγός σου θα σε μαλώσει !
  αναφέρεις στο σχόλιο σου τους Λέσβιους μαι ξεχνάς
  τους ανθρώπους από την Μυτιλήνη ,
  Εςύ ή αυτός είναι Αστοιχείωτος ;
  Θα μας ενημερώσεις κάποτε ;

 2. Ο Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να προβάλει Σήμερα τον Στρατευμένο του μοναχογιό που υπηρετεί την θητεία του στο μέτωπο, στα σύνορα , στην πρώτη γραμμή !
  Στον Έβρο σαν απλός πολίτης που δεν Χρησιμοποιησε “ αναβολές λόγω σπουδών “και τα γνωστά από τα παλαιά….
  Αυτό για μένα , που δεν είμαι καν νεοδημοκράτης , λέει ότι ο “ κούλης “ το παίζει σωστά στο θέμα των συμβολισμών και των παραδειγμάτων που χρειάζεται να εκπέμπουν οι πολιτικοί μας και οι Κρατικοί μας λειτουργοί.
  Είναι βλέπετε , ότι ο Κυριάκος πριν ανακατευτεί με την πολιτική είχε μείνει και είχε δουλέψει Έξω …..
  Αν πάμε πίσω την εποχή που Ο Τσίπρας υπηρέτησε την θητεία του στο πολεμικό Ναυτικό ,αλλά οχι στον Στόλο του Ναυστάθμου της Σαλαμινας ή της Σουδας ,
  Αλλά στο ΓΕΝ της πλατειας Κλαυθμωνος . ΔΗλ. στην λούφα και παραλλαγή , σαν μοδιστρούλα όπως τους λέγαμε αυτούς που διέθεταν το “μέσον “ Εμείς του ΣΤΟΛΟΥ . Και των κακουχιών ,
  Tου Μητσοτάκη η Γυναίκα πάλι, είναι μια ενεργή εργαζόμενη επιτυχώς Business woman Ενώ η σύντροφος του πρώην πρωθυπουργού μας Αλέξη Τσίπρα,
  μια γυναίκα που από δασκάλα ή υπάλληλος σε σχολείο , έγινε καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο .

  , https://www.e-sterea.gr/index.php/nea/ellada/25896-i-aristeia-tis-aristeras-i-bety-baziana-apo-dioikitiki-ypallilos-to-2017-egine-kathigitria-sto-polytexneio

  Αυτά θέλω να πω στην εποχή μας είναι πολύ τρανταχτά τώρα , ύστερα από τις θυδπσιες που υποστεί εκείνο το ΠΑΣΟΚ που μας τα γνώρισε και στην δίκη μας κοινωνία . Μ´αλλα λόγια την Δικυβερνηση της περιόδου 2009-2011.
  Μπορούν λοιπόν από δω και πέρα να τηρούν οι πολιτικοί μας κανόνες και συμβολισμούς ;
  Κάτι τέτοια θα ήταν πολύ καλό για την κοινωνία:ναι μας .

 3. FEMA 21:18 17/10/2020

  ΝΑΙ, ΠΡΩΤΟ ΜΕΛΗΜΑ ΤΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ—–ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΛΑ, ΟΙ ΧΙΩΤΕΣ, ΟΙ ΛΕΣΒΙΟΙ,ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΜΑΥΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ ΞΥΛΟ, ΓΙΑΤΙ ΗΘΕΛΑΝ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ, ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΤΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ—–ΤΙ ΝΑ ΠΩ,ΣΑΣ ΕΙΔΕ Η ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΝΤΡΑΠΗΚΕ !!!!!!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.