ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ ανέλαβε «την πλήρη ευθύνη» για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Nτιμπέιτ: Μπάιντεν παραλλήλισε τον Τραμπ με τον Χίτλερ

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Δημοκρατικός αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου Τζο Μπάιντεν αναμετρώνται ξανά το βράδυ της Πέμπτης (πρωινές ώρες της Παρασκευής ώρα Ελλάδας), στο πολυαναμενόμενο δεύτερο και τελευταίο τηλεοπτικό τους ντιμπέιτ στο Νάσβιλ (Τενεσί), πόλη όπου η μουσική κάντρι είναι ανεπίσημη θρησκεία.

Η τηλεμαχία των υποψηφίων αρχίζει στις 21:00 και θα ολοκληρωθεί στις 22:30 (τοπικές ώρες· 04:00-05:30 σήμερα Παρασκευή ώρες Ελλάδας).

Ενώ 47 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ψηφίσει ήδη, επιστολικά ή εκ των προτέρων, σύμφωνα με το US Elections Project, το ντιμπέιτ χαρακτηρίζεται η τελευταία ευκαιρία για τον Τραμπ και τον Μπάιντεν να πείσουν τους αναποφάσιστους.

Η επιτροπή που οργανώνει τις προεδρικές τηλεμαχίες άλλαξε τους κανόνες ενόψει της τελευταίας φετινής εκπομπής. Η θεαματικότερη αλλαγή: στο μικρόφωνο κάθε υποψηφίου θα γίνεται σίγαση για δύο λεπτά, ώστε ο αντίπαλός του να μπορεί να απαντά χωρίς να διακόπτεται στις ερωτήσεις της συντονίστριας. Τα υπόλοιπα από τα 15 λεπτά κάθε ενότητας θα μπορεί να γίνει διάλογος.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αντέδρασε σε αυτήν και σε άλλες αλλαγές των κανόνων καταγγέλλοντας «μεγάλη αδικία».

Οι οργανωτές ελπίζουν πάντως ότι με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί το χάος που προκάλεσε κυρίως ο Τραμπ, κάνοντας δεκάδες διακοπές, που σημάδεψαν το πρώτο ντιμπέιτ τον περασμένο μήνα, μαζί με την ένταση και τις βαριές προσβολές που ανταλλάχθηκαν.

Ο θυελλώδης μεγιστάνας πάει στην αναμέτρηση σε μειονεκτική θέση στις εθνικές δημοσκοπήσεις. Ο Μπάιντεν διατηρεί, μολονότι μικρό, προβάδισμα σε κρίσιμες πολιτείες (Πενσιλβάνια, Ουισκόνσιν, Φλόριντα) που ενδέχεται να κρίνουν το αποτέλεσμα, με δεδομένο το αμερικανικό εκλογικό σύστημα.

Ο Τραμπ επιτέθηκε επανειλημμένα στην οργανωτική επιτροπή και στην συντονίστρια, την Κρίστεν Γουέλκερ, που κατ’ αυτόν είναι προκατειλημμένη εναντίον του. Η ρεπόρτερ, που καλύπτει τον Λευκό Οίκο για το NBC News και χαίρει σεβασμού γενικά, επέλεξε να θέσει ερωτήσεις για την κλιματική αλλαγή, την εθνική ασφάλεια, την πανδημία του κορονοϊού.

Ο Τραμπ δέχεται έντονες επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 222.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ κι έχει ρίξει εκατομμύρια άλλους στην ανεργία και στην ανέχεια.

Δώδεκα ημέρες πριν από τις εκλογές, ο Τραμπ αναμένεται να κλιμακώσει τις επιθέσεις του εναντίον του κατ’ αυτόν «διεφθαρμένου» Μπάιντεν, θίγοντας ειδικά τη δραστηριότητα του γιου του Χάντερ στην Ουκρανία όταν ο Δημοκρατικός ήταν ο αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα (2009-2017). Κάλεσε και θα βρίσκεται στο κοινό ένας πρώην συνεργάτης του Χάντερ Μπάιντεν, ο Τόνι Μπομπουλίνσκι, που έχει κατηγορήσει τον γιο του υποψηφίου πως εκμεταλλεύτηκε το οικογενειακό του όνομα για να βγάλει «εκατομμύρια» στο εξωτερικό, με τη συγκατάθεση του πατέρα του.

Ο Μπάιντεν, πολύ προστατευτικός με την οικογένειά του, αναμένεται να αποφύγει να εμπλακεί σε αντιπαράθεση με τον Τραμπ για το ζήτημα αυτό, να δώσει την έμφαση στη διαχείριση της πανδημίας.

Το δεύτερο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία θα διεξαγόταν κανονικά την περασμένη εβδομάδα, όμως ακυρώθηκε αφού ο Τραμπ αρνήθηκε να συμμετάσχει καθώς αποφασίστηκε να γίνει ψηφιακά, επειδή ο πρόεδρος είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Ο Τραμπ υποβλήθηκε σε τεστ μερικές ώρες πριν από την τηλεοπτική εκπομπή και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό, διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους που ταξίδευαν στο Νάσβιλ με το προεδρικό αεροσκάφος ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Μαρκ Μέντοους.

Ο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Τραμπ πως «ρίχνει λάδι σε κάθε ρατσιστική φωτιά»

Κατά τη διάρκεια μιας από τις σκληρές αντιπαραθέσεις τους στο δεύτερο και τελευταίο τους τηλεοπτικό ντιμπέιτ ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι «ρίχνει λάδι σε κάθε ρατσιστική φωτιά».

«Είμαι ο λιγότερο ρατσιστής από όλους τους παριστάμενους σε αυτή την αίθουσα», υποστήριξε από την πλευρά του ο Τραμπ, ερωτηθείς σχετικά με τις μαζικές φετινές κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας, των φυλετικών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Ο Μπάιντεν επανήλθε αμέσως, υποστηρίζοντας πως ο Τραμπ είναι «από τους πιο ρατσιστές προέδρους στη σύγχρονη ιστορία» των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ αντεπιτέθηκε, υποδεικνύοντας πως ο Μπάιντεν έχει ψηφίσει στη μακρά πολιτική του καριέρα νόμους που οδήγησαν στο να αυξηθούν εκθετικά οι φυλακίσεις μαύρων Αμερικανών.

Ο Μπάιντεν παραδέχθηκε ότι έκανε «λάθος» τασσόμενος υπέρ αυτών των νόμων στο παρελθόν και δεσμεύθηκε ότι θα λάβει μέτρα ώστε να μη φυλακίζονται άνθρωποι για μη βίαια ποινικά αδικήματα που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών αλλά να δίνεται έμφαση στην αναμόρφωση και την κοινωνική επανένταξη.

Ο Τζο Μπάιντεν κατηγορεί τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι ασκεί «εγκληματική» πολιτική έναντι των ανήλικων παράτυπων μεταναστών

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι άσκησε και συνεχίζει να ασκεί «εγκληματική» πολιτική έναντι των παιδιών που εισέρχονται παράτυπα στην επικράτεια.

Αμερικανική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλε αυτή την εβδομάδα ότι οι γονείς περίπου 545 παιδιών οικογενειών μεταναστών που χωρίστηκαν στα σύνορα αφού τα πέρασαν παράτυπα είναι αδύνατο να βρεθούν.

«Τα παιδιά αυτά έμειναν μόνα», «δεν έχουν πουθενά να πάνε», «είναι εγκληματικό», στηλίτευσε ο πρώην αντιπρόεδρος.

Εξήγγειλε ότι εάν εκλεγεί, θα ανοίξει τον δρόμο ώστε οι εκατομμύρια παράτυποι μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ να έχουν σαφή οδικό χάρτη μπροστά τους για την απόκτηση άδειας παραμονής ή της αμερικανικής υπηκοότητας μέσα στις πρώτες εκατό ημέρες της προεδρίας του. Δεσμεύθηκε ταυτόχρονα ότι θα λάβει μέτρα «αμέσως» για την προστασία των παιδιών που μπήκαν παράτυπα στη χώρα, που συχνά αποκαλούνται Dreamers, «ονειροπόλοι».

Ο Τραμπ ανταπέδωσε τα πυρά του Μπάιντεν, λέγοντας ότι εκείνος «έφτιαχνε κλουβιά» για να εγκλείονται οι παράτυποι μετανάστες τα οκτώ χρόνια που ήταν ο αντιπρόεδρος του Μπράκ Ομπάμα.

Ο Τζο Μπάιντεν παραλλήλισε με την ευρωπαϊκή πολιτική κατευνασμού του Χίτλερ αυτήν του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Βόρειας Κορέας

Μετά το τέλος της δεύτερης και τελευταίας τηλεμαχίας των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, η συντονίστρια τη χαρακτήρισε «δυνατή» αναμέτρηση, έκανε λόγο περί ενός «φανταστικού» ντιμπέιτ.

Η συζήτηση έγινε - κατά το μεγαλύτερο μέρος της - σε πιο πολιτισμένο τόνο από την πρώτη εκπομπή, η σίγαση των μικροφώνων δεν χρειάστηκε, έγιναν πολύ λιγότερες διακοπές. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανώς κατέβαλε προσπάθεια να παραμείνει ευγενικός στο πρώτο στάδιο της εκπομπής, φθάνοντας στο σημείο να συγχαρεί την Κρίστεν Γουέλκερ για τον τρόπο που συντόνιζε.

Κατόπιν πάντως ο Τραμπ δεν άντεξε, επέστρεψε στις συνήθειές του, αποσπώντας τον λόγο από την παρουσιάστρια ή χλευάζοντας τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν καθώς μίλαγε.

Πάντως η συζήτηση πήγε βαθύτερα από το πρώτο ντιμπέιτ, αυτό που έμεινε στο οποίο ήταν το ακατάσχετο υβρεολόγιο, οι φωνασκίες, η κακοφωνία.

Στο σκέλος της για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο Μπάιντεν καταφέρθηκε εναντίον του Τραμπ διότι κατ’ αυτόν ασκεί πολιτική κατευνασμού έναντι της Βόρειας Κορέας - αναφερόμενος στην αρχική στάση ευρωπαϊκών κυβερνήσεων έναντι του Αδόλφου Χίτλερ και της Γερμανίας του Γ΄ Ράιχ.

«Το να έχεις καλή σχέση με τους ηγέτες άλλων χωρών είναι καλό πράγμα», αντέταξε ο Τραμπ, ο οποίος αυτοεπαινέθηκε διότι αποφεύχθηκε ο κίνδυνος σύρραξης με τη Βόρεια Κορέα χάρη στις προσπάθειές του.

«Αυτό είναι σαν να λες πως είχα καλή σχέση με τον Χίτλερ προτού να αρχίσει η εισβολή» των ναζιστικών στρατευμάτων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πέταξε ο Μπάιντεν.

Ο Τραμπ είπε πως παρέλαβε «ένα χάλι» από την προηγούμενη κυβέρνηση ως προς τη σχέση της χώρας του με την Πιονγκγιάνγκ.

«Αυτή ήταν πολύ επικίνδυνη περίοδος, οι πρώτοι τρεις μήνες της προεδρίας μου, πριν βάλουμε τα πράγματα λιγάκι σε μια σειρά», υποστήριξε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν, ερωτηθείς αν θα συναντούσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν, απάντησε πως θα το έκανε μόνο εάν ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας δεσμευόταν εκ των προτέρων ότι θα απεμπολήσει το βορειοκορεάτικο πυρηνικό οπλοστάσιο.

Εξάλλου, διαβεβαίωσε πως θα πιέσει την Κίνα ώστε να «ενεργεί βάσει των διεθνών κανόνων».

Ο Τραμπ θύμισε ότι εκείνος εφάρμοσε πιο σκληρή πολιτική έναντι της Κίνας, ιδίως κηρύσσοντάς της εμπορικό πόλεμο.

Ο Τραμπ ανέλαβε «την πλήρη ευθύνη» για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόνισε κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τελευταίου τηλεοπτικού ντιμπέιτ του με τον Δημοκρατικό υποψήφιο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν πως αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνησή του, όμως επέρριψε την ευθύνη για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα του στην Κίνα.

«Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη», σημείωσε ο Τραμπ σε μια από τις ανταλλαγές του με τον Μπάιντεν. Αλλά «δεν είναι δικό μου φταίξιμο που ήρθε εδώ, η Κίνα φταίει», συμπλήρωσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε πως η χώρα «μαθαίνει να ζει» με τον ιό, πράγμα στο οποίο ο Μπάιντεν αντέταξε πως ο κόσμος «μαθαίνει να πεθαίνει» από την COVID-19.

«Το πολεμάμε και πολεμάμε σκληρά (...). Το ξεπερνάμε. Φεύγει», είπε ο ένοικος του Λευκού Οίκου. «Με πρόσβαλε. Έμαθα πολλά (...). Πρέπει να ανακάμψουμε. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τη χώρα μας», επέμεινε ο Τραμπ.

Νωρίτερα ο Μπάιντεν, που τόνισε ότι κάποιος που «ευθύνεται για τόσους θανάτους» δεν πρέπει να παραμείνει πρόεδρος, σημείωσε πως «αυτός είναι ο ίδιος κύριος που σας έλεγε πως [η πανδημία] θα είχε τελειώσει το Πάσχα. Ο ίδιος που σας έλεγε μην ανησυχείτε, θα έχει τελειώσει το καλοκαίρι. Και οδεύουμε σε έναν μαύρο χειμώνα, κι ακόμα δεν έχει σαφές σχέδιο».

Στο οποίο ο Τραμπ απάντησε «δεν είμαι διόλου σίγουρος πως θα έχουμε μαύρο χειμώνα. Ανοίγουμε τη χώρα μας».

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο Τραμπ εξήρε τη συντονίστρια, την Κρίστεν Γουέλκερ, παρότι την είχε χαρακτηρίσει προκατειλημμένη εναντίον του πριν από το ντιμπέιτ, καθώς η ατμόσφαιρα ήταν αισθητά καλύτερη, την πρώτη ώρα της εκπομπής, από ότι στην πρώτη τηλεμαχία. «Σέβομαι πολύ τον τρόπο που το χειρίζεσαι αυτό», είπε ο Τραμπ στην παρουσιάστρια.

Οι δύο υποψήφιοι συγκρούστηκαν για το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης, με τον Τραμπ να λέει πως κατάφερε να διαλύσει το Obamacare και ότι θα «καταρτίσει» ένα «όμορφο» νέο σύστημα αν επανεκλεγεί. Κατηγόρησε τον Μπάιντεν πως θέλει να φέρει τον «σοσιαλισμό».

Ο Μπάιντεν αντέτεινε ότι ο Τραμπ διακατέχεται από «σύγχυση» και του αποδίδει θέσεις που εκφράζει η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.