ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση Μπακογιάννη με πρώην άστεγους

Παγκόσμια Ημέρα Αστέγων - Σε δομές του δήμου Αθηναίων 330 άνθρωποι

Άνθρωποι που βρήκαν τη δύναμη, αλλά και τη βοήθεια για να αφήσουν πίσω τους την αστεγία και να «επιστρέψουν», βρίσκοντας δουλειά ή σε κάποιες περιπτώσεις και το δικό τους σπίτι, είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν την προσωπική τους ιστορία και να ανταλλάξουν απόψεις με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) Γρηγόρης Λέων, καθώς επίσης εκπρόσωποι των φορέων που δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στην προστασία των αστέγων της πόλης (Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Αποστολή, Praksis, Γιατροί του Κόσμου, Equal Society).

Η συνάντηση οργανώθηκε στο Κ.Υ.Α.Δ.Α. με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα  Αστέγων. Το Κ.Υ.Α.Δ.Α. σε διάστημα ενός έτους έχει πραγματοποιήσει 2.755 επιτόπιες παρεμβάσεις, καθώς κάθε μέρα οι σχετικές ομάδες streetwork βρίσκονται ανελλιπώς στους δρόμους της πόλης παρέχοντας πρακτική βοήθεια στους ανθρώπους που ζουν στον δρόμο και διανέμοντας τρόφιμα, ρουχισμό και μέσα προστασίας από τον κορωνοϊό. Παράλληλα, τους ενημερώνουν για όλες τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν για να εξασφαλίσουν κάποιο εισόδημα, για να στεγαστούν σε δομές του δήμου, ακόμη και για να βρουν δουλειά.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του δήμου Αθηναίων, σήμερα 330 άνθρωποι που «σπίτι» τους ήταν ο δρόμος βρίσκονται στεγασμένοι στις τρεις δομές αστέγων του Δήμου: Στο  Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, στον Ξενώνα Αστέγων Τοξικοεξαρτημένων και στην Εστία των Αθηνών. Οι πρώτες δύο δομές δημιουργήθηκαν άμεσα εν μέσω πανδημίας, για να δώσουν γρήγορη αλλά μόνιμη λύση στο πρόβλημα της αστεγίας.

Το δελτίο Τύπου αναφέρει επίσης ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απένειμε με άρθρο του εύσημα στον δήμο Αθηναίων για τη δημιουργία των δομών αυτών, τις οποίες και παρουσίασε ως «καλή πρακτική» για την αποτελεσματική προστασία των ευάλωτων πληθυσμών της πόλης.

Οι ωφελούμενοι του Κ.Υ.Α.Δ.Α. λαμβάνουν επίσης νοσηλευτική και ιατρική φροντίδα ώστε να ισορροπήσουν πρώτα σωματικά, ενώ στη συνέχεια τους παρέχεται σημαντική και συστηματική ψυχοκοινωνική υποστήριξη για να μπορέσουν να σταθούν και πάλι στα πόδια
τους. Έπειτα, αξιοποιούνται οι δυνατότητες προγραμμάτων όπως το «Στέγαση και Εργασία», που προσφέρουν επιδοτούμενη στέγαση και επιδοτούμενη εργασία σε ευάλωτους ανθρώπους ή τους παρέχεται βοήθεια ώστε να βρουν εργασία σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Μάλιστα, στην τελευταία προκήρυξη θέσεων εργασίας του Κ.Υ.Α.Δ.Α., δύο από τους επιτυχόντες ήταν πρώην ωφελούμενοι. «Σημασία έχει να ακούς, να συζητάς και να σχεδιάζεις την επόμενη μέρα της πρόνοιας στην πόλη, με τους ανθρώπους που βιώνουν ή βίωσαν τις υπηρεσίες του δήμου στις δομές, αλλά και στους δρόμους. Γιατί μόνο μαζί τους μπορούμε να αξιολογήσουμε αυτά που κάναμε και να βελτιώσουμε όσα πρόκειται να κάνουμε. Είμαστε περήφανοι για κάθε άνθρωπο που άφησε πίσω το δρόμο της πόλης και βρίσκει το δρόμο της ζωής», τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.