ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Περιβάλλον: ΜΜΕ και Πανεπιστήμιο..

Οι μεγάλες φυσικές καταστροφές έφεραν το περιβάλλον στο κέντρο της προσοχής και των συζητήσεων, αν και αποτελεί μέρος της συλλογικής συνείδησης εδώ και πολλές γενιές. Η διαφορά ανάμεσα στο χθες και το σήμερα βρίσκεται στον πλανητικό του χαρακτήρα…

Ένας διαδεδομένος ορισμός του είναι: «...το σύνολο των συνθηκών (φυσικών, χημικών, βιολογικών, πολιτιστικών, κοινωνικών), οι οποίες είναι ικανές να επηρεάσουν τους ζωντανούς οργανισμούς και τις ανθρώπινες δραστηριότητες».

Η αποδοχή ενός τέτοιου ορισμού αρκεί για να κινητοποιήσει τα πάντα υπέρ του και προπαντός τον σεβασμό και το πάθος, που αν και δεν λύνουν τα πάντα, κινητοποιούν για τα πάντα.
Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί μείζον πολιτικό ζήτημα. Σε μια υπεύθυνη πολιτεία η ενημέρωση για τα θέματα του περιβάλλοντος είναι απολύτως αναγκαία. Αλλά η ενημέρωση απαιτεί διάλογο. Τίποτα αληθινό και βιώσιμο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς διάλογο, γιατί αυτός δημιουργεί τις προϋποθέσεις για προβληματισμό, αντιπαραθέσεις και τελικά αποφάσεις.
Για να υπάρξει διάλογος χρειάζονται ΜΜΕ, γιατί μόνο μέσω αυτών θα μπορούν να γίνουν κοινωνοί περισσότεροι άνθρωποι για τα θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την προστασία του. Η συλλογική ευθύνη δεν αναλαμβάνεται παρά μόνον, αν ο καθένας γνωρίζει καλά ό, τι τον περιβάλλει.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ΜΜΕ αποτελούν έκφραση δημοκρατίας, υπό την προϋπόθεση λειτουργίας τους με βάση αυστηρό κώδικα δεοντολογίας. Η πράξη μας έχει διδάξει ότι, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε απλουστευτικές πληροφορίες και υπερβολικές δηλώσεις, που στόχος τους είναι να επηρεάσουν την κοινή γνώμη και να οδηγήσουν το κοινό σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Σε πολλά θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, το αληθοφανές είναι συχνά πιο ελκυστικό από το αληθινό…

Σε μια περιφέρεια της πατρίδας μας που αντιμετωπίζει προβλήματα-προστασία της φύσης και του τοπίου, διαχείριση των φυσικών πόρων, ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς, διαφύλαξη στοιχείων της κουλτούρας, ανάπτυξη με βάση τις αρχές της βιωσιμότητας- τα οποία καλύπτουν όλο το φάσμα του ορισμού του περιβάλλοντος- ποιος ο ρόλος του πανεπιστημιακού θεσμού και των ΜΜΕ στην αντιμετώπισή τους;

Το πανεπιστήμιο, από το θεσμικό του ρόλο, εκφράζει την κριτική συνείδηση της κοινωνίας και έχει υποχρέωση: α) να τονώνει την εκπαίδευση που μεταμορφώνει τη γνώση σε συμπεριφορά, β) να καλλιεργεί περιβάλλον αισιοδοξίας, γ) να ενημερώνει και να διδάσκει με τις στάσεις και συμπεριφορές των λειτουργών του, δ) να διαχέει περιβάλλον υπευθυνότητας και ε) να υπερασπίζεται την προτεραιότητα της αλήθειας έναντι της σκοπιμότητας, την ηθική της γνώσης, την αυτονομία της συνείδησης… Από τον θεσμικό του λοιπόν ρόλο, το πανεπιστήμιο έχει την υποχρέωση να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον.

Τελικά…

Τόσο τα ΜΜΕ όσο και το Πανεπιστήμιο οφείλουν να υποστηρίζουν με υπευθυνότητα και πάθος αυτό που είναι καλό για την κοινωνία, «το κοινό καλό»… και το περιβάλλον το εκφράζει…

Οφείλουμε όλοι να υιοθετήσουμε αυτό που είπε ο Μ. Λ. Κινγκ: το αύριο είναι σήμερα…

Ο. Καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς-π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.