ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατηγορεί τον πρωθυπουργό για την απουσία του

Πρόταση δυσπιστίας-Βαρουφάκης: Το ΜέΡΑ 25 αποχωρεί από τη διαδικασία

Το ΜέΡΑ 25 «αρνούμενο να γίνει συνεργός στην αποσιώπηση του Πτωχευτικού μέσα από την οπερέτα του κ. Τσίπρα, με την οποία ο κ. Μητσοτάκης θα περάσει σιωπηλά τον Πτωχευτικό, αποχωρεί από την διαδικασία, καταγγέλλοντας τη συνέργεια κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης», ανακοίνωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης κλείνοντας την ομιλία του επί της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.

Η ομιλία του Γραμματέα του ΜέΡΑ 25 ήταν επικεντρωμένη στην κατάσταση της οικονομίας, την κυβερνητική πολιτική, αλλά και στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του Πτωχευτικού Κώδικα και συνολικά για την πολιτική του, ασκώντας διμέτωπη και οξύτατη κριτική.

Όπως είπε ο Γ. Βαρουφάκης αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ο Πτωχευτικός Κώδικας δεν είναι άλλος ένας νόμος, αλλά είναι το Α και το Ω των θεμελίων μιας κοινωνίας, ιδίως μιας καπιταλιστικής, όπου τα πάντα εξαρτώνται από τι χρωστάει ποιός σε ποιόν. Σκληρή ήταν η κριτική του Γ. Βαρουφάκη και προσωπικά κατά του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταικούρα , τον οποίο επέκρινε τόσο για τη θητεία του την περίοδο 2012-2014, ως αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, όσο και για τη σημερινή του πολιτική. Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 τόνισε ότι ο κ. Σταϊκούρας δεν ήταν σε θέση να κάνει μια σωστή εκτίμηση για την ύφεση και ότι παρουσιάζει την κατάρρευση ως επιτυχία, ενώ τον επέκρινε για «ανθελληνικές πράξεις», μεταξύ των οποίων ότι «σιγοντάρισε» τον Γ. Στουρνάρα στο κλείσιμο των τραπεζών το 2015.

Για τον Πτωχευτικό Κώδικα

Όπως είπε, σε μια χώρα στην οποία η γενικευμένη χρεοκοπία έχει αγκαλιάσει το 81% των επιχειρήσεων ενώ 600 χιλιάδες νοικοκυριά έχουν πιαστεί στην κινούμενη άμμο της πτώχευσης, δεν υπάρχει πιο σημαντική στιγμή σε τούτο το Κοινοβούλιο από την ψήφιση του Πτωχευτικού Νόμου. Ενός νόμου, που, όπως είπε, « προσδιορίζει τι μπορεί να κάνει στον χρεοκοπημένο οφειλέτη όχι μόνο ο αρχικός πιστωτής αλλά τι μπορεί να κάνει, επικουρούμενο από την κρατική βία, ένα αρπακτικό ταμείο που αγοράζει προς 5% το αρχικό δάνειο».

Ο Γ. Βαρουφάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για την απουσία του από τη Βουλή, ενώ τον επέκρινε γιατί θεωρεί ότι επιδίωξε να συγκαλυφθεί το «έκτρωμα του Πτωχευτικού Νόμου» -όπως είπε- από τον κορωνοϊό και «να αποσιωπηθεί από το αχό του διαγγέλματος για τα νέα περιοριστικά μέτρα που φέρνει».

Ως προς το περιεχόμενου του Πτωχευτικού Νόμου, ο Γ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για «άγρια γενικευμένη επίθεση στον κορμό της ελληνικής κοινωνίας. Καθώς , μεταξύ άλλων προβλέπει:

 • Ακίνητη περιουσία εταιρείας, σε περίπτωση που ο πλειστηριασμός βγει άγονος, σε 120 μέρες δημεύεται - υπερταμείο - Τρόικα - εξωτερικό - μαζί με τις υπεραξίες των αρπακτικών
 • Από όποια αξία της εταιρείας έχει πλειστηριαστεί θα πρέπει, λέει, να πληρωθεί πρώτα η ήδη χιλιοπληρωμένη από τους πολίτες τράπεζα
 • Αν η τράπεζα έχει ήδη πουλήσει τα δάνειά της σε ταμείο, τότε το ταμείο μπαίνει πρώτο στην κατάταξη
 • Μόνο αν έχει μείνει κανένα ευρώ μετά την αποπληρωμή του Ταμείου, θα λάβει κάτι το Δημόσιο και βέβαια τελευταίος και καταϊδρωμένος ο… εργαζόμενος!
 • Αν η Εταιρεία αυτή είχε εξοφλήσει το Δημόσιο με κάποιο ακίνητο πριν τον Νόμο σας, η τράπεζα ή το ταμείο αναιρεί
 • Αν όμως είχε εξοφλήσει την τράπεζα, δεν αναιρείται τίποτα! Είστε τουλάχιστον συνεπείς: Όταν το 2012/13, δεύτερο Μνημόνιο 41 δισ. χωρίς έλεγχο των τραπεζών, μετοχές χωρίς ψήφο».

Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Επιτιθέμενος κατά του ΣΥΡΙΖΑ, πολλές φορές και προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι από τη μία ένας πρωθυπουργός, που προσπαθούσε να περάσει στα ψιλά το έκτρωμα του Πτωχευτικού που επιχειρούσε να ψηφίσει. Από την άλλη ένας αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, «που προσπάθησε μ' ένα σμπάρο να πετύχει δυο τρυγόνια: Και να πει ότι ανεβάζει τόνους για το Πτωχευτικό και να αποπροσανατολίσει την συζήτηση, να δημιουργήσει συνθήκες άλλης μιας κοκορομαχίας με την οποία να καλυφθεί αμηχανία του κ. Τσίπρα μπροστά σ' έναν Πτωχευτικό Νόμο που δεν κάνει κάτι παραπάνω από το να ολοκληρώνει το έκτρωμα που εκείνος έκτισε στις πλάτες των πιο αδύναμων πολιτών».

Εν κατακλείδι, είπε ο Γ. Βαρουφάκης, «η πρόταση δυσπιστίας απέναντι στον κ. Σταϊκούρα είναι το ίδιο απαράδεκτη όσο και η πολιτική, και γενικότερα, η τακτική που ακολουθεί το υπ. Οικονομικών και ο ίδιος ο υπουργός», παρά το γεγονός, όπως είπε ότι η ευθύνη είναι συλλογική, όλης της κυβέρνησης.

Τέλος, ο Γ. Βαρουφάκης κάλεσε την κυβέρνηση να οργανώσει μια προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για να συζητηθεί τι συνέβη το 2015 «και να τα πούμε όλα», όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλιώς «πάψτε πια να προσπαθείτε να κρύβετε εγκλήματα εναντίον της λογικής και της κοινωνίας πίσω από τα ψέματα για το 2015».

Η δήλωση του Γραμματέα του ΜέΡΑ 25 έχει ως εξής:

«Το 1980 και το 2000 πάρα πολλοί αναρωτιόντουσαν ‘γιατί μας βάζουν στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, στο ευρώ; Τι έχει να προσφέρει η Ελλάδα; Τι παράγει η Ελλάδα;’ Η απάντηση είναι ότι είχαμε πάρα πολύ χαμηλό ιδιωτικό χρέος και μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης. Οι άνθρωποι μπορεί να έβγαζαν λίγα χρήματα, αλλά είχαν το σπίτι τους και δεν χρώσταγαν. Αυτό είναι ένα όνειρο για Γερμανούς, Γάλλους, ξένους τραπεζίτες. Σήμερα φαίνεται ήρθε η ώρα να πάρουν αυτές τις περιουσίες. Ο πτωχευτικός νόμος ουσιαστικά βάζει στη μέγγενη της ιδιωτικής χρεοδουλοπαροικίας το 81% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, όλων των επιχειρήσεων για την ακρίβεια, και 600.000 οικογένειες. Εμείς το ΜέΡΑ25, δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε αυτό κάνουν εκεί μέσα, αυτή τη στιγμή στην ολομέλεια, μια απίστευτη κοκορομαχία, που μιλάνε επί παντός του επιστητού, για να μην μιλήσουν γι’ αυτό. Γι’ αυτό το έγκλημα που επιτελείται εναντίον των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Εμείς σηκώνουμε το θέμα του πτωχευτικού. Αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε αυτή την κοκορομαχία που το σκεπάζει».

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Αν ζούσαμε κάτω από ένα Κουμμουνιστικό Πολίτευμα , θα έπρεπε η ιδιοκτησία της στέγης να ήταν του κράτους που θα την διένειμε σύμφωνα με τις ανάγκες του πληθυσμού και μάλιστα χωρίς νοίκι .
  Στην δική μας Δημοκρατία όμως , η οποία ανάγεται “σε πρώτη χώρα ιδιοκτησίας κατά κεφαλή στέγης στον κόσμο “ , χωρίς καν
  ν ´αναφερθουμε στα σαράντα (40) διαμερίσματα που σύμφωνα με το “πόθεν έσχες “ τους κατέχουν δυο επιφανή μέλη του ΣΥΡΙΖΑ , — 20 ο κ. Παπαδημούλης και αλλά τόσα ο κ. Κουρουμπλής —.Τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά .
  Υπάρχουν τα κόκκινα δάνεια που μπλοκάρουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα , τα οποία πιθανόν μας έφεραν και τα μνημόνια , τα καπιταλ κοντρολς και την δυστυχία που περάσαμε.
  Ο Τσίπρας μας είπε χθες στην Βουλή ότι δεν βγήκαν σε πληστηριασμούς επι κυβερνήσεως του κατοικίες Καθόλου,
  Ο Λαφαζανης όμως και οι αγώνες του σε αυτόν το τομέα να σταματήσουν πι πληστηριασμοι πρώτης κατοικίας, μας λεν μια άλλη ιστορία !
  Το να μπορούν οι ιδιοκτήτες για δώδεκα χρόνια να μένουν στα σπίτια τους με Νοίκι και να μπορούν να ξανα-αγοράσουν
  Στην ίδια τιμή Απο την τράπεζα την ιδιοκτησία τους το βρίσκω δίκαιο.
  ας το πρότεινε η ΝΔ την οποία πολιτικά απεχθάνομαι !

 2. FEMA 20:53 25/10/2020

  ΞΕΡΟΥΜΕ,— ΟΤΙ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΩΝ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΩΝ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΡΧΗ—-ΤΟ ΣΑΙΤ ΕΔΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ, ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΕΚΤΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ?—ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.