ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ "ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ" ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΚΟΝΤΟΝΗ...

Αντί ο Αλέξης Τσίπρας να καλεί τον Φίλη, τον Παππά, τον Τζουμάκα, τον Τσακαλώτο, τον Κουβέλη και τ' άλλα επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην οδό Λεωνίδου για να συζητήσουν την αντιπολιτευτική τακτική και τα οργανωτικά προβλήματα του κόμματος, θα έπρεπε να φωνάξει τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να κάνει κάποιο ευχέλαιο στην Κουμουνδούρου.

Σταθερά σε εβδομαδιαία -ή και δις εβδομαδιαία- βάση κάποιος βουλευτής, κομματικό στέλεχος βγαίνει και τα κάνει "μαντάρα" στην αξιωματική αντιπολίτευση. Από τον Τσακαλώτο και τον Πολλάκη μέχρι τον Σπίρτζη, την Τζάκρη, τον Μαδεμλή και τον Κοντονή. Οι ...σφαίρες πέφτουν σαν το χαλάζι. Δημοσίως. Και για διαφορετικό θέμα ο καθένας. Τον Τσακαλώτο τον ενοχλεί ο χαρακτηρισμός "πολιτικός απατεώνας" για τον Μητσοτάκη. Τον Φίλη τον ενοχλεί το "αρχηγικό κόμμα". Τον Πολλάκη ο Τσακαλώτος. Τον Παππά ο Σκουρλέτης. Και αντίστροφα. Την Τζάκρη οι αριστερίστικες "εκκρεμότητες" του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Μαδεμλή (στέλεχος προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ αυτός) ο ακτιβισμός των βουλευτών στο κοινοβούλιο για την Χρυσή Αυγή. Τον Μπίστη, τον Χατζησωκράτη και λοιπούς "γεφυροποιούς" η σκληρή αντιπολίτευση στα εθνικά θέματα του Τσίπρα, της πλειοψηφίας των προεδρικών και των περισσοτέρων από τους πασοκογενείς. Και τον Κοντονή "το πέσιμο στα μαλακά της Χρυσής Αυγής λόγω των αλλαγών που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στους ποινικούς κώδικες". Γενικώς, στην Κουμουνδούρου είναι "μιά ωραία ατμόσφαιρα", όπως θα έλεγε και ο Ηλιόπουλος. Ο Ντίνος όχι ο Νάσος. Ο αξέχαστος ηθοποιός, όχι ο νεαρός εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, που εκ των πραγμάτων δυσκολεύεται να βρει λόγια για να δικαιολογήσει την τοξική -και απωθητική, για τους πολίτες- εσωστρέφεια στην οποίαν έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο, τουλάχιστον, δίμηνο. Και η οποία, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, θα τον οδηγήσει στην (πολιτική) διασωλήνωση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτός που τρίβει τα χέρια του με τους μικρούς εμφύλιους στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ο πρωθυπουργός. Πιο εύκολη και διαχειρίσιμη, πολιτικά και επικοινωνιακά, αντιπολίτευση ούτε και στα πιο τρελά του όνειρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η διαπίστωση αυτή αποτελεί κοινό τόπο πολιτικών στελεχών, δημοσιολογούντων, αναλυτών, όλων όσοι ασχολούνται με τα κοινά και τις δημόσιες υποθέσεις. Και συνομολογείται και από την πλειονότητα των στελεχών της Κουμουνδούρου, ανεξάρτητα από την εσωκομματική τάση που ανήκουν. Η μόνη διαφορά είναι η διαφωνία για τις ευθύνες. Οι προεδρικοί ρίχνουν το φταίξιμο, για την εικόνα διάλυσης, στην αριστερή μειοψηφία, η οποία με τη σειρά της υποδεικνύει ως αιτία του προβλήματος τον Τσίπρα και τους συνεργάτες του, που θέλουν να στρίψουν το τιμόνι (κεντρο)δεξιά και να δημιουργήσουν ένα αρχηγικό κόμμα, του οποίου τακτικός στόχος θα είναι η επιστροφή στην κυβέρνηση και στρατηγικός η εναλλαγή -ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ- στην διακυβέρνηση.

Πάντως, με την ήκιστα ελκυστική εικόνα που εμφανίζει η αξιωματική αντιπολίτευση "το μόνο σίγουρο είναι ότι η ΝΔ θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές", υποστηρίζει πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς. Και όπως συμπληρώνει "αυτό είναι και το πρόβλημα του Τσίπρα. Δεν καταλαβαίνει ότι απλώς με αντικυβερνητισμό δεν μπορεί να κερδίσει εκλογές. Χρειάζεται και σοβαρές εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις για την οικονομία, τους θεσμούς, την εξωτερική πολιτική". Με αυτή την προσέγγιση συμφωνεί και σημαντικό, πασοκικής προέλευσης, πρόσωπο, που μετέχει στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και το οποίο, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του καθοδηγητικού όργάνου προ ημερών άκουγαν με ανοιχτό το στόμα να ανταλλάσσονται βαριές κατηγορίες, και μάλιστα με υβριστικό λεξιλόγιο, μεταξύ κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όταν η συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο πήγε στα οργανωτικά της εκλογής νέων Νομαρχιακών Επιτροπών.

Η απεύθυνση (για να θυμηθούμε μια λέξη της συριζαϊκής διαλέκτου) του Πάνου Σκουρλέτη στον Νίκο Παππά δεν ήταν και η πλέον κομψή: "Μας έχεις ...γαργαλίσει δύο χρόνια με τον φραξιονισμό της ομάδας σου και με την ΠΑΣΠ της ΑΣΟΕΕ που κρατάει σε θυρίδα την ματ βαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου". Ούτε και του Τσακαλώτου η απεύθυνση, πάλι στον Νίκο Παππά, απέπνεε συντροφικότητα: "Δεν σε εμπιστεύομαι καθόλου. Μόνο την ομάδα σου σκέφτεσαι. Και βάζεις δημοσιογράφους συνεχώς να με συκοφαντούν, με τελευταίο επεισόδιο την δήθεν πληροφορία ότι συναντήθηκα με εφοπλιστή και μεγαλοεπιχειρηματία των Μήντια". Η απάντηση του τομεάρχη Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ, και εξ απορρήτων το πάλαι ποτέ του Τσίπρα, ήταν σε εξ ίσου υψηλούς τόνους ότι "δεν ισχύει τίποτε από αυτά που λέτε και να προσκομίσετε τα στοιχεία που έχετε για να τεκμηριώσετε τις κατηγορίες σας". Σημειώνουμε ότι ο Παππάς ήθελε οι Νομαρχιακές Επιτροπές να συγκροτηθούν σε αναλογία 50-50% ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Προοδευτική Συμμαχία, ενώ ο Σκουρλέτης και ο Τσακαλώτος επέμεναν να τηρηθεί η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει 20% συμμετοχή των μελών της Προοδευτικής Συμμαχίας στα νέα κομματικά όργανα. Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να βρεθεί μια χρυσή τομή στο 1/3, αλλά η συμφωνία θα κλείσει, πιθανότατα στο 25%, σε επόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου καθώς δεν υπήρχε επαρκής χρόνος συζήτησης.

Εξάλλου, το βασικό θέμα συζήτησης στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο ήταν, όπως είχε δεσμευθεί ο Τσίπρας, για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και ιδίως στα ελληνοτουρκικά, μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Άγκυρα. Και σ' αυτή τη συζήτηση καταγράφηκαν, για μια εισέτι φορά, οι δύο διαφορετικές γραμμές στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Το αρχικό, προς ψήφιση, κείμενο άλλαξε σημαντικά αφού, όπως διαπιστώθηκε, ένθεν κακείθεν, δεν αποτελούσε το σημείο ισορροπίας των διϊστάμενων απόψεων. Ο Μπίστης, ο Χατζησωκράτης, ο Λιάκος είχαν συνοδοιπόρους, στη γραμμή του συμβιβασμού με την Άγκυρα, τον Τσακαλώτο, τον Φίλη και τους "σημιτικούς" από τους πασοκογενείς, ενώ οι "σκληροί" των προεδρικών εκτός των ανδρεοπαπανδρεϊκών βρήκαν πολύτιμο σύμμαχο και τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα, όπως λέγεται, για να αλλάξει το αρχικό κείμενο. Και κυρίως να μην επικρατήσει η άποψη ότι "στο Αιγαίο θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα συμφέροντα όλων των χωρών, της Τουρκίας περιλαμβανομένης", κάτι που εκ των πραγμάτων διευκολύνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη να βρεθούν -όπως άλλωστε επιθυμούν το ΝΑΤΟ και οι ευρωπαίοι εταίροι μας- οι κοινοί τόποι με τον Ερντογάν για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, υπήρξε και έντονη κριτική προς την ομάδα εκείνη των στελεχών, η οποία με βασικό εισηγητή τον Νίκο Μπίστη, "προσεγγίζει τα εθνικά θέματα ωσάν να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη στην κυβέρνηση". Η βασική ένσταση των λεγόμενων "πατριωτών" του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι "δεν μπορούμε να προτείνουμε που θα υποχωρήσουμε και τι θα δεχθούμε. Δεν μπορεί να επικεντρώνουμε την πολιτική μας σε τεχνικές και νομικές πτυχές της διαπραγμάτευσης. Αυτό είναι αρμοδιότητα των κυβερνήσεων, όχι των αντιπολιτεύσεων. Η αντιπολίτευση θα πρέπει να προβάλλει αρχές και διπλωματικά δεδομένα και να υποδεικνύει τις κόκκινες γραμμές. Μέχρι εκεί. Και να ασκεί κριτική αν θεωρεί ότι φαλκιδεύονται τα εθνικά συμφέροντα". Από την άλλη έντονη ήταν και η κριτική της αριστερής μειοψηφίας. Για παράδειγμα ο Νίκος Φίλης, λέγεται ότι τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης της "πολιτικής των τριγώνων" (κατά περίπτωση ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτος κ.α. ) στην περιοχή, επειδή, όπως είπε, αυτή υιοθετήθηκε μετά από πίεση του αμερικανικού στέϊτ Ντιπάρτμεντ. Ο Νίκος Παππάς αντέτεινε ότι "εμείς μόνοι μας πήγαμε στο Ισραήλ, δεν μάς πήγαν οι Αμερικάνοι". Για να εισπράξει το δηλητηριώδες σχόλιο: "Μόνοι μας ή με τον Μιωνή;", κάτι που προκάλεσε αίσθηση στην αίθουσα, με τον Νίκο Παππά να απαντά: "Δεν τιμά την ιστορία σου αυτό που είπες".

Η αλήθεια είναι ότι ο Τσίπρας, ενώ βρίσκεται πιο κοντά στο λεγόμενο "πατριωτικό" κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ εν τούτοις είναι υποχρεωμένος για λόγους ενότητας του κόμματός του, να ισορροπεί ανάμεσα στις δύο γραμμές. Επειδή όμως έχει τη γνώμη ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής -από την κύρωση των εκκρεμουσών τριών συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία μέχρι (και ιδιαίτερα) τα ελληνοτουρκικά- θα φέρουν σε δύσκολη θέση τον Μητσοτάκη και θα δοκιμάσουν την κυβερνητική πλειοψηφία, σχεδιάζει να ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους. Και μάλιστα, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα επιχειρήσει και ένα διεθνές διπλωματικό λίφτινγκ του προφίλ του. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να μεταβεί στην Λευκωσία, προκειμένου να δείξει ότι "σε αντίθεση με τον Κυριάκο, αυτός βρίσκεται δίπλα στους Κύπριους αδελφούς" και θεωρεί ότι "οι ελληνοτουρκικές σχέσεις περιλαμβάνουν ως ανυπόστατο τμήμα τους το Κυπριακό". Εκτός από την Λευκωσία θα μεταβεί και σε άλλες πρωτεύουσες και οπωσδήποτε στις Βρυξέλες.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι η βελτίωση του διπλωματικού και διεθνούς προφίλ του Τσίπρα δεν είναι αρκετό για να βελτιώσει τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΣΥΡΙΖΑ στο εγχώριο πολιτικό χρηματιστήριο, όπως αποτυπώνονται στα διαγράμματα των δημοσκοπήσεων. Όσο η εικόνα που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή της γκρίνιας, της φαγωμάρας, της εσωστρέφειας και των ανθυγιεινών, έως και απωθητικών για τους πολίτες, αντιθέσεων, η κυβέρνηση, παρά τις οικονομικές, διπλωματικές και υγειονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, δεν απειλείται. Η πολιτική και επικοινωνιακή της υπεροπλία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί όσο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με τις δηλώσεις τους και τη συμπεριφορά τους, παραπέμπουν σε ένα προβληματικό κόμμα, το οποίο, ακόμη και 16 μήνες μετά την ήττα του στις εκλογές, δείχνει να μην μπορεί να συνέλθει και να χαράξει ένα δρόμο προγραμματικής ανασυγκρότησης.

Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί συνομιλητές του Τσίπρα του επισημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον ένα αντισυστημικό κόμμα. Κάθε άλλο. Έχει κυβερνήσει για σχεδόν πέντε χρόνια και οι πολίτες για να το εμπιστευθούν ξανά θα πρέπει να τους πει συγκεκριμένα τι διαφορετικό, που θα είναι και υπέρ των συμφερόντων τους, προτίθεται να πράξει από τον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Για παραλέει για του λένε: "Όταν η ανεργία ξεπεράσει το 20% δεν αρκεί να φθαρεί ο Μητσοτάκης, θα πρέπει Αλέξη, να τους πείσεις ότι μπορείς εσύ να μεγαλώσεις το ΑΕΠ, να φέρεις επενδύσεις και να αυξήσεις τις θέσεις εργασίας και το εισόδημα". Μάλιστα, διαφωνούν με την τακτική του ώριμου φρούτου στην οποίαν φαίνεται να προσανατολίζονται ο Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες. Οι κυβερνήσεις, λένε, μπορεί να καταψηφίζονται όμως η υπερψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται, τουλάχιστον προσώρας, να είναι η εναλλακτική που προτιμούν οι πολίτες. Εκτός λοιπόν από τα ταξίδια στο εξωτερικό που θα ενισχύσουν το διεθνές προφίλ του χρειάζονται επιλογές, πολιτικές και πρόγραμμα που να αλλάξουν την εικόνα και του ιδίου στο εκλογικό σώμα και κυρίως της κυβερνησιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ.

Εδώ οι εισηγήσεις που δέχεται ο τέως πρωθυπουργός είναι διαφορετικές. Η μία θεωρεί ότι πρέπει να στραφεί με καθαρό τρόπο και όσο πιο γρήγορα μπορεί στο Κέντρο, όπου είναι η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων και παίζεται το πολιτικό και εκλογικό παιχνίδι. Και η άλλη ότι πρέπει να ενισχύσει τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ. Το σκεπτικό των αριστερών ριζοσπαστών είναι, όπως τουλάχιστον το διατυπώνουν στον Τσίπρα και σε γενικές γραμμές το εξής: "Για να επιστρέψεις στην κυβέρνηση θα πρέπει να αποτύχει ο Μητσοτάκης και η χώρα, λόγω επιπτώσεων από τον κορονοϊό, να μπει πάλι σε κρίση. Κατά συνέπεια η κατάσταση που θα παραλάβεις θα είναι προβληματική και θα χρειαστεί πάλι να λάβουμε σκληρά μέτρα, όπως κάναμε και με τα μνημόνια. Δεν μπορεί εσύ και ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγραφείτε στη συνείδηση του κόσμου ως η αριστερά της κρίσης και της φτώχειας. Επομένως, χρειάζεται άλλο πρόγραμμα, άλλες προσεγγίσεις και άλλες ευρωπαϊκές συμμαχίες και να μην περιμένεις να πέσει η κυβέρνηση του Μητσοτάκη σαν σάπιο μήλο".

Ο Τσίπρας, ακούει με ενδιαφέρον αυτή την προσέγγιση, αλλά αισθάνεται εγκλωβισμένος στη διαχείριση της κομματικής καθημερινότητας που μόνο δημιουργική δεν είναι. Σε ότι αφορά τα εσωκομματικά και επειδή το συνέδριο θα γίνει είτε πριν τις εκλογές, έχοντας πανηγυρικό χαρακτήρα είτε μετά τις κάλπες, για να ελεγχθεί η αμφισβήτηση στο πρόσωπό του σε περίπτωση ήττας, έχει αποφασίσει να διοικεί με (εθνικές και περιφερειακές) συνδιασκέψεις. Σημειωτέον ότι ο Τσακαλώτος συνέχισε τη δελφινολογία. Μετά την κόντρα για το αν είναι "πολιτικός απατεώνας ο Μητσοτάκης" και την ρήση, στο ΒΗΜΑ, ότι "το αρχηγικό μοντέλο βρίσκεται στα αζήτητα της ιστορίας" έδωσε συνέντευξή στο Contra, όπου μπορεί να δήλωσε ότι δεν είναι δελφίνος, αλλά υπέκυψε στον πειρασμό να σχολιάσει ότι σε περίπτωση εκλογικής ήττας ο Τσίπρας δεν θα αμφισβητηθεί και ο διάδοχός του μπορεί να είναι κάποιος από τη γενιά του Αλέξη ή ακόμη και μικρότερης ηλικίας.

Με απλά λόγια, όπως μάς είπε προεδρικός βουλευτής και πρώην υπουργός "για τον Ευκλείδη δεν υπάρχει θέμα, αλλά το συζητά ως ενδεχόμενο, προφανώς για να συνεχίσει να υπάρχει ως θέμα. Και για το οποίο ο ίδιος, παρά τα όσα περί του αντιθέτου λέει, ενδιαφέρεται, ενώ είναι και αρκετοί, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν, για διαφορετικούς λόγους, να παραμείνει το ενδιαφέρον του Ευκλείδη αμείωτο". Σε καμμία πάντως περίπτωση, ακόμη οι προεδρικοί, δεν συνδέουν τον Κοντονή με την αμφισβήτηση του αρχηγού Αλέξη από την αριστερή μειοψηφία. Μπορεί ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ως πρώην ΑΚΟΑ, να βρίσκονταν κοντά στους "μπανιάδες" και στους "53" της Κουμουνδούρου όμως ακόμη και αυτοί δεν θέλουν να τον βλέπουν. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν βρέθηκε ούτε ένας να διαφωνήσει με τη διαγραφή του και ούτε ένας δεν πήρε το μέρος του στο Πολιτικό Συμβούλιο όταν ο Τσίπρας υποστήριξε πως "μόνον ένας βλάκας θα μπορούσε να τα πει αυτά". Αντίθετα εις εκ των πρωταγωνιστών των 53, ο Λάμπρου, του είπε: "Αλέξη, που τον βρήκες αυτόν και τον έκανες υπουργό", ενώ σκληρότερη όλων ήταν η βουλευτής Πατρέων και πρώην υφυπουργός Σία Αναγνωστοπούλου.

Ο Κοντονής, με τις αιτιάσεις του για τη Χρυσή Αυγή, έβλαψε σοβαρά τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μόνον στην Αριστερά και το αντιφασιστικό κίνημα, αλλά ευρύτερα στον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο αφού ενίσχυσε την διαβρωτική ρητορική των πολιτικών αντιπάλων της Κουμουνδούρου. Το μόνο κέρδος που είχε ο Τσίπρας ήταν ότι με προσωπική του απόφαση τον έθεσε εκτός κόμματος. Τον διέγραψε τη στιγμή που η αριστερή αντιπολίτευση του αμφισβητεί αυτό το δικαίωμα, ως εκδήλωση αρχηγικού βοναπαρτισμου. Βέβαια, είναι μια νίκη που δεν την ήθελε ο Τσίπρας, αφού η ζημία που υπέστη, από τη φιλολογία για τους ποινικούς κώδικες και τη Χρυσή Αυγή, είναι πολλαπλάσια. Και φυσικά το μεγάλο του πρόβλημα θα είναι "η καταστροφική εσωστρέφεια, οι ομαδοποιήσεις, οι εσωτερικοί μηχανισμοί και οι δημόσιες αντεγκλήσεις στελεχών του κόμματος ενόψει συνεδρίου και άλλων εσωκομματικών προβλημάτων, τα οποία σε μόνιμη βάση συγκροτούν την πλέον αρνητική εικόνα για το κόμμα και την προοδευτική παράταξη", όπως είναι η συνοδευτική δήλωση της παραίτησης Κοντονή από την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια πραγματικότητα, την οποίαν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ο Τσίπρας ακόμη κι αν υιοθετήσει την πρόταση να καταργηθούν οι ομάδες και οι οργανωμένες τάσεις στο κόμμα επειδή η λειτουργία τους δρα παραλυτικά έως και διαλυτικά για τη συνοχή, την αναδιοργάνωση και την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία...

24 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. FEMA 11:45 18/10/2020

  Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ,ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ,ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΕ ΟΛΑ, ΓΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ—–ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΚΙΝ-ΑΛΙΤΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ,ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ieidiseis.gr ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ.—–ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΩ ΤΙΠΟΤΑ ΕΓΩ, Η ΚΑΚΙΑ ΣΥΡΙΖΑΙΑ.

 2. FEMA 10:51 18/10/2020

  ΚΥΡΙΑ ΜΑΡΙΝΑ,ΤΡΟΜΑΡΑ ΣΟΥ, ΤΟ ΠΡΩΙ ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΑΦΟΔΕΥΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΣΟΥ ΝΑ ΞΑΛΑΦΡΩΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΕ ΣΑΙΤ.ΟΚ?—-ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΠΩ ΝΑ ΤΟ ΕΜΠΕΔΩΣΕΙΣ———ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ—-ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΛΕΓΕΤΑΙ !!!!!

 3. Νάτες πάλι οι άναρθρες κραυγές !
  Από αυτόν ή αυτήν που δηλώνει αφενός ότι λάτρεψε τον Αντρέα και από την άλλη .
  κάνει Τώρα σημαία την απαράδεκτη Γελοιογραφία του μεγάλου ηγέτη μας , Ανδρεα Γ. Παπανδρέου !
  Έτσι σαν γελοιογραφία παρουσιάζεται ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθώντας να μιμηθεί σε εκφράσεις και τεκλετές , ακόμη και κινήσεις χεριών , ο αγράμματος ,παπατζής Αλέξης Τσίπρας .
  Γελοιογραφία και περίττωμα του Ανδρέα . Αυτός είναι .
  ΓΙα τον Μητσοτάκη, όσο δεν καταδικάζει τος κωστακαραμανληκους για πράξεις και θεωρίες τους από μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ , αλλά και Στην ΝΔ , Θα παραμένει ερωτιματικο για μένα .
  Για να διαγραφεί αυτό το ερωτηματικό μέσα μου θα πρέπει να παραδεχθεί , ο Κυριάκος όσα καλά έκανε η διακυβέρνησης του Γιώργου Α, Παπανδρέου την περίοδο 2009-2011 , τα καλά που έγιναν για τα διορθωθούν τα άσχημα εκείνης της πενταετίας του Κωστακη , Και που χρησιμοποιεί τώρα με άνεση ο ίδιος .
  Παράδειγμα ο ΦΡΑΧΤΗΣ στον ΕΒΡΟ ., η συνταγογραφισης , η διαύγεια , η Αστυνομία καταπολέμησης μαύρουΧρήματος ,και πολλά αλλά συν την εκλογή Αρχηγών των μεγάλων κομμάτων από τον Λαό τους και όχι από τους βαρόνους, που έφερε στην πράξη ο Γιώργος .
  Ας μας πεις ΦΕΜΑ / ΨΕΜΑ και σύ κάτι που κατόρθωσε ο Τσίπρας σου . Τα δικά του μνημόνια ή τα καπιταλ κοντρολς ;

 4. MARINA. 8:20 18/10/2020

  Κάποιος εδώ μέσα προσπαθεί να παρουσιάσει σαν Θεό τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ είναι μια χλαπάτσα, μια πολιτική κ@λοτρυπίδα, μια ζαχαροκουράδα. Καλή η προσπάθεια του κατευθυνόμενου οπαδού του βόθρου του ΣΎΡΙΖΑ, αλλά δεν θα έχει αποτέλεσμα. Τον πολιτικό τενεκέ Τσίπρα με τα έργα και τις ημέρες του τα ζήσαμε σχετικά πρόσφατα όλοι οι Έλληνες στο πετσί μας.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.