ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνω των €233 δισ. οι προσφορές

Τεράστια ζήτηση για τα πρώτα κοινωνικά ομόλογα της ΕΕ

Τεράστια ζήτηση εκδηλώθηκε για το πρώτο χρέος που εκδίδει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη μορφή κοινωνικών ομολόγων, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης SURE. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται πηγή με γνώση του θέματος, η πρώτη έκδοση κοινωνικών ομολόγων της ΕΕ προσέλκυσε ζήτηση άνω των 233 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί ρεκόρ για την Ευρωζώνη.

Η ΕΕ αναμένεται να αντλήσει 10 δισ. ευρώ από την πώληση 10ετών ομολόγων μέσω κοινοπραξίας τραπεζών, για την οποία υπήρξαν εντολές αγοράς ύψους άνω των 145 δισ. ευρώ, το υψηλότερο ποσό για μία έκδοση στην Ευρώπη, ενώ εκδίδει και 20ετή ομόλογα ύψους 7 δισ. ευρώ. Οι επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον λόγω της έλλειψης ομολόγων με αξιόχρεο ΑΑΑ και με τα κοινωνικά ομόλογα να αποτελούν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα βιώσιμης χρηματοδότησης, σύμφωνα με το Bloomberg. Η πώληση των τίτλων αυτών είναι η πρώτη έκδοση κοινού χρέους της ΕΕ μετά τη συμφωνία - ορόσημο που πέτυχε για το ταμείο ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Τα βιβλία πρέπει να είναι μεγάλα, δεδομένου ότι υπάρχουν άλλα 800 δισ. ομόλογα (της ΕΕ) που είναι καθ' οδόν», δήλωσε αναλυτής της Nordea Bank. «Τα ομόλογα αυτά αναμένονταν με ανυπομονησία και οι συγκεκριμένες εκδόσεις ενισχύουν την εικόνα ότι υπάρχει τεράστια ζήτηση για ομόλογα σήμερα», πρόσθεσε.

Οι εκδόσεις κοινωνικών ομολόγων που προτίθεται να κάνει η ΕΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος SURE, αντιστοιχούν στο συνολικό ύψος αυτής της κατηγορίας τίτλων που έχουν εκδοθεί έως σήμερα παγκοσμίως, αν και η συγκεκριμένη αγορά αυξάνεται γρήγορα, έχοντας τετραπλασιαστεί φέτος στα 72 δισ. ευρώ. Η ΕΕ αναμένεται επίσης να κυριαρχήσει στην αγορά κρατικών πράσινων ομολόγων, με τον σχεδιασμό της να προβλέπει ότι θα αρχίσει από το επόμενο έτος να πουλά 225 δισ. ευρώ.

Πηγή: Bloomberg

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.