ΕΛΛΑΔΑ

Τι προβλέπει η νέα απόφαση

Τηλεργασία: Τουλάχιστον έως 31 Οκτωβρίου το υποχρεωτικό μέτρο

Το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που έχουν τη δυνατότητα θεωρείται ως σημαντικό «όπλο» κατά της πανδημίας από τους λοιμωξιολόγους.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα -και κυρίως στην Αττική- σήμαναν συναγερμό στους ειδικούς. Λόγω και του συνωστισμού που παρατηρείται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η κυβέρνηση επανέφερε το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας από τα τέλη Σεπτεμβρίου, με ημέρα εκκίνησης την 25η του μηνός.

Παρά ταύτα, η επιδημία του κορωνοϊού δεν δείχνει να υποχωρεί και για τον λόγο αυτό το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε χθες την παράταση του μέτρου της υποχρεωτικής τηλεργασίας.
Τηλεργασία & προσέλευση: Τι προβλέπει η νέα απόφαση

Το εν λόγω μέτρο επρόκειτο να λήξει στις 4 Οκτωβρίου. Ωστόσο, δεδομένου ότι το λεκανοπέδιο παρουσιάζει καθημερινά τεράστιο επιδημιολογικό φορτίο -μόνο χθες εντοπίστηκαν 272 από τα 411 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ- παίρνουν παράταση τα έκτακτα μέτρα για τηλεργασία και κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης στα ΜΜΜ και στους χώρους εργασίας.

Ετσι, παρατείνεται, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, η ισχύς των έκτακτων και προσωρινών μέτρων του άρθρου 235 του ν. 4272/2020 για την Περιφέρεια Αττικής ως προς την οργάνωση του χρόνου εργασίας για την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και του τόπου εργασίας.
Μεταξύ αυτών, όπως αναφέρει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, παίρνει παράταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου:

η υποχρέωση εφαρμογής του 40% τηλεργασίας στους εργασιακούς χώρους στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και
η εφαρμογή κλιμακωτού ωραρίου έναρξης και λήξης της εργασίας για κάθε εργαζόμενο για λόγους αποφυγής συνωστισμού στους εργασιακούς χώρους.
Το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι τα παραπάνω προσωρινά, έκτακτα, αλλά απολύτως αναγκαία μέτρα, αφορούν αποκλειστικά την Περιφέρεια Αττικής.

Τηλεργασία: Οι προϋποθέσεις και τα πρόστιμα

Στο άρθρο του νομοσχεδίου για την τηλεργασία επισημαίνεται ότι για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δηµόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού Covid-19, τίθενται οι εξής κανόνες ως προς την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας:

α) Σε εργαζομένους επιχειρήσεων και εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα εφαρμόζεται υποχρεωτικά σύστημα εξ αποστάσεως παροχής εργασίας σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό 40% επί του συνολικού αριθμού αυτών των εργαζομένων.

Για την ορθή τήρηση του παρόντος οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες οφείλουν εντός εικοσιτετραώρου από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να προαναγγείλουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΥΠΕΚΥ) την εξ αποστάσεως εργασία του 40% των εργαζομένων τους, για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό και για το σύνολο του οριζόμενου χρονικού διαστήματος στο παρόν, συμπληρώνοντας το Εντυπο 4.1 Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας - Εντυπο ειδικού σκοπού της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α' 76). Σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης του προηγούμενου εδαφίου επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση - εργοδότη, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

β) Το ωράριο εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα υποχρεωτικά προσαρμόζεται κατά την έναρξη και λήξη του με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός διώρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους. Για το χρονικό διάστημα εφαρμογής του παρόντος αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρίζει στο ΠΣ «Εργάνη» του ΥΠΕΚΥ κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση συνεχίζουν να ισχύουν οι διατάξεις του ΠΔ 88/1999 (Α' 94), καθώς και η υποχρέωση του εργοδότη για προαναγγελία του χρόνου υπερεργασίας και νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης πριν από την πραγματοποίησή τους στο ΠΣ «Εργάνη» του ΥΠΕΚΥ. Η ως άνω προσαρμογή του ωραρίου των εργαζομένων δεν μεταβάλλει το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.

γ) Το παρόν ισχύει εντός της Περιφέρειας Αττικής, από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έως τις 4 Οκτωβρίου 2020. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας είναι δυνατόν: α) η ισχύς του παρόντος να παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή και να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Επικράτειας, γ) να διαφοροποιηθεί το ποσοστό τής περ. (α) και δ) να καθορισθούν άλλα ειδικότερα ζητήματα για την εφαρμογή του παρόντος.

Πιο συγκεκριμένα, η έναρξη και λήξη του ωραρίου προσαρμόζεται με τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προσέρχονται και να αποχωρούν ανά μισή ώρα και εντός διώρου σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους. Για το χρονικό διάστημα εφαρμογής του παρόντος, αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρίζει στο ΠΣ «Εργάνη» του ΥΠΕΚΥ κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση συνεχίζουν να ισχύουν οι προστατευτικές διατάξεις του ΠΔ 88/99, καθώς και η υποχρέωση του εργοδότη για προαναγγελία της υπερεργασίας και της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης πριν από την πραγματοποίησή τους στο ΠΣ «Εργάνη».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.