ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτιά στα «κόκκινα τηλέφωνα»

Το «Ορούτς Ρέις» έρχεται, το «εθνικό μέτωπο» αργεί...

Σε μία κανονική χώρα που θα αντιμετώπιζε τέτοιας κλίμακας τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα, θα ήταν αυτονόητο πως σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος θα συγκροτούσε ένα κοινό μέτωπο προκειμένου να αποκρουστεί η κλιμάκωση από τον γείτονα.

Ωστόσο, στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι διαφορετικά και πλέον το Μέγαρο Μαξίμου κάνει δεύτερες σκέψεις, αφού οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο αξιολογούν ως πολύ σοβαρή την κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά, κάνουν δεύτερες σκέψεις αναφορικά με την πολιτική πόλωση που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό.

Όχι Συμβούλιο, αλλά...

Το matrix24.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι σε κλειστές συσκέψεις με αντικείμενο την εσωτερική πολιτική διαχείριση της τουρκικής επιθετικότητας, έπεσαν στο τραπέζι και ιδέες για να δει η κυβέρνηση με θετικό μάτι το αίτημα τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και της Φώφης Γεννηματά για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και, μπορεί προσώρας αυτό να μην έχει αποφασιστεί και να μην έχει πειστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα προσέφερε κάτι μια τέτοια διαδικασία, όμως ο πρωθυπουργός εμφανίζεται στους συνομιλητές του προσηλωμένος στην ανάγκη συντονισμού μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Το πρώτο βήμα ήταν η πρόσκληση του Νίκου Δένδια σε εκπροσώπους όλων των κομμάτων για ενημέρωση περί τα ελληνοτουρκικά, την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει και η ιδέα να ζητήσει ο υπουργός Εξωτερικών συναντήσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να ενημερώσει καθέναν και καθεμία ξεχωριστά για όλα όσα τεκταίνονται στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Πέραν αυτού, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείει, αν υπάρξει κι άλλη κλιμάκωση, να τηλεφωνήσει και ο ίδιος στους επικεφαλής των κομμάτων ή ακόμη και να τους προσκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου για κατ’ ιδίαν συζητήσεις και ενημέρωση.

Εντολή για χαμηλούς τόνους

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών κρατούν χαμηλούς τους τόνους της αντιπαράθεσης, κάτι που φαίνεται από το πώς αντιμετώπισαν την πρόταση Τσίπρα για επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στην Κρήτη και –δυνητικά- στην ανατολική Μεσόγειο στα 12 ναυτικά μίλια. Ο πρωθυπουργός υπενθυμίζεται ότι από την Σύνοδο Κορυφής υπογράμμισε απλώς ότι «η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται με αυτό τον τρόπο», ενώ ο Νίκος Δένδιας έχει πολλές φορές δείξει ότι δεν σηκώνει το γάντι που ενίοτε του πετούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να τού πιστώνεται ότι προσπαθεί για την σφυρηλάτηση του «εθνικού μετώπου».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.