ΕΛΛΑΔΑ

Κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων στη Θεσσαλονίκη

«Τώρα μέτρα προστασίας για να ανοίξουν οι σχολές»

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης. Οι φοιτητές, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίας Σοφίας, ζητούν να «ληφθούν τώρα, όλα τα αναγκαία μέτρα για να ανοίξει το πανεπιστήμιο με προστασία της υγείας», οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα όπως: «Κάτω από την μάσκα έχουμε φωνή, μόρφωση υγεία για κάθε φοιτητή»«κτίρια, λεφτά καθηγητές, πάρτε μέτρα να ανοίξουν οι σχολές». Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Φυσικού, Ψυχολογίας, ΠΤΔΕ, ΤΕΦΑΑ, Ιατρικής, Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων του ΑΠΘ και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης.

Τα αιτήματά τους:

«- Να διαμορφωθούν αίθουσες τελετών, συνεδριακοί χώροι και περίπτερα της ΔΕΘ για να μη συνωστίζονται οι φοιτητές σε μικρότερες αίθουσες.

- Να αξιοποιηθούν και τα κτίρια που είναι ιδιοκτησία του ΑΠΘ και ενοικιάζονται σε τρίτους, όπως το παλιό κτίριο του τμήματος δημοσιογραφίας επί της Λεωφόρου Νίκης.

- Άμεσα να δοθεί έκτακτο κονδύλι στα πανεπιστήμια για να γίνουν απολυμάνσεις στα κτίρια.

Να γίνουν προσλήψεις καθηγητικού προσωπικού για να μπορούν τα τμήματα να σπάσουν σε μικρότερα και να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος εργαστηριακός εξοπλισμός.

- Να διατεθούν χρήματα από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) για τις τρέχουσες ανάγκες!

- Πρόσληψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού και εξασφάλιση του απαραίτητου εργαστηριακού εξοπλισμού, έτσι ώστε τα τμήματα να σπάσουν σε μικρότερα και να πραγματοποιηθούν οι διαλέξεις και τα εργαστήρια δια ζώσης, τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις.

- Υπουργείο και Ιδρύματα να εξασφαλίσουν όλα τα αναγκαία μέτρα (τακτικές απολυμάνσεις, αποφυγή συνωστισμού) και ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά) για όλους τους φοιτητές.

- Αξιοποίηση όλων των αμφιθεάτρων που είναι αχρησιμοποίητα ή χρησιμοποιούνται από ένα τμήμα μόνο σε κάθε σχολή και των αιθουσών τελετών όπου υπάρχουν, συνεδριακών κέντρων με κατάλληλη διαμόρφωση τους ώστε να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις.

- Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων για καθαριότητα, συντήρηση, φύλαξη, σίτιση στις εστίες.

- Να στεγαστούν όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές. Υπενοικίαση ξενοδοχείων με κρατική ευθύνη έτσι ώστε να στεγαστούν όλοι οι φοιτητές που θα κάνουν αίτηση στην εστία και δεν χωράνε. Μόνιμη επιδότηση φοιτητικής κατοικίες στις οικογένειες των φοιτητών σε μηνιαία βάση.

- Πύκνωση δρομολογίων των αστικών λεωφορείων που εξυπηρετούν τους φοιτητές από και προς τις Σχολές. Δωρεάν μετακίνηση στα υπεραστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προκειμένου να επιστρέψουν οι φοιτητές στον τόπο σπουδών τους».

Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.