ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ

Αφράτη χορτόπιτα µε ζύµη πατάτας

Ενα πεντανόστιμο πιάτο με αφράτη χορτόπιτα µε ζύµη πατάτας.

2 ΩΡΕΣ ΚΑΙ 30΄ | ΜΕΤΡΙΑ ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά για 1 στρογγυλό ταψί

Για τη ζύµη

4 πατάτες
3 ποτήρια νερό, χλιαρό
2 κύβους µαγιά µπίρας
αλεύρι όσο πάρει
1 κ.σ. αλάτι χοντρό

Για τη γέµιση

4 γεµάτες χούφτες χόρτα καθαρισμένα, χοντροκομμένα (π.χ. λάπαθα, σπανάκια, μυρώνια, καυκαλήθρες)
250 γρ. µυζήθρα φρέσκια ή φέτα
4 αυγά
½ φλ. βούτυρο ή έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι, κόκκινο πιπέρι

Εκτέλεση

Γέµιση: Ανακατεύουµε τα χόρτα µε 1 κουταλιά αλεύρι. Βάζουµε άφθονο νερό σε µια κατσαρόλα και όταν αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουµε τα χόρτα και τα αφήνουµε να βράσουν σε µέτρια φωτιά για 5΄. Τα σουρώνουµε καλά να στεγνώνουν κρατώντας 1 κούπα από το νερό που έβρασαν.

Τα βάζουµε σε ένα µεγάλο µπολ και τα ανακατεύουµε µε 1 κουταλιά βούτυρο ή λάδι, 2-3 κουτ. σούπας από το ζουµί τους, το τυρί και τα αυγά. Δοκιµάζουµε και αλατοπιπερώνουµε.

Ζύµη: Τυλίγουµε σε αλουµινόχαρτο µία-µία τις πατάτες και τις ψήνουµε σε δυνατό προθερµασµένο φούρνο, στον αέρα, µέχρι να µαλακώσουν, για περίπου 1 ώρα. Αν θέλετε, µπορείτε να τις βράσετε σε άφθονο νερό που κοχλάζει, πάντοτε όµως ολόκληρες και µε τη φλούδα τους για να µην τραβήξουν νερό.

Αφού ψηθούν, τις καθαρίζουµε και τις λιώνουµε µε πιρούνι ή µε το ειδικό εργαλείο για να γίνουν πουρές. Οχι όµως µε µπλέντερ γιατί ο πουρές θα γίνει λαστιχωτός.

Διαλύουµε σε λίγο κρύο νερό τη µαγιά. Βουτυρώνουµε καλά το ταψί.

Κοσκινίζουµε το αλεύρι σε µια µικρή λεκάνη. Κάνουµε µια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουµε τον πουρέ της πατάτας όσο είναι ζεστός, το αλάτι και τη µαγιά.

Ζυµώνουµε µε το χέρι, προσθέτοντας λίγο-λίγο το χλιαρό νερό. Συνεχίζουµε το ζύµωµα ώσπου να πετύχουµε µια ζύµη απαλή και ελαστική. Πόσο ακριβώς νερό θα χρειαστεί εξαρτάται από το αλεύρι.

Χωρίζουµε τη ζύµη σε 2 κοµµάτια. Ενα πιο µεγάλο για τη βάση της πίτας (τα 2/3 της ζύµης) και ένα µικρότερο για να την καλύψουµε.
Ανοίγουµε το µεγάλο κοµµάτι σε φύλλο.

Πίτα: Βουτυρώνουµε ένα ταψί και απλώνουµε το φύλλο της ζύµης. Αδειάζουµε στο κέντρο τη γέµιση και την απλώνουµε να είναι παντού ισόπαχη.

Ανοίγουµε ένα φύλλο µε την υπόλοιπη ζύµη και το απλώνουµε «σουρωτά» πάνω από τη γέµιση. Με το φύλλο που περισσεύει από τη βάση φτιάχνουµε τους κόθρους.

Σκεπάζουµε την πίτα και την αφήνουµε σε ζεστό σηµείο να φουσκώσει. Αν έχει κρύο ή βιαζόµαστε, γεµίζουµε µια λεκάνη µε καυτό νερό και ακουµπάµε από πάνω το ταψί. Ραντίζουµε την πίτα µε µπόλικο βούτυρο ή λάδι και αλείφουµε τους κόθρους.

Την ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, στη µεσαία θέση του φούρνου, για 45΄-60΄.

Συνταγή - Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση
Φωτογραφίες: Studio Μ (Λάμπρος Μέντζος, Μαρία Σταματίου)

Πηγή: protothema.gr/

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.